Сб, 2024-04-20, 01:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 24 » Науковці виявили найхолоднішу зірку з температурою окропу
09:48
Науковці виявили найхолоднішу зірку з температурою окропу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Пару рекордно холодних зірок, температура поверхні однієї з яких складає лише близько 100 градусів - не набагато гарячіше за чашку свіжозавареної кави - виявили астрономи із США, Франції і Канади. Про це йдеться у повідомленні обсерваторії імені Кека (Гаваї, США), передає РИА "Новости".

Коричневі карлики або "зірки, що не відбулися", були вперше виявлені в 1995 році. Це клас об'єктів масою менше 7% маси Сонця (близько 70 мас Юпітера). Звичайні зірки, що мають достатню масу і щільність, світять завдяки термоядерній реакції, що йде в їх надрах, - найчастіше, перетворення водню на гелій. Проте коричневі карлики не мають масу, якої достатньо для початку реакції, поступово згасають і охолоджуються. У багатьох аспектах коричневі карлики схожі з планетам-игазовими гігантами, такими, як Юпітер і Сатурн.

Відкрита дослідниками за допомогою телескопа CFHT на Гаваях пара коричневих карликів CFBDSIR J1458+1013ab, розташована приблизно у 75 світлових роках від Землі, належить до так званих "метанових зірок" - карликів спектрального класу T, у спектрі яких присутні лінії метану (Ch4), чадного газу (CO) і навіть води. Температура поверхні зірок цього класу складає лише 700-1300 кельвінів (428-1028 градусів Цельсія).

Раніше рекордно холодною зіркою вважався карлик UGPS J0722-05, знайдений у серпні 2010 року за допомогою британського інфрачервоного телескопа UKIRT, в обсерваторії Мауна-Кеа на гаваях. Його температура, за даними науковців, перебуває в діапазоні від 480 до 560 градусів Кельвіна (207-287 градусів Цельсія).

Проте тепер цей рекорд, можливо, перекрито. За оцінкою науковців, менший в парі карликів, CFBDSIR J1458+1013b, має масу від шести до 15 мас Юпітера і температуру близько 370 градусів Кельвіна (плюс-мінус 40 градусів) - це складає близько 98 градусів Цельсія, тобто поверхня зірки може бути не гарячіше за киплячу воду. Зазначимо, температура поверхні Сонця досягає 6000 Кельвінів.

"За таких температур, як ми вважаємо, цей коричневий карлик може за своїми властивостями... бути значно ближче до холодних екзопланет, зокрема, вони можуть мати хмари водяної пари в атмосфері", - говорить один з авторів роботи Майкл Лі з Гавайського університету.

На думку науковців, ця зірка, можливо, стане першим об'єктом гіпотетичного " надхолодного" спектрального класу Y. Раніше космічний телескоп Spitzer ідентифікував два інших претендента на звання найхолодніших зірок, хоча їх температура поки недостатньо точно визначена.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1117 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ