Пт, 2024-03-29, 00:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 25 » НАТО може втрутитися в Сирію через збитий винищувач Туреччини
14:45
НАТО може втрутитися в Сирію через збитий винищувач Туреччини
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Туреччина ініціювала скликання Ради НАТО для обговорення дій у відповідь на знищення свого військового літака Phantom F-4 сирійською системою ППО. Оглядачі не виключають, що інцидент може стати приводом для втручання Альянсу і розгортання військової операції в Сирії.

"Туреччина може звернутися до Північноатлантичного альянсу з проханням про втручання на підставі статті Пакту, що розглядає напад на будь-яку державу-члена НАТО як напад на всіх інших членів альянсу", - пояснює італійська Il Sole 24 Ore.

На думку спостерігачів, всі складові міжнародної ескалації конфлікту присутні. Поки що Анкара і Дамаск ретельно зважують свою офіційні заяви, повідомляє РИА "Новости".

Сирія визнала, що збила своєю системою ППО російського виробництва турецький винищувач, але при цьому наголосила, що літак "порушував сирійський повітряний простір на низькій висоті".

Туреччина стверджує, що літак перебував над нейтральними водами. Після серії військових і політичних консультацій вона заявила в комюніке, що "готова до необхідних кроків, як тільки будуть зібрані всі докази". Але поки що неясно, як далеко можуть зайти турецькі військові у відкритому протистоянні, що ризикує дестабілізувати обстановку в цілому регіоні.

При цьому США вже зробили досить категоричну заяву, не стримуючись у висловлюваннях. Держсекретар Хілларі Клінтон засудила Сирію за "нахабне і неприйнятне" знищення турецького військового літака.

"Це вкотре свідчить, що сирійська влада грубо нехтує міжнародними нормами, людським життям, миром і безпекою", - заявила Клінтон.

Вона пообіцяла, що Штати "працюватимуть з Туреччиною та іншими партнерами над тим, щоб притягти режим Башара Асада до відповідальності".

Нагадаємо, сирійські сили ППО збили турецький літак-розвідник RF-4E, створений на базі винищувача F-4 Phantom, в п'ятницю, 22 червня.

Сирійська влада звинуватила турецьких пілотів у порушенні повітряного простору. Анкара, зі свого боку, визнала порушення літаком кордонів, проте пояснила це випадковими обставинами. За даними, наведеними МЗС Туреччини, літак справді перетнув сирійський кордон "на 15 хвилин", а після того, як виявилося порушення, знову вийшов на нейтральну територію, де і був збитий.

На борту літака перебували два турецькі льотчика, їхня доля поки що невідома.

Влада Туреччини зробить відповідні кроки проти Сирії, сили ППО якої збили напередодні турецький літак.

Близько 40 сирійських військових на чолі з генералом зі своїми родинами втекли в Туреччину

Генерал, два полковники, два майори, один лейтенант і 33 солдати сирійської армії втекли до Туреччини.

Про це в понеділок, 25 червня, повідомляє Reuters із посиланням на офіційні турецькі ЗМІ. За даними приватного новинного каналу CNN Turk, разом із військовослужбовцями, які дезертирували до Туреччини, також прибули члени їхніх сімей, всього 224 особи, передає Корреспондент.

Раніше 21 червня пілот військово-повітряних сил Сирії перетнув кордон Йорданії на винищувачі МіГ-21, що стало першим випадком втечі на військовому літаку від початку протестів проти президента Башара Асада. 44-річний полковник Хасан Хамад посадив літак на військовій авіабазі короля Хусейна за 80 км на північний схід від Аммана і негайно попросив притулку, і через кілька годин його отримав. До втечі він перевіз свою родину до Туреччини.

Пентагон і Держдеп США вітали втечу полковника і закликали сирійських військових не підтримувати режим Башара Асада.

Нагадаємо, наразі в Сирії триває збройне протистояння між противниками режиму Башара Асада та урядовими силами. За останніми даними, жертвами конфлікту стали близько 15 тисяч осіб. У квітні спецпредставник ООН Кофі Аннан запропонував план мирного врегулювання ситуації в Сирії, проте обидві сторони визнають, що спроба залагодження конфлікту провалилася.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: збитий винищувач Туреччини, Сирію, НАТО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ