Пт, 2024-03-29, 14:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Червень » 6 » Набагато серйозніше озеленення Альп, ніж припускали вчені
00:11
Набагато серйозніше озеленення Альп, ніж припускали вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

озеленення альпи Знамениті засніжені вершини Альп швидко зникають і замінюються рослинним покривом — цей процес, званий «озелененням», може ще сильніше прискорити прийдешня зміна клімату.

Дослідження, опубліковане в журналі Science, було засноване на 38-річних супутникових знімках всього культового Європейського гірського хребта. “Чесно кажучи, ми були дуже здивовані, виявивши таку величезну тенденцію до озеленення”, – заявила в інтерв’ю AFP автор Сабіна Румпф, еколог з Базельського університету.

Озеленення – добре відоме явище в Арктиці, але досі воно не було широко поширене в гірських районах. Однак, оскільки і полюси, і гори нагріваються швидше, ніж решта планети, дослідники підозрюють порівнянні ефекти.

Для свого аналізу команда досліджувала регіони на висоті 1700 метрів над рівнем моря, щоб виключити райони, що використовуються для сільського господарства. Вони також виключили лісові масиви і льодовики. Згідно з даними, що охоплюють період з 1984 по 2021 рік, снігового покриву влітку вже не було майже на 10 відсотках дослідженої площі.

Румпф вказала, що супутникові знімки можуть тільки підтвердити наявність або відсутність снігу, але першим ефектом потепління є зменшення глибини снігового покриву, який не можна побачити з космосу.

Крім цього, дослідники порівняли кількість рослинності, використовуючи аналіз довжини хвилі, щоб визначити кількість присутнього хлорофілу, і виявили, що ріст рослин збільшився на 77% досліджуваної зони.

Порочне коло

Озеленення відбувається трьома різними способами: рослини починають рости в областях, яких раніше не було; вони стають вищими і густішими завдяки сприятливим умовам; нарешті, певні види, зазвичай ростуть на більш низьких висотах, переміщаються в більш високі райони.

Ефект сумується:  “Чим тепліше стає, тим більше опадів випадає у вигляді дощу, а не снігу”, — відзначають вчені. На жаль, у цього явища є кілька шкідливих наслідків.

По-перше, велика частина питної води надходить внаслідок танення снігу. Якщо вода не накопичується у вигляді снігу, вона швидше йде через річки.

Потім порушується середовище проживання видів, адаптованих спеціально до альпійської середовищі.

Зникнення снігу також завдає шкоди індустрії туризму, ключовій економічній рушійній силі регіону.

Дослідники стверджують, що в той час, як озеленення альпійських гір може збільшити поглинання вуглецю, петлі зворотного зв’язку, швидше за все, викличуть чистий результат посиленого потепління і танення вічної мерзлоти.

Сніг відбиває близько 90% сонячної радіації, рослинність поглинає набагато більше і випромінює енергію назад у вигляді тепла, що, в свою чергу, ще більше прискорює потепління, танення снігу і зростання рослинності: в результаті виходить порочне коло.

Від зеленого до коричневого?

Майбутнє Альп не можна передбачити з упевненістю.

“Що стосується снігу, все досить просто”, – пояснила Румпф. «Я очікую, що сніговий покрив буде зникати все більше і більше, особливо на більш низьких висотах».

Нині інше явище, відоме як «потемніння», коли грунт більше не покритий ні снігом, ні рослинністю, було виявлено менш ніж на одному відсотку досліджуваної площі.

Це набагато менше того, що спостерігається в Арктиці або в горах Середньої Азії.

Воно викликане двома факторами: почастішанням випадків сильних дощів, що змінюються посухами, і зменшенням кількості води, доступної для рослин, через щорічне танення снігу. «Ми не знаємо, чи буде потемніння в майбутньому відбуватися все частіше і частіше», — уклала Румпф, яка сподівається повторити спостереження через кілька років.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 392 | Додав: admin | Теги: альпи, озеленення
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ