Ср, 2024-04-24, 11:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 13 » МЗС Грузії висловило Москві ноту протесту через російські "Смерчі" у Цхінвалі
17:50
МЗС Грузії висловило Москві ноту протесту через російські "Смерчі" у Цхінвалі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

МЗС Грузії через посольство Швейцарії передало російській стороні ноту протесту, повідомила в понеділок на брифінгу заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе.

Як передає Georgia Times, обурення грузинських дипломатів викликало відразу два факти - розташування на території Південної Осетії російських систем залпового вогню "Смерч" і рішення так званого президента Південної Осетії Едуарда Кокойти, який своїм указом скасував дію нормативних актів Грузії, що діяли на території Ленінгорського району республіки (грузинська назва - Ахалгорі) з 1989 до 2008 року.

Щодо "Смерчів" Каландадзе зазначила, що, на думку офіційного Тбілісі, "розташування озброєння такого типу заборонено договором про обмеження звичайних озброєнь у Європі".

"Коли Росія оголосила про вихід з даного договору, ми побоювалися, що у неї будуть розв'язані руки на окупованих територіях", - додала вона.

"МЗС Грузії за посередництва посольства Швейцарії надіслав ноту протесту до Росії, - сказала заступник голови МЗС Грузії, яку цитує грузинське агентство GHN. - Разом з цим, ми поставили в курс подій міжнародне співтовариство щодо тих незаконних дій, які мають місце останнім часом на окупованих територіях Грузії. Це стосується пересування окупаційної лінії з боку Російської Федерації і маріонеткових режимів, розташування т.зв. "Смерча" в Цхінвалі, так само наказу сепаратистського режиму, на підставі якого в Ахалгорському районі ведеться опис і вилучення майна громадян Грузії, й інших скандальних фактів, які здійснює Росія на окупованих територіях", - сказала заступник голови МЗС Грузії Каландадзе на традиційному брифінгу щопонеділка.

За її словами, цих питань торкнуться на черговому раунді Женевських переговорів. "Ми оптимістично дивимося на Женевські переговори, незважаючи на відсутність прогресу", - сказала вона.

Раніше стало відомо, що в Південній Осетії розташовано дивізіон реактивної артилерії ПС РФ, у складі якого є системи залпового вогню "Смерч". Цю інформацію надали представники силових структур Південного федерального округу РФ.

Російські "Смерчі" будуть розташовані біля столиці Південної Осетії - Цхінвалі. Однією з головних причин розміщення систем залпового вогню є "запобігання можливій агресії з боку Грузії".

Минулого тижня МЗС Грузії назвав розміщення в Південній Осетії російського артилерійського дивізіону продовженням російської антигрузинської політики. Грузинські експерти переконані, що це свідчить про підготовку Росії до наступальних операцій.

Система залпового вогню "Смерч" вважається однією з найпотужніших подібних систем в світі. Максимальна дальність стрільби складає близько 70-90 кілометрів.

Як зазначалося, президент Грузії Михайло Саакашвілі 24 листопада 2010 року на засіданні Європейського парламенту висловив намір оголосити про готовність розпочати переговори з Росією з питання "розв'язання кризи, яка була викликана війною 2008 року в Південній Осетії й Абхазії". Президент Грузії відзначив, що Тбілісі продовжить боротьбу за Південну Осетію й Абхазію, які вважає своєю територією, але збирається домагатися їхнього повернення під свій контроль без використання військової сили.

Нагадаємо, що 8 серпня 2008 року Грузія відповіла на провокаційні обстріли своєї території і взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Захід засудив цей крок, як і засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії, висловив солідарність з Грузією перед обличчям тиску з боку Росії і виявив готовність допомогти зміцнити її економічний і військовий потенціал.

У свою чергу керівництво РФ ухвалило рішення створити військові бази чисельністю по 3 700 осіб кожна в Абхазії й у Південній Осетії. Також розглядається питання про будівництво в Абхазії бази Військово-Морських сил для кораблів Чорноморського флоту РФ.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 988 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ