Сб, 2024-04-20, 03:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 30 » На супутнику Сатурна побачили персонажа культової відеогри
11:56
На супутнику Сатурна побачили персонажа культової відеогри
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Інфрачервона зйомка високої роздільної здатності супутника Сатурна Мімаса, проведена з борту апарату "Кассіні", призвела до несподіваних результатів - науковці побачили на знімках персонажа культової відео- і комп'ютерної гри 1980-х років, Пакмена (Pac-Man), який пожирає точку, роль якої зіграв кратер на поверхні небесного тіла.

Як повідомляє прес-служба Лабораторії реактивного руху НАСА, вчені працювали з даними, отриманими з інфрачервоного спектрометра на борту зонда, який складає температурну карту поверхні сатурніанського супутника. Дослідники очікували побачити плавні переходи температури від максимуму в підсонячній точці на екваторі до мінімуму на нічній стороні.

Замість цього максимум температури припав на райони, де був ранок, уздовж краю диска місяця, утворивши характерний для зображення Пакмена абрис, що нагадує коло з вирізаним сектором-"пащею". У цих яскравих областях температура досягає 92 кельвінів (181 градус Цельсія нижче нуля), у той час як вся інша поверхня має температуру 77 коливань (мінус 196 градусів Цельсія).

Невелика тепла область - крапка у роті Пакмена - розташовується навколо кратера Гершель. Тут температура становить 84 Кельвіна (189 градусів нижче нуля).

"Ми підозрюємо, що цей дивний розподіл температури відображає особливості структури поверхні. Тут може бути щось на кшталт відмінностей між старим залежаним снігом і новим, який щойно випав", - говорить Джон Спенсер (John Spencer), співробітник групи, що працювала зі спектрометром.

Щільний сніг і лід відносно легше позбавляються від тепла, одержуваного від Сонця, залишаючись відносно холодними весь день, в той час як пухкий сніг краще зберігає тепло.

Однак і ця гіпотеза не дозволяє пояснити, як виник чіткий прямолінійний кордон між двома регіонами з різною температурою, який створив абрис Пакмена, відзначає Спенсер. Він вважає, що це може бути пов'язано з наслідками удару метеорита, що сформував кратер Гершеля.

Культова комп'ютерна аркада Pac-Man була створена в 1979 році в Японії. Сюжет гри надзвичайно проста - гравець керує персонажем у вигляді жовтого кола з очима і широко роззявленим ротом, який подорожує по лабіринту і повинен з'їдати білі крапки, а також уникати ворогів.

Нещодавно американські вчені з Університету Вашингтона встановили, що гравітаційні поля Сатурну і Юпітера захищають Землю від зіткнення з кометами і астероїдами . Протягом останніх сотень мільйонів років вони діють як потужні щити, не пропускаючи до нашої планети небезпечні комети і астероїди.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1336 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ