Пт, 2024-03-29, 13:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Москва і Київ не відкидають ймовірності розвитку нової "газової війни"
16:32
Москва і Київ не відкидають ймовірності розвитку нової "газової війни"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Віктор Янукович натякнув президенту Росії Дмитру Медведєву на можливість подати на Росію в суд. А президент Медведєв визнав, що у відносинах двох країн багато проблем, - пише видання "Коммерсант".

- ЗМІ: Янукович відряджає Бойка на переговори до Москви
- Огляд преси, 12 серпня. Янукович з'їздив в Сочі: дешевий газ можуть обміняти на вступ України до Митного союзу

Як пише видання, зустрітися віч-на-віч Дмитро Медведєв і Віктор Янукович повинні були ще десять днів тому. За даними видання, президент РФ збирався зустріти День російського флоту в Севастополі в теплій компанії українського колеги. Проте Медведєв обіцяв приїхати в Україну за умови підписання угоди про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу".

Київ з умовою не погодився, а тому замість Севастополя Медведєв вирушив відзначати свято в Балтійськ. Зрештою на розмову з колегою Янукович був змушений поїхати до Сочі.

Два президенти почали заочну суперечку ще до того, як зустрілися в резиденції "Бочаров ручей". Янукович сказав журналістам свого пулу, що Москва і Київ повинні "переглянути ціни на газ, не вдаючись до судової процедури". Таким чином він дав зрозуміти, що, якщо компроміс не буде знайдено, Україна готова судитися.

Переговори проходили за зачиненими дверима і тривали до вечора. Марно чи ні провели цей час обидва лідери, оголошено не було.

Правда, угоду з найболючішої газової теми підписувати ніхто і не збирався - відсутність глави "Газпрому" Олексія Міллера і глави "Нафтогазу України" Євгена Бакуліна свідчила сама за себе.

"Окреслені президентом Медведєвим проблеми виникли не вчора", - розповідає джерело видання в уряді РФ. Після того як торік президентом України став Віктор Янукович, в Росії запанувала ейфорія. Його перемогу співрозмовники в МЗС РФ та Кремлі хором називали однією з головних перемог президента Медведєва.

Здавалося, що Київ ось-ось повернеться в орбіту впливу Москви. Перші кроки нового українського лідера підтверджували очікування.

Навесні 2010 року президенти підписали угоду про продовження перебування Чорноморського флоту РФ до 2042 року - в обмін на знижку в 100 доларів на 1 тисячу кубометрів газу. Потім Янукович підтвердив позаблоковий статус України.

На хвилі цих успіхів Москва торік запропонувала Києву цілу низку інтеграційних проектів. За словами джерела видання в уряді РФ, крім вступу до Митного союзу, йшлося про злиття атомних компаній. Також Росія хотіла створити СП між Об'єднаною авіабудівною корпорацією і КБ "Антонов".

Окрім того,планувалося входження російського капіталу в "Укртелеком", Одеський припортовий завод - СИБУР, Кременчуцький НПЗ - "Газпром-нафта", "Запоріжсталь" - "Северсталь" і "Луганськтепловоз" — "Трансмашхолдинг". Вінцем інтеграції мало стати об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Це дозволило б "Газпрому", по суті, поглинути "Нафтогаз", а Москві - встановити контроль над ключовим економічним активом України - її газотранспортною системою. Для Києва більшість вимог виявилися неприйнятними.

"Команду президента шокувало те, наскільки зарозуміло в Москві ставляться до України. Росіяни не хочуть нічого інвестувати, все просять задарма і погрожують санкціями для доступу української продукції на російський ринок", - пояснює причину розбіжностей джерело в уряді України. Не менш драматично складаються і переговори щодо Митного союзу.

Янукович запропонував формулу "3+1", за якою Київ не ставав би членом МС. Але Москву вона не влаштувала.

Ще більше Росію розлютило те, що Україна почала переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

За цих умов, як зізнаються джерела в урядах обох країн, навряд чи варто чекати позитиву від засідання міждержавної комісії у вересні.

"Ми вже починаємо морально готуватися до можливого повторення газової війни", - зізнається співрозмовник видання в Києві.

Раніше повідомлялось, що Янукович сподівається, що в ході переговорів з його російським колегою Дмитром Медведєвим у Сочі буде знайдено компроміс щодо питання ціни на російський газ для України.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 917 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ