Вт, 2024-04-23, 23:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 2 » Не за горами весна: сьогодні відзначають День бабака
13:16
Не за горами весна: сьогодні відзначають День бабака
Інші останні Анонси. Повідомлення. Прес-релізи на сайті holosUA.com/
Сьогодні - День бабака, неписане свято у різних країнах світу, що відзначається щорічно 2 лютого.

Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить з нори.

Якщо бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору, значить зима вже закінчується, а весна буде ранньою. Якщо ж бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору - буде ще шість тижнів зими.

У деяких містах у цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим бабакам-провісникам.

Зі свого боку екологічні організації обурюються звичаєм будити сплячу тварину, стверджуючи, що це шкідливо для її організму, а велика кількість публіки, фото-і телекамер вганяють бабака у стан нервового напруження.

Зауважимо, що львівських бабаків в міському еколого-натуралістському центрі будять "за старим стилем" - 15 лютого. День бабака у США і Канаді відзначають 2 лютого - у Стрітення за католицьким календарем. "Тоді як в Україні ми живемо за православним календарем і, відповідно, Стрітення у православних 15 лютого", пояснює директор центру. Та й прогноз в середині лютого значно точніший.

Бабак Філ з США дасть прогноз, коли настане весна

У суботу, 2 лютого, в США відзначають народне свято День бабака. У цей день знаменитий на весь світ звірок зі штату Пенсільванія спробує передбачити, коли настане весна.

Вже традиційно тисячі людей вирушили до невеликого міста Панксатоні, щоб побачити, як сонного бабака витягують з нори. На світанку біля неї зберуться члени Клубу бабака у фраках і циліндрах. Один з них запитає у Філа (так звуть тваринку), чи бачить він свою тінь, пише Корреспондент.net.

Якщо так - то зима триватиме ще шість тижнів, якщо ні - то скоро настане весна. Незважаючи на те, що Філ вгадує не зі стовідсотковою точністю, свято залишається дуже популярним. Така ж традиція - передбачати погоду за тінню бабака - є в Канаді та інших країнах.

Найперший офіційний бабак-метеоролог - Філ, який мешкає в місті Панксатоні, штат Пенсільванія, де свято в цьому відзначать у 126 раз. Всесвітня слава прийшла до нього в 1993 році, після виходу на екрани фільму День бабака з Біллом Мюррейем і Енді Макдауел в головних ролях. Вже в 1997 році подивитися на Філа приїхало 35 тисяч осіб.

Бабак Філ, що живе на Індичому пагорбу, належить до виду лісових бабаків, хоча живе він в основному на відкритій рівнині. Роль синоптика дісталася північноамериканському бабаку у спадок від інших тварин, що впадають у зимову сплячку: їжака, день якого відзначався в Стародавньому Римі, і борсука, якого вихідці з Північної Німеччини, які оселилися в Пенсильванії, вважали віщуном погоди.

Ім'я бабаку вибрали не відразу. Спочатку це був просто Бабак з Панксатоні, пізніше його називали Пітом, а потім бабак став Філом. Його повне і офіційне ім'я звучить так: Філ з Панксатоні - Ясновидець з ясновидців, Мудрець з Мудреців, Провісник з Провісників і Видатний Провидець Погоди. А сам Панксатоні носить звання Всесвітня Столиця Погоди.

Філа оточує безліч легенд. Наприклад, ніхто не знає, скільки йому насправді років, однак погоду він пророкує вже 121 рік. Згідно з легендою, влітку на пікніку, який проводять члени Клубу Філа, звір випиває спеціальний еліксир, який продовжує йому життя ще на 7 років. При цьому у звірка є три дублера, які замінюють його, коли він не в дусі або зайнятий своїми справами.

У норі Філа постійно підтримується певна температура, за його здоров'ям спостерігають ветеринари. Харчується Філ зеленню, фруктами і овочами, любить собачий корм. У будиночку бабака є зони для сну, прогулянки, ігор і вживання їжі. Люди можуть спостерігати за ним через спеціальні віконця.

Влітку Філ відправляється "на гастролі". Зі своїми дресирувальниками він їздить по американським школам зі спеціальною програмою. У 1986 році бабак навіть побував в Білому домі на прийомі у президента Рональда Рейгана. У 2006 році Філ знявся для реклами горілки Absolute, а до цього рекламував пиво, ігрову приставку Sega і зернові пластівці.

При цьому у Філа є конкуренти. Наприклад, Чак - офіційний бабак-метеоролог Нью-Йорка. У Канаді бабака звуть Віллі. Він живе в спеціальному будиночку, облаштування якого обійшлося у 20 тис доларів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Анонси. Повідомлення. Прес-релізи | Переглядів: 1592 | Додав: adminA | Теги: весна, День Бабака
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ