Чт, 2024-04-25, 07:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 19 » Науковці спростували міф: нервові клітини відновлюються. Спосіб знайдено
13:21
Науковці спростували міф: нервові клітини відновлюються. Спосіб знайдено
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/


Крилатий вислів "Нервові клітини не відновлюються" з дитинства сприймають як незаперечну істину, проте ця аксіома - не більше ніж міф, і нові наукові дані його спростовують.
Науковцям вдалося відновити нейрони, яких бракувало мозку, з клітин іншого класу, наявних в мозковій тканині. Ця розробка спрямована на пошук шляхів боротьби з такими захворюваннями, як хвороби Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та іншими, передає РИА "Новости".

У своїй роботі група дослідників під керівництвом професора Магдалени Гетц з Дослідницького центру імені Гельмгольца в Мюнхені зуміла показати, що утворення нових функціонально повноцінних нейронів в мозку можливе під дією специфічних білкових молекул на допоміжні клітини, які оточують нейрони і виконують метаболічні функції, забезпечуючи тим самим роботу нейронів.

Мова йде про так звані астроцити - один з класів нейроглій, які мають зіркоподібну форму. Ці клітини, крім іншого, слугують ще й своєрідним каркасом, який утримує на собі нервову тканину.

Учені використовували ту обставину, що за своїми властивостями ці астроцити схожі на клітини-сателіти, які виконують роль попередників нейронів в ході ембріонального розвитку головного мозку. Трансформація сателітів в нейрони відбувається і в дорослому віці, проте дуже обмежено і лише в окремих ділянках головного мозку.

Дослідники у своїй роботі вперше показали, що астроцити також можуть бути безпосередньо перетворені на нейрони кори головного мозку під дією специфічних білкових молекул, що регулюють роботу клітинних ДНК.

У експериментах з мишами вчені продемонстрували, що адресна доставка цих білкових молекул в астроцити за допомогою нешкідливих вірусів призводить до утворення збуджувальних або гальмівних нейронів. Результат трансформації визначається типом чинного білка - нейрогеніну-2 в першому випадку і Dlx2 - у другому.

Учені підкреслюють, що виробництво нових нервових клітин за допомогою зазначених білків можливе не тільки у випадку молодих астроцитів, а й дорослих клітин, що є у зрілому мозку.

"Наші дані плекають надію, що бар'єр, що відокремлює астроцити від нормальних нервових клітин - близьких за своїми властивостями - не є непереборним", - сказав доктор Бенедикт Бернінджер , співавтор публікації з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана.

Учені мають намір розширити набір нейронів у подальших дослідженнях, що здійснюються з допоміжних клітин мозку, і наблизитися тим самим до розробки методик лікування тяжких захворювань.

Природа закладає у мозок, який розвивається, дуже високий запас міцності: при ембріогенезі утворюється великий надлишок нейронів. Майже 70% з них гинуть ще до народження дитини. Людський мозок далі втрачає нейрони і після народження, протягом усього життя, пише "Наука і життя".

А на початку 2010 року американські вчені під керівництвом Маріуса Верніга з Інституту біології стовбурових клітин Стенфордського університету заявили, що навчилися одержувати нервові клітини з інших клітин організму.

Лише два тижні тому повідомлялося про ще одне важливе досягнення вчених. Вони виявили молекулярні зміни в клітинах головного мозку, які призводять до старечих проблем з пам'яттю у мишей, і розробили методику відновлення здатності мозку запам'ятовувати.

Разом з тим в 2009 році Нобелівську премію в галузі медицини та фізіології отримали науковці зі США за відкриття механізмів старіння клітини.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1116 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ