Сб, 2024-04-20, 09:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 4 » На Марсі від радіації космонавтів захистять фекалії
17:08
На Марсі від радіації космонавтів захистять фекалії
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Американський некомерційний фонд Inspiration Mars, заснований першим космічним туристом мультимільйонером Деннісом Тіто, поставив собі за мету відправити двох осіб - чоловіка і жінку - на орбіту Марса в 2018 році, повідомляють Вести.ru.

Корабель, на якому астронавти відправляться в подорож, не буде здійснювати посадку на поверхні Червоної планети, а лише облетить її на відстані в 100 тисяч кілометрів і повернеться на Землю.

У мандрівників може виникнути маса труднощів під час польоту: ослаблення м'язової сили, обмежені умови і багато чого іншого. Але головна проблема - це радіація, від якої Землю захищає магнітне поле, а космонавтів в далекому космосі - особливі матеріали обшивки корабля. Що далі людина віддаляється від планети, то більше вона схильна до впливу небезпечної радіації. Між тим, нарощувати обшивку корабля нескінченно неможливо: для перельоту не вистачить палива.

Один з членів компанії Inspiration Mars Тебер МакКаллум (Taber MacCallum) запропонував цікаве рішення цієї проблеми: стіни космічного корабля будуть укомплектовані їжею, водою і людськими фекаліями.

"Це звучить досить дивно, але в таких умовах відходи просто нема куди дівати. До того ж, вони є прекрасним захистом від радіації", - коментує свою ідею МакКаллум.

Тверді і рідкі відходи потрібно буде поміщати в спеціальні пакети, які можна буде використовувати як щит, підвішений на стінку корабля. Так само можна буде використовувати їжу. Найголовніше, що це цілком безпечно: продукти будуть захищати людей від радіації, але самі не перетворяться на її джерело.

Вода також стане відмінним захистом. Навіть якщо стіни космічного корабля укомплектувати товстим шаром металу, він буде не так добре захищений, як якщо до нього просто прикріпити пакети з водою. Молекули води складаються з двох атомів водню та одного атома кисню. Таким чином, концентрація ядер на одиницю об'єму у води вища, ніж у металу. А ядра атомів найкраще відбивають шкідливі космічні промені. При цьому використану для захисту воду можна буде пити, адже вона ніяк не накопичує в собі небезпечні частинки.

Згідно з проектом Water Walls, який одночасно вирішує питання життєзабезпечення і переробки природних відходів, до стін корабля будуть підвішені поліетиленові пакети з водою, їжею і відходами. Такий щит завтовшки в 40 сантиметрів стпне відмінним захистом для космонавтів.

Додамо, що розробники місії досить екстравагантним чином вирішили і проблему нестачі питної води. Концепція Water Walls для переробки відходів буде використовуватися явище космосу. За допомогою спеціальних мембран сечу космічних мандрівників будуть очищати і перетворювати на воду, придатну для пиття.

Проте в даному випадку виникають дві проблеми. Перша полягає в тому, що космос в умовах мікрогравітації космічного корабля на 50% менш ефективний, ніж на поверхні Землі. Друга проблема - це запах, від якого буде важко позбутися. Так чи інакше, астронавтів постараються забезпечити достатньою кількістю води, щоб їм не довелося пити власну перероблену сечу.

Науковці також працюють над проектом зі зміцнення стін корабля алюмінієм і створення магнітних дефлекторів для додаткового захисту космонавтів.

Зазначимо, що ні органічні щити, ні шар алюмінію не зможе захистити корабель від викиду частинок, який відбувається під час сонячної бурі. У такому випадку є тільки один вихід: тримати верхню частину ракети прикріпленою до основного відсіку корабля протягом всього шляху і, в разі сонячного шторму, повертати її у бік нашої зірки.

Якщо все піде за планом фонду Inspiration Mars, найдальша космічна подорож в історії людства почнеться 5 січня 2018 року, а до середини серпня астронавти вже зможуть побачити Червону планету в своїх ілюмінаторах.

Раніше повідомлялося, що некомерційний фонд Inspiration Mars Foundation, створений днями першим космічним туристом і мільярдером Деннісом Тіто, оголосив про плани відправити екіпаж з двох осіб на модифікованому кораблі Dragon у безпосадочний політ до Марса. Вся подорож має тривати 501 день, йдеться на сайті проекту. Старт намічений на 5 січня 2018 року. 20 серпня, за задумом авторів проекту, експедиція досягне Марса. Однак корабель не буде сідати на планету, а пролетить на відстані 100 тисяч кілометрів від неї. І, нарешті, 21 травня 2019-го астронавти повернуться на Землю.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 865 | Додав: abel | Теги: фекалії, Космонавт, радіація, Марс
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ