Сб, 2024-04-27, 01:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 6 » Науковці виявили, що у чорнобильських птахів аномально зменшився мозок
18:32
Науковці виявили, що у чорнобильських птахів аномально зменшився мозок
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У птахів, які живуть довкола Чорнобильської АЕС, мозок - на 5% менший, що пов’язують із наслідками залишків радіоактивного забруднення.

До такого висновку дійшли науковці, які вивчили майже 550 птахів 48 видів, що живуть довкола Чорнобиля. Учені опублікували результати дослідження в журналі PLoS One (The Public Library of Science), передає Бі-Бі-Сі.

Дослідження проводила група науковців з Норвегії, Франції та США під проводом професора Тімоті Мусо з Університету Південної Кароліни та доктора Андерса Моллера з університету Південного Парижу.

Торік професор Моллер та професор Мусо опублікували результати найбільшого перепису живої природи, що проводився в Чорнобильській зоні, який виявив, що кількість ссавців довкола ЧАЕС зменшилася. Також зменшилася різноманітність видів комах.

Тепер дослідники вивчали птахів, яких виловлювали сітками з восьми лісових місцевостей довкола Чорнобиля, де зменшилася кількість видів тварин.

Після того, як науковці зробили поправку на відмінності між видами, вони виявили, що розмір мозку у птахів із зони - на 5% менший, ніж у тих, які не жили в умовах радіоактивного забруднення.

Найбільше наслідки були помітні у молодих птахів, особливо у тих, яким ще не виповнилося одного року. Це наводить на думку, що багато зародків птахів не вижили через негативний вплив на мозок.

Птахи, які відчувають себе під загрозою, можуть змінювати свої органи у складних природних умовах. Наприклад, у деяких перелітних птахів зменшуються певні органи, коли вони використовують багато енергії. Але, за словами науковців, мозок – останній орган, яким птахи готові пожертвувати у такий спосіб.

Це підтверджує, що радіоактивний фон може мати ще більший вплив на інші органи птахів.

Точно невідомо, який механізм впливає на зменшення розміру мозку у птахів. Високий рівень радіоактивного фону може змусити птахів використовувати антиоксиданти в їхньому тілі, аби подолати наслідки радіації.

Менший розмір мозку може бути наслідком зменшення кількості антиоксидантів у їхньому організмі. Або ж радіація може викликати зміни в розвитку мозку. Однак, науковці кажуть, що якби це було саме так, то вони б побачили більш глибокі зміни у розмірі та формі інших органів птахів.

Інша можлива причина – це те, що птахи гірше розвиваються, бо в чорнобильській зоні менше комах, на яких вони полюють. Проте науковцям невідомо про інші приклади, коли у птахів через брак їжі зменшувався мозок.

Після аварії на Чорнобильській АЕС сліди радіоактивного забруднення були знайдені майже у всіх країнах північної півкулі. Довкола ЧАЕС було створено зону відчуження. Тепер науковці вивчають там, як радіація впливає на екологію регіону.

Нинішній 2011 рік оголошений в Україні роком вирішення проблем Чорнобиля. Під егідою ООН буде в Києві проведена міжнародна конференція, присвячена 25-річчю проблем Чорнобильської катастрофи.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 915 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ