Пт, 2024-04-26, 18:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 6 » На валюту українців "під подушками" Мінфін поклав око
17:10
На валюту українців "під подушками" Мінфін поклав око
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В умовах погіршення платіжного балансу, дефіциту держбюджету і девальваційних очікувань уряд серйозно намірився залучити валюту у населення. Законодавчо Мінфін вже отримав право випускати валютні казначейські зобов'язання (КЗ) для фізичних осіб. Відкритим залишалося лише питання, коли, в яких обсягах і на яких умовах буде проведено перший випуск. Про це пише "Дело".

Частково відповіді були отримані в п'ятницю. Замість уряду відрапортував Нацбанк. За словами директора гендепартаменту банківського нагляду НБУ Олексія Ткаченка, перший випуск 2-річних казначейських зобов'язань на суму в 200 млн доларів відбудеться через відділення "Ощадбанку" наприкінці вересня-початку жовтня поточного року. Орієнтовна прибутковість паперів становитиме 8-10% річних, а купонний дохід по них буде виплачуватися раз на півроку.

Мінімальне вкладення становитиме 500 доларів (номінал 1 облігації). Продати папери держатель облігацій зможе в будь-який момент.

"Мінфін буде проводити раз на 10 днів котирування на продаж казначейських зобов'язань, а Ощадбанк - виставляти котирування на зворотний викуп. Воно буде відрізнятися від ціни продажу максимум на 1%, - повідомив Ткаченко.

Таким чином, казначейські зобов'язання складуть конкуренцію валютним депозитам, як у прибутковості, так і ліквідності (можливості моментального повернення коштів). Єдине, що їхній випуск у передвиборний осінній період може бути не найвдалішим. Українці в цей період поводяться дуже обережно з особистими вкладеннями.

"В цілому, параметри випуску нормальні: вони, звичайно, не змусять покупців втратити голову, але надають хорошу премію до депозитів в іноземній валюті", - зазначає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

У середньому з початку року по банківській системі довгостроковий депозит у валюті приносив вкладнику 8% річних. Середній рівень прибутковості внесків на сьогодні - 8,5%. Це дає певні підстави говорити про привабливість КЗ.

"Якщо прибутковість цих паперів буде на 0,25-0,50 п.п. вище показника банківського довгострокового депозиту в іноземній валюті, то можна очікувати, що Мінфін виручить бажані 200 млн доларів", - вважає керівник аналітичного підрозділу ІГ "Інвестиційний Капітал України" Олександр Вальчишен.

Але не варто забувати, що сьогодні деякі банки пропонують прибутковість валютних внесків на рівні 9-10%. У свою чергу повний механізм поширення, обігу та погашення КО все ще не розкрито.

"Потрібно роз'яснити питання, хто візьме на себе накладні витрати, пов'язані з інкасацією. Якщо прибутковість буде 8%, а за обслуговування і погашення буде братися 10-20 доларів, то це мінус 1-2% до прибутковості вкладу на 1 тис доларів для паперів з терміном 1 рік до погашення і приблизно мінус 0,5-1% для 2-річного паперу", - міркує трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров.

Іншими словами, тільки повна регламентація випуску КО дозволить об'єктивно оцінити їхні переваги. З причини цього прогнозувати істотний попит на папери експерти не поспішають. При цьому серед експертів немає єдиної думки, яка саме категорія громадян першою зробить крок назустріч уряду.

"Не думаю, що люди дістануть кеш з-під подушок і понесуть його вкладати в казначейські зобов'язання. Можливо, в ці папери перетече якась частина депозитів, але в будь-якому разі значного попиту відразу не буде", - вважає начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.

Погоджується з цим і Сидоров. За його словами, випуск КЗ найменше торкнеться валюти "під подушкою".

"Радше казначейські зобов'язання будуть цікаві фізособам, які планують інвестувати в них понад 150 тис гривень, тобто суму, що перевищує виплату з Фонду гарантування банківських вкладів", - прогнозує трейдер. Якщо виходити з цих міркувань, то, можливо, деякі банки восени відчують відтік валютних коштів і будуть потроху коректувати процентні ставки у бік підвищення.

Як повідомлялося, восени Міністерство фінансів України випустить для українців державні казначейські зобов'язання з прибутковістю 8-10% на 2 роки. Купити державні казначейські зобов'язання на загальну суму до 150 тис грн зможе будь-який громадянин без пред'явлення документів. У разі їх придбання на велику суму потрібно буде мати при собі документ для ідентифікації особи.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 933 | Додав: adminA | Теги: валюту українців під подушками, Мінфін
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ