Ср, 2024-04-24, 20:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 12 » Наслідки стихій в Японії: майже тисяча жертв, серйозні аварії на АЕС
10:40
Наслідки стихій в Японії: майже тисяча жертв, серйозні аварії на АЕС
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Кількість загиблих і зниклих безвісти в результаті руйнівного землетрусу і викликаного ним цунамі перевищує 2,5 тисячі осіб. Число підтверджених смертей - 900, проте найближчим часом воно може перевищити тисячу, передає ИТАР-ТАСС.

Кількість зниклих безвісти у низці префектур перевищила 1,6 тис осіб, ще сотні людей отримали поранення. Жертви є і серед учасників рятувальних операцій. Так, за даними влади, в префектурах Міягі, Івате і Фукусіма, які найсерйозніше потерпіли від ударів стихії, 12 березня загинули двоє поліцейських. Не вдається вийти на зв'язок зі ще 55 охоронцями порядку.

"Це найбільший землетрус з часів епохи Мейдзі (рубіж XIX-XX століть), імовірно, більш як 1 тисяча людей загинули", - цитує РИА "Новости" слова віце-прем'єра Японії Юкіо Едано, які він вимовив на екстреній зустрічі комітету з подолання наслідків розгулу стихії.

Один з найсильніших землетрусів за останні роки стався біля узбережжя японської префектури Міягі за 373 кілометри на північний схід від Токіо. Магнітуда сягнула 8,9. Землетрус викликав сильне цунамі, у ряді районів висота припливної хвилі перевищувала десять метрів.

Раніше поліція підтвердила загибель 413 осіб, майже 1,13 тисячі отримали поранення. Безвісти пропали 784 людини. Проте, за даними ЗМІ, безвісти зникли близько 88 тисяч людей.

Крім того, землетрус магнітудою 8,9, що стався 11 березня в Японії, пересунув вісь обертання Землі майже на 10 сантиметрів, повідомив Національний інститут геофізики і вулканології Італії.

Японський "мирний атом" вийшов з-під контролю: радіація в тисячу разів перевищує норму, 45 тис жителів евакуюють

На японській АЕС "Фукусіма-1" могло статися часткове спікання палива в центральній частині ядерного реактора номер один. Про це повідомило 12 березня міністерство економіки і промисловості країни. Радіоактивний витік цезію виявлено біля одного з блоків японської атомної електростанції "Фукусіма I".

У повітрі в районі АЕС, йдеться в його доповіді, виявлено радіоактивний цезій, який утворюється під час реакції ядерного поділу. Зараз вона йде в реакторі некеровано.

Рівень радіації в районі реактора перевищує допустиму норму вже в тисячу разів, передає РБК.

Виявлення цезію може означати, що після виходу з ладу охолоджувальної системи реактора в серцевині реактора розплавилося паливо. Тим часом з десятикілометрової зони навколо АЕС евакуюють 45 тисяч жителів.

Японська влада оголосила надзвичайну ситуацію на двох атомних електростанціях - розташованих за 11 км одна від одної АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2". Надзвичайна ситуація і евакуація населення територій навколо станцій була оголошена прем'єр-міністром Наото Каном, який відвідав АЕС.

Згідно з японськими законами, НС оголошується, якщо виходить з ладу охолоджувальна система АЕС, у разі витоку радіації або підвищення рівня води в реакторі, зазначає Бі-Бі-Сі.

Охолоджувальні системи на "Фукусімі-1" і "Фукусімі-2" перестали нормально працювати, що призвело до підвищення тиску в реакторах. Фахівці для зниження тиску в кількох ректорах почали випускати пару, яка може бути радіоактивною, проте, як стверджує влада, - в дозах, не небезпечних для населення. Пізніше на АЕС вдалося вивести частину газу, що скупчився в оболонці реактора, внаслідок чого тиск усередині реактора знизився.

Такий розвиток ситуації японські фахівці пояснюють тим, що під час землетрусу автоматика вимкнула подачу електроенергії до агрегатів станцій. Крім того, ймовірно, виявилися виведеними із ладу і запасні генератори "Фукусіми-1", які призначені для енергозабезпечення основних функцій станції.

Цунамі після землетрусу в Японії досягло узбережжя США: у бухтах розбилися десятки суден

Цунамі, що утворилося після потужного землетрусу в Японії, досягло західного узбережжя США 12 березня. У прибережних районах Каліфорнії свої будинки покинули тисячі людей.

За попередніми даними, гігантська хвиля втратила силу і не завдала значних руйнувань.

У місті Крезент-Сіті, розташованому на межі Каліфорнії зі штатом Орегон, розбито близько 35 кораблів, які стояли в бухті. У Санта-Крузі причалам і кораблям заподіяно збитків на суму близько 2 млн доларів.

Багато країн заявили про готовність допомогти Японії

Уряди багатьох країн виступили з пропозиціями про надання допомоги Японії, що постраждала від стихійного лиха. Так, держсекретар США Хілларі Клінтон в телефонній розмові, що відбувся 12 березня, зі своїм японським колегою Такеакі Мацумото повідомила про "готовність США надати Японії всебічну допомогу". Сполучені Штати вже направили до Японії для надання допомоги у зв'язку із землетрусом шість військових кораблів.

Австралія оголосила про надіслання до Японії команди рятувальників. До її складу увійшли 76 досвідчених лікарів, поліцейських, пожежників і інженерів.

Президент Південної Кореї Лі Мін Бак у свою чергу також пообіцяв подати всебічну підтримку зусиллям Токіо в справі ліквідації наслідків стихійного лиха.

Євросоюз запустив механізм взаємодії у сфері цивільної оборони задля надання допомоги Японії, повідомив голова Єврокомісії Жозе Баррозу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1082 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ