Пт, 2024-03-29, 15:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 4 » Наближення землетрусу жаби відчувають за змінами у складі ґрунтових вод - вчені
15:14
Наближення землетрусу жаби відчувають за змінами у складі ґрунтових вод - вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Тварини можуть відчувати наближення землетрусу через зміни в хімічному складі ґрунтових вод. Це, на думку учених, може бути причиною дивної поведінки тварин, що пов'язується із землетрусами.

Фахівці почали досліджувати хімічні зміни перед природним катаклізмом після того, як в 2009 році в італійському місті Аквіла із ставка зникла ціла колонія жаб - за декілька днів до руйнівного землетрусу.

Тепер вчені намагаються використовувати поведінку тваринних для прогнозування землетрусів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Учені описують механізм взаємодії ґрунтових вод з елементами, які з'являються в результаті здавлення гірських порід в земній корі.

Тварини, що живуть в природних водоймищах або поряд з ними, дуже чутливі до змін в хімічному складі води, і тому можуть відчувати наближення підземного поштовху за декілька днів до того, як він відбудеться.

Дослідники на чолі з Фредеманном Фройндом з американського аерокосмічного агентства НАСА і Рейчел Грант з британського Відкритого університету сподіваються, що їхня гіпотеза підштовхне біологів і геологів до спільної роботи над з'ясуванням точного механізму, який дозволив би за допомогою тварин виявити ознаки землетрусу.

Жаби Аквіли - не єдиний приклад дивної поведінки тварин перед значною сейсмічною подією. Історія знає немало випадків, коли рептилії, земноводні і риби починали поводитися незвично перед підземним поштовхом.

У 1975 році в китайському місті Хайчен, за словами очевидців, змії стали масово виповзати зі своїх нір за місяць до того, як стався великий землетрус.

Така поведінка була тим більше дивна, що відбувалося все під час зими при мінусових температурах, коли змії повинні були перебувати в сплячці, і, виповзаючи назовні, фактично прирікали себе на вірну смерть.

Проте кожен з цих фактів - із зміями, що виповзають з нір, земноводними, які покидають ставок і глибоководними рибами, що випливають на поверхню океану, - відносився до окремої події.

Великі землетруси дуже рідкісні, і тому практично неможливо детально вивчити обставини, якими вони супроводжувалися. І ось тут випадок з жабами Аквіли грає особливу роль.

Біолог Відкритого університету Рейчел Грант спостерігала за колонією жаб в рамках своєї докторської дисертації. Вона згадує, що всі 96 жаб, що населяли ставок, зникли протягом трьох днів.

Грант опублікувала свої спостереження в науковому журналі Journal of Zoology. "Після цього мені подзвонили з НАСА", - сказала вона.

Вчені з аерокосмічного агентства США вивчали хімічні зміни, що виникають за ситуації, коли кам'яні породи зазнають високого тиску. Вони хотіли з'ясувати, чи не пов'язані ці зміни з масовою втечею жаб.

Лабораторні досліди показали, що ці два процеси можуть бути взаємопов'язані, а земна кора безпосередньо впливає на хімічний склад води в ставку, де живуть і розмножуються жаби.

Геофізик НАСА Фредеманн Фройнд розповів, що, коли скельні породи зазнають великого тиску тектонічних сил, зазвичай незадовго перед землетрусом, вони виділяють заряджені частинки.

Заряджені частинки, пояснив доктор Фройнд, досягають поверхні Землі, і, взаємодіючи з молекулами повітря, перетворюють їх на іони.

"Відомо, що позитивно заряджені іони повітря викликають головний біль і нудоту у людей, а також зростання рівня серотоніну, гормону стресу, в крові у тварин", - сказав він. Іони також можуть взаємодіяти з молекулами води, перетворюючи їх на перекис водню.

Подібні хімічні реакції можуть впливати на органічні речовини, розчинені в ґрунтових водах, перетворюючи їх на отруйні суміші, токсичні для тварин, що живуть у воді.

Учені визнають, що механізм взаємодії дуже складний і потребує ретельної перевірки.

Відзначимо, що за декілька місяців до землетрусу в Японії японські рибаки із здивуванням виловлювали мережами глибоководну ремінь-рибу. Ця довга і тонка мешканка океану, схожа на змію, зазвичай не піднімається на глибину вище 200 метрів.

Саме вона масово спливала перед чилійським і тайваньським землетрусами минулого року. За японськими легендами, риба-ремінь спливає, тільки щоб попередити про землетрус.

Учені пояснюють це явище тим, що донні риби, особливо соми, дійсно добре відчувають щонайменше коливання дна.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: жаби, Землетрус
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ