Сб, 2024-04-20, 15:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 18 » На Україну чекає потоп: талий сніг перетворить вулиці на річища
18:06
На Україну чекає потоп: талий сніг перетворить вулиці на річища
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Україну навесні може сильно затопити. Гідрометцентр офіційно визнав те, що на нас чекає рекордне весняне водопілля, пише "Сегодня".
Водночас у Гідрометцентрі заспокоюють: катастрофічної повені не буде. "Вода в річках країни підніметься на 2-3 метри", - заявляв раніше директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

Проте екологи упевнені, що підняття рівня води й на 3 метри - це катастрофа. "Для Києва великий паводок - це зростання річок від 60 сантиметрів, - пояснює голова української екоасоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко. - Три метри - це потоп. Частина Троєщини, територія від Оболоні до Подолу, Русанівські сади, Бортничі, Конча-Заспа будуть затоплені. Здебільшого постраждають приватні будинки. Багатоповерхівки, думаю, уціліють, але це в тому разі, якщо до Дніпра не рине вода з Київського та Канівського водосховищ".

Сьогодні на Київській ГЕС вода на позначці 91,7 м (вище за рівень моря, за Балтійською системою), 97 м - критична позначка, і це при тому, що сніг ще не почав танути. Про це заявляє депутат Київради Володимир Бондаренко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Бондаренка, на сьогодні фахівці, зокрема Київської ГЕС прогнозують повінь на рівні 1970 року. До такої ситуації призвели неприбраний сніг у місті, а також надлишок води в дощових каналізаціях. "Ми навесні можемо отримати ситуацію, коли частково будуть підтоплені Бортничі, Поділ, Оболонь, Позняки", - додав він.

Депутат Київради від блоку Кличка підкреслив, що мер Києва виділив на розчищення міста від снігу 16 млн грн, проте поліпшення стану справ не помітно, райони не отримують необхідного фінансування для виправлення ситуації. "Міська влада показала нездатність навести порядок в місті", - сказав Бондаренко.

Найгірше, що в межі затоплення потрапляє Бортницька станція аерації.

Погано те, що вона розташована посеред заплави і має всі шанси піти під воду і розчинитися. "А якщо все це потрапить до Дніпра, міста на Півдні вниз по Дніпру надовго опиняться в скруті. Оскільки на відрізку водосховища Дніпро не має серйозної течії. І брудна вода там стоятиме невідомо скільки, бо очистити воду буде неможливо", - вважає еколог Олексій Василюк.

Першими потерпілими від витоку фекалій до Дніпра будуть Черкаси, Дніпропетровськ і Запоріжжя, передає ФОКУС.

У разі приходу великої води Бортничі врятувати не вдасться. "Про це потрібно було думати раніше. Можливо, станцію в Бортничах на час невеликої повені все-таки можна захистити захисними валами. Було б достатньо 10-12 м. Теоретично, це зробити можна", - резюмує Василюк.

Зараз станція беззахисна - всі чудово пам'ятають останній прецедент з проривом греблі полів мулу торік. Тоді влада заявила, що у води Дніпра стоки Бортничів не потрапили. Але досі проблема з реконструкцією станції не розв'язана.

У свою чергу, депутат Київради від БЮТ Сергій Мельник додав, що на сьогодні зі 113 ЖЕКів тільки в 103 є "хоч якісь трактори". З них, за словами депутата, 30-40% - у неробочому стані, а якщо врахувати, що існує проблема з паливом для виходу техніки на вулиці міста, то ситуація критична.

Він зазначив, що вже є запити народних депутатів з приводу того, куди прямують кошти, передбачені для прибирання міста від снігу. Крім того, цими питаннями зацікавилися органи прокуратури.

Аномальна зима в Україні призвела до того, що на зміну потужним снігопадам прийшли тривалі морози до -30. Екологи попереджають: якщо в лютому снігу додасться, а навесні стрімко потепліє, 2010 року слід чекати найсильнішого за останні роки водопілля.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1332 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ