Сб, 2024-04-27, 06:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 2 » На тлі мегаполісів Південної Америки Київ виглядає тихою гаванню
13:58
На тлі мегаполісів Південної Америки Київ виглядає тихою гаванню
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Найбільше вбивств на Землі відбувається в мегаполісах Південної Америки. На їхньому фоні Київ і Париж виглядають тихою гаванню й істотно відстають від небезпечного Вашингтона, а також Пітера і Москви, пише Корреспондент.

Столиця Венесуели Каракас стала беззастережним лідером серед світових столиць за кількістю вбивств. У 2010-му їх було зареєстровано 233 на 100 тис мешканців. В інших мегаполісах Південної Америки ситуація лише трохи краща - на континенті зосереджена найбільша кількість найнебезпечніших міст світу.

У Гватемалі, столиці однойменної держави, на 100 тисяч населення скоюють 90 вбивств на рік, в Ріо-де-Жанейро - 35, в Сантьяго - 17. Для порівняння: у найбільших містах Європи цей показник становить в середньому від одного до трьох, а Лондон, Париж і Рим можна назвати найбезпечнішими мегаполісами світу.

Найтихішим з європейських столиць вважається Лісабон, де на кожні 100 тисяч городян припадає лише 0,6 вбивств. У пострадянських Москві (6,9) і Санкт-Петербурзі (7,8) криміногенна ситуація поки істотно гірша, а Київ (3,7) вигідно від них відрізняється.

Водночас, в багатьох мегаполісах останнім часом ситуація істотно змінюється. Наприклад, в Нью-Йорку налічується 5,6 цих тяжких злочинів на 100 тис осіб, хоча ще 15 років тому у Великому яблуці було куди небезпечніше - його коефіцієнт становив 30. Ще більш позитивну динаміку показала столиця Колумбії Богота, майже за 20 років знизивши кількість насильницьких смертей з 80 до 22. Досягти такого ефекту заокеанським мегаполісам допоміг принцип "нульової толерантності", коли жорсткого викорінення зазнали навіть найбільш незначні злочини.

За прикладом Нью-Йорка пішли влади інших міст США, знизивши за минулі десять років кількість насильницьких злочинів в середньому на 30-40%. Правда, багатьом з них поки далеко до показників Нью-Йорка (5,6). Так, у Вашингтоні на 100 тис. мешканців припадає 23,8 вбивства на рік, у Філадельфії - 20, в Чикаго - 16, в Х'юстоні - 13.

Ці цифри набагато вищі від середньоєвропейських, і на їх фоні більшість столиць ЄС виглядають справжніми острівцями безпеки. У південних столицях - Лісабоні, Мадриді, Римі та Афінах, - а також у Відні та Бухаресті на 100 тис осіб припадає в середньому одне вбивство. Експерти зазначають, що благополуччя Західної Європи тримається на налагодженій десятиліттями ефективній роботі поліції.

Так, в Лондоні, де на 100 тисяч осіб припадає лише два вбивства, за десять років витратили понад 300 млн дол тільки на встановлення сотень камер спостереження. За даними поліції міста, завдяки їм розкриваються сім з десяти вбивств.

Не дуже привабливо на загальному тлі Євросоюзу виглядають лише столиці недавно прийнятих туди країн - Вільнюс (8 убивств) і Таллінн (6). Причиною цьому - витрати перехідного періоду: робота поліції тут не настільки ефективна, а організована злочинність активніша, ніж у цілому в ЄС. Приблизно така ж ситуація в пострадянських Москві та Санкт-Петербурзі.

На цьому тлі українські мегаполіси можуть похвалитися помітно нижчим рівнем вбивств. Найбільш безпечні Київ, Львів і Харків, де в 2010 році на 100 тисяч мешканців припадало менш як чотири вбивства.

Минулого року журнал "Корреспондент" склав десятку найвідоміших спальних районів України - житлових масивів на околицях найбільших міст країни, сумнозвісних високим рівнем вуличної злочинності та соціальної депресивності. Як пише журнал, з'являтися поодинці в темний час доби в околицях київських ринків "Дніпро", "Колібріс" чи торгового центру "Квадрат" настійно не радять найкращі травматологи Києва.

Раніше журнал "Фокус" склав рейтинг найбільш кримінальних міст і областей України, в якому ведуть перед східні регіони країни. Кримінальною столицею нашої батьківщини стало місто Луганськ, в якому скоюється 57 злочинів на 10 тисяч населення (за перші чотири місяці 2009 року).

У першу п'ятірку рейтингу найнебезпечніших міст увійшли ще два міста Луганської області: Лисичанськ (54 злочини на 10 тисяч) і Краснодон (46,9 на 10 тисяч).

А ось міжнародна програма захисту прав споживачів "Знак якості" за підсумками 2009 року присудила Одесі нагороду в номінації "Найкраще місто України". Про це повідомила заступник керівника муніципального управління інформації Олена Варичева. "Таким чином відзначено переконливий успіх Одеси, визнаної за підсумками 2009 року найбільш комфортним для життя містом України", - сказала Варичева.

У 2008 році найкращим містом для життя в Україні, за версією журналу "Фокус", визнані Чернівці, на другому місці опинився Київ, третю позицію обіймає курортна Ялта. У тому ж році столиця України посіла 29-е місце в світі за рівнем забрудненості. Тим часом екологічний стан багатьох інших міст країни набагато гірший, ніж у Києва.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 953 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ