Пт, 2024-03-29, 17:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Грудень » 28 » На Новий рік їдять мандарини - чому
17:26
На Новий рік їдять мандарини - чому
Інші останні Новини про відпочинок і туризм на сайті holosUA.com/

Мандарини вважаються традиційним атрибутом Нового року в нашій країні, пише ZhytloNEWS.com. Чи знаєте ви, чому на Новий рік їдять мандарини?

Попробуйте скласти список з 10 слів, які у вас асоціюються з Новим роком. Напевно, у переважної більшості людей на початку цього списку виявляться мандарини. Характерний запах, яскравий колір і соковитий смак цих цитрусових допомагають створити святковий настрій. Але чи замислювалися ви коли-небудь, чому на Новий рік їдять мандарини? Спробуємо розібратися, звідки взялася ця традиція.

Історія новорічного символу

Відомо, що ще близько 1000 років тому мандарини вважалися в Китаї символом багатства, успіху, щастя, любові і довголіття. Не дарма багатих і знатних жителів цієї країни називали мандаринами.

Згідно з ученням Фен-Шуй, вирушаючи в гості, китайці брали з собою пару мандаринів, щоб продемонструвати побажання, з якими вони прийшли в будинок. Коли гість йшов, йому також вручали пару яскраво-помаранчевих плодів. Виходило взаємне побажання щасливого довгого життя в любові і достатку.

Пізніше мандаринові чагарники почали вирощувати в інших країнах. Крім Китаю, активно займаються торгівлею цих цитрусових Іспанія, Японія, Бразилія, Корея, Пакистан, Єгипет, Туреччина, Таїланд, Абхазія, Азербайджан, Грузія.

Саме Абхазія і Грузія були основними постачальниками мандаринів в країни колишнього СРСР. У цих краях мандарини дозрівали якраз до початку грудня і були найдоступнішими свіжими фруктами для радянських громадян. У продажу вони з’являлися перед Новим роком, і цими ласощами люди прагнули урізноманітнити святковий стіл.

Святковий і корисний мандарин

Ці цитрусові — не просто смачні, але і корисні. Ось чому на Новий рік їдять мандарини, незважаючи на те, що в наші дні можна купити безліч інших свіжих фруктів для святкового столу.

85% м’якоті мандарину — це вода. Інше складають цукри, пектини, вітаміни, мінерали, ефірні олії, флавоноїди.
Як і інші цитрусові, мандарини багаті вітаміном С. Він благотворно впливає на нервову систему, зміцнює стінки судин, сприяє засвоєнню заліза, допомагає у профілактиці простудних захворювань.

Також в цьому фрукті містяться вітаміни D, K і групи B. Вітамін D необхідний для нормального росту і розвитку кісток скелета, К надає сприятливу дію на еластичність судин. Вітаміни групи B позитивно впливають на травну систему, роботу серця, нервову систему, сприяють росту м’язів і розвитку розумових здібностей. Своїм кольором мандарин зобов’язаний провітаміну А (каротину), який, як відомо, корисний для зору. Вміщені в них фітонциди перешкоджають росту бактерій і грибків.

Ці плоди вважаються дієтичним продуктом. Вони покращують обмін речовин, підвищують апетит, при цьому низькокалорійні.

Мабуть, єдиний недолік мандаринів в тому, що вони є сильними алергенами і не всі можуть дозволити собі ласувати ними.

Сьогодні вибір цих фруктів на прилавках досить широкий. Серед них є більш кислі і солодші, з яскраво-оранжевою і жовтуватою шкіркою, з кісточками і без. Все залежить від сорту і країни, в якій цитрусові вирощені. Бажано уникати блискучих плодів: швидше за все, це вказує на те, що їх натерли чим-небудь для привабливості.

Мандарини рекомендується зберігати в овочевому відсіку холодильника. Температура там складає +6 градусів. У таких умовах вони можуть зберігатися до 1 місяця. Не зберігайте плоди в поліетиленових пакетах. Така упаковка створює підвищену вологість, і мандарини швидко зіпсуються.

Новорічні страви з мандаринами

Принадність цих фруктів ще й у тому, що вони можуть стати інгредієнтом салатів, м’ясних страв і десертів, які годяться для новорічного столу.

Спробуйте, наприклад, приготувати святковий салат з креветок з мандаринами. Для цього візьміть 150 г великих очищених креветок, 1 яблуко, 6 мандаринів, половинку лимона, 100 г селери, 100 г майонезу, листя салату, зелень, оцет і сіль — за смаком.

Креветки відварити в підсоленій воді з оцтом. Очистіть 4 мандарини, розділіть їх на часточки. Яблуко розріжте навпіл, очистіть від шкірки і видаліть серцевину, наріжте часточками. Селеру дрібно наріжте. Приготуйте соус, змішавши майонез з соком, віджатим з решти мандаринів.

Викладіть дно салатниці листям салату, укладіть на них суміш з креветок, мандаринів, яблука і селери, полийте все соусом. Прикрасьте блюдо тонкими кружками лимона і зеленню.

Щоб приготувати запечене м’ясо з мандаринами, візьміть цілісний шматок свинини (шийна частина), 4 мандарини, сіль, чорний мелений перець, червоний гострий перець, майоран — за смаком.

Перемішайте сіль, перець, майоран і присипте цією сумішшю шматок свинини. Дайте м’ясу промаринуватися протягом доби в прохолодному місці.

Мандарини розділіть на часточки, намагаючись очистити від перетинок. Покладіть м’ясо у форму для запікання, обкласти часточками мандаринів. Накрийте фольгою і відправте в духовку до 180 градусів приблизно на 2 години.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини про відпочинок і туризм | Переглядів: 1393 | Додав: adminA | Теги: чому, Новий рік, їдять мандарини
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ