Чт, 2024-03-28, 11:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 10 » НБУ збирається спростити валютообмінні операції
10:01
НБУ збирається спростити валютообмінні операції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Стало відомо, як саме в НБУ мають намір спростити валютообмінні операції: здати іноземну валюту можна буде, лише надавши паспорт, без його ксерокопіювання, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Банкіри вважають, що попереднє рішення регулятора вже справило психологічний вплив на скупників валюти, і обсяги тотального скуповування доларів населенням після рекордного показника вересня - 2 млрд дол - скоротяться щонайменше на третину.

Головною причиною зниження міжнародних резервів Нацбанку на 3,26 млрд дол у вересні стало активне скуповування валюти населенням. Як повідомив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, за перший місяць осені населення продало банкам 1,5 млрд дол, тоді як купило більш ніж удвічі більше - 3,5 млрд дол.

"Переоцінка валют, які є у нас в резервах, що відбулася у вересні, теж була, але ажіотажне перевищення попиту з боку населення над продажем в окремі дні становило понад 200 млн дол", - сказав він. При цьому чисте негативне сальдо операцій НБУ на міжбанку досягло 1,9 млрд дол. За словами пана Колобова, основний попит на валюту, який фіксується як купівля її громадянами, формував тіньовий ринок продажу товарів.

Як пише видання, скуповування населенням понад 2 млрд дол було максимальним з листопада 2008 року, трохи менш ніж - 1,9 млрд дол - було виведено з банків у грудні 2010 року. Попит у вересні спровоковано опублікованими в пресі девальваційними прогнозами псевдоаналітиків, каже скарбник одного з найбільших банків.

Ця цифра була б більшою, якби не постанова НБУ №278, згідно з якою громадяни з 23 вересня зобов'язані при валютообмінних операціях надавати паспорт для ксерокопіювання. За даними НБУ, в перші п'ять днів жовтня сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем коливалося в межах 36-78 млн дол.

Скандальна постанова НБУ викликала багато дорікань у всіх верствах населення, зокрема депутатів і прем'єр-міністра, тому регулятор пообіцяв полегшити процедуру. Але кардинальних змін не відбудеться. "Ми спрощуємо прийом валюти, - заявило джерело в НБУ. - Клієнту достатньо буде показати якийсь документ (потрібне надання паспорта), не випускаючи його з рук і без зняття ксерокопії документа". Водночас НБУ перевірятиме банки та агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам в обміні валюти.

Таке послаблення не вплине на ринок, зазначив директор департаменту казначейства і фінансових інститутів "Креді Агріколь Банку" Антон Болдирєв. "Весь тіньовий бізнес, який цього року пішов з банків, зав'язаний на купівлі, а не на продажу валюти, - підтримав колегу скарбник одного з найбільших банків. - Тому, якщо спочатку постанова зупинила певну частину "сірого" імпорту, тепер нічого не зміниться".

Сьогодні, 10 жовтня, керівництво Нацбанку обіцяє внести корективи в процедуру обміну валют.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 903 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ