Чт, 2024-04-25, 11:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 23 » Нова Рада - безпорадна
12:20
Нова Рада - безпорадна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
22 листопада між новообраними народними депутатами стався перший парламентський конфлікт - представники опозиції відмовилися брати участь у підготовці першого засідання Верховної ради VII скликання. Члени партій "Батьківщина", "Свобода" та "УДАР" зажадали від Партії регіонів, комуністів і частини самовисуванців впровадити систему персонального голосування і покинули засідання підготовчої групи, почувши відмову більшості розглянути це питання в першу чергу. Після демаршу опозиції депутати, що залишилися, без проблем обрали головою групи спікера Володимира Литвина, який пообіцяв виступити в традиційній ролі "примирителя протиборчих сторін", повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Перше засідання підготовчої групи почалося в закритому режимі. До призначеного часу - о 9.00 - біля входу до одного із залів Верховної ради вишикувалася велика черга журналістів. "Форматом передбачено коротку протокольну фото-та відеозйомку!" - заявили присутні співробітники апарату парламенту. Однак після втручання представників опозиції голова Верховної ради Володимир Литвин дозволив увійти в зал усім охочим. Там на той час за круглим столом розташувалися 30 членів групи, делегованих від партій і народних депутатів, обраних у мажоритарних округах на виборах 28 жовтня, за квотою 1 особа від 15 депутатів.

Перш ніж приступити до формування тимчасової президії Ради, реєстрацію депутатських фракцій і розподілу керівних посад у парламентських комітетах, учасники засідання вирішили обговорити кандидатуру голови групи. У Партії регіонів (ПР) вирішили довірити цю місію Володимиру Литвину. Незважаючи на те що він пройшов у Раду VII скликання по одному з округів Житомирської області від Народної партії, пан Литвин увійшов до складу робочої групи за квотою ПР. Спікер поспішив розвіяти інтригу щодо свого приєднання до правлячої партії. "Спочатку я просив керівництво однієї з опозиційних партій включити мене в групу за своєю квотою, але мені там порадили йти до Партії регіонів. Мовляв, у них квота більше", - пояснив пан Литвин.

- Пропоную на посаду керівника групи Володимира Литвина, - оголосив Андрій Клюєв (ПР).

Представники партії "Свобода" виступили із зустрічною пропозицією.

- Давайте віддамо право головування опозиції! - Заявив Руслан Кошулинський.

- Я не претендую, але практика така, що всю роботу перед новим скликанням проводить голова Верховної ради! - заперечив Володимир Литвин.

Опозиціонери несподівано перервали ініційоване обговорення кандидатур вимогою оголосити перерву. Після його закінчення глава фракції "Батьківщина" Андрій Кожем'якін оголосив загальну позицію своєї політичної сили, партій "УДАР" і "Свобода": "Першим питанням ми вимагаємо розглянути норму Конституції про особисте голосування депутатів! Ми пропонуємо підготувати проект постанови Верховної ради і зробити так, щоб спікер обирався персональним голосуванням! " - заявив депутат. У разі виконання цієї вимоги, пообіцяв Андрій Кожем'якін, опозиція готова підтримати будь-яку кандидатуру на посаду керівника групи, яку запропонує Партія регіонів.

Як відомо, покінчити з практикою голосування чужими картками було однією з головних передвиборних обіцянок опозиційних партій. З цього приводу в Раді не раз виникали суперечки: "Вся фракція голосує за рішення, які були розроблені на засіданні фракції. Звичайно, голосують і за тих депутатів, яких немає в залі", - пояснював позицію більшості заступник голови регламентного комітету Василь Кисельов (ПР).

Стратегію опозиції виданню "Комерсант-Україна" пояснив Андрій Мохник ("Свобода"). "Партія регіонів розраховує отримати більшість у Верховній раді, але у разі прийняття нашої пропозиції їм складно буде забезпечувати присутність в залі всіх своїх депутатів, особливо обраних в округах!" - Сказав він.

Представники Партії регіонів не відразу погодилися з пропозицією опозиції.

- Це ультиматум! Ми далі не зможемо працювати! Давайте визначимося з керівництвом групи, створимо підгрупи, а однією з них доручимо зайнятися питанням персонального голосування! - заперечив Володимир Литвин.

На обговорення пропозицій, що надійшли, депутати витратили більше двох годин, але так і не дійшли єдиної думки.

- Шановні народні депутати! От скажіть, чому Володимир Михайлович (Литвин - ред.) веде це засідання?! Нам треба його уповноважити на це! - втрутився присутній на засіданні в якості депутата прем'єр-міністр Микола Азаров. - Почати потрібно з обрання керівника!

Тим часом в опозиції продовжували наполягати на своєму. Так, народний депутат Іван Кириленко ("Батьківщина") запропонував уповноваженим від партій "скріпити своїми підписами" обіцянку задіяти систему персонального голосування "Рада-3".

На третій годині обговорення, коли учасники наради вже навіть і не намагалися слухати одне одного, Володимир Литвин зупинив дискусію. Витримавши ефектну паузу, він запропонував затвердити порядок денний засідання, де першим і другим питанням значилося "обрання керівництва групи і формування підгруп". Почувши, що їх вимога про персональне голосування виявилася в порядку денному третьою, представники партій "Батьківщина", "Свобода" і "УДАР" встали і мовчки вийшли із залу. "Ми залишили засідання: "регіонали" взяли свій порядок денний без постанови про персональне голосування - сидіти там для меблів немає сенсу", - написав пізніше у своєму Twitter народний депутат В'ячеслав Кириленко ("Батьківщина").

Після демаршу опозиції представники Партії регіонів, Компартії і депутатів, обрані у мажоритарних округах, одноголосно затвердили Володимира Литвина головою підготовчої групи. "Нам необхідно шукати шляхи до компромісу, в п'ятницю на 16.00 я запрошую керівників партій для розмови у вузькому колі", - сказав Володимир Литвин, зазначивши, що посади заступника голови групи і її секретаря вакантні і призначені для опозиції.

У Партії регіонів вчора запевнили, що готові розглядати пропозицію опозиції про гарантії персонального голосування депутатів. "Вони (опозиція - ред.) зрозуміли, що далі піар-акції немає, і тому пішли із зали", - прокоментував дії меншості голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов. На запитання "КомерсантЪ-Україна" про те, чи є у Партії регіонів 226 голосів для формування парламентської більшості, депутат відповів ухильно: "Ми працюємо в цьому напрямку і шукаємо колег, які готові працювати згідно з програмою нашої політичної сили. Це буде видно при першому голосуванні в парламенті".

Як повідомлялося, Єфремов назвав вимогу представників опозиції про ухвалення рішення щодо персонального голосування в даний час технічно складно здійсненною.

Нагадаємо, що ініціатором введення згаданої системи електронного голосування "Рада-3" був Арсеній Яценюк у часи свого перебування на посаді спікера Верховної Ради в 2007 році. Система передбачала особисте голосування депутатів за принципом "сенсорний палець".

17 березня 2011 парламент відмовився підтримати постанову про введення реєстрації народних депутатів і фіксації результатів їх особистого голосування за допомогою сенсорної клавіші.

До цього Литвин неодноразово заявляв, що необхідно забезпечити персональне голосування депутатів парламенту. Він також попросив керівників фракцій забезпечити явку депутатів на пленарні засідання, інакше, згідно з чинним розпорядженням, не виплачуватиме зарплату прогульникам.

У той же час раніше, 1 березня 2011 року, у парламенті обговорювалася пропозиція щодо надання права депутату голосувати за сусідів.

"Немає різниці, чи натисне один депутат дві-три-чотири кнопки, чи будуть сидіти п'ять депутатів", - заявив тоді голова регламентного комітету, член фракції "Партія регіонів", Володимир Макеєнко.

До цього Макеєнко запропонував узаконити голосування чужими картками.

Як відомо, наступним етапом після виборів є розподіл портфелів у комітетах Верховної Ради. Поточний переговорний процес навколо визначення кандидатур на парламентські посади відзначений протистоянням між провладною більшістю та опозицією. Основна боротьба розгорнулася за комітети з питань бюджету та правосуддя.

Литвин зазначає, що Україна отримала "абсолютно новий тип парламенту при використанні арсеналу тіньових засобів"

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що новообрана ВР відрізняється непримиренними протиріччями між більшістю та опозицією та зниженням професіоналізму, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу ВР.

Про це він сказав, виступаючи у Санкт-Петербурзі на засіданні Ради МПА СНД. Зокрема, як зазначив Литвин, Україна "отримала абсолютно новий тип парламенту, який відрізняється політичною строкатістю, складними - очевидно непримиренними - протиріччями між більшістю та опозицією, ідеологічної несумісністю окремих політичних сил та майбутніх фракцій, а також можливим зниженням професіоналізму". Таким чином, на його думку, парламентським пріоритетом більшості має стати вирішення проблем чіткої організації законодавчого процесу.

У той же час Литвин підкреслив, що парламентські вибори в Україні відбулися демократично і новообрана Верховна Рада є легітимною. За словами керівника українського парламенту, незважаючи на достатню кількість порушень та критичних зауважень, які спостерігаються на будь-яких виборах, їх характер "не дає підстав не визнати обраний склад Верховної Ради повністю легітимним".

Литвин зазначив, що, хоча оцінки офіційних делегацій від ОБСЄ, ПАРЄ та ПА НАТО носять критичний характер, вони не передбачають прямої невизнання результатів виборів.

При цьому голова ВР зазначив, що критика, яка звучала ще до початку виборчого процесу в Україні, багато в чому має "політично запрограмований характер" через відомих судових процесів над низкою українських політичних персоналій. "Українські парламентські вибори, таким чином, опинилися в ситуації" презумпції політичної винності ще до початку виборів, які стали зручним приводом для додаткового політичного тиску на українську владу ", - сказав він.

Голова ВР також зазначив, що безпрецедентно високі ставки і безкомпромісність політичних сил, партій і політиків у боротьбі за депутатські мандати, враховуючи наближення президентських виборів 2015 року, призвели до використання у виборчій боротьбі "всього арсеналу тіньових коштів, які характерні для демократій у стадії становлення" .

Як відомо, за підсумками виборів до Верховну Раду 28 жовтня по партійним спискам і в одномандатних округахобрано 445 народних депутатів, з них від Партії регіонів - 185, ВО "Батьківщина" - 101, партії "УДАР" - 40 , ВО "Свобода" - 37, КПУ-32, партії "Єдиний центр" - 3, Народної партії - 2, партії "Союз" - 1, Радикальної партії Ляшка - 1, а також 43 самовисуванця.

Відзначимо, що Володимир Литвин був помічений в неоднозначній поведінці під час голосування скандального закону про мови 3 липня 2012 року. Напередодні події він приспав пильність опозиції, заявивши, що закон не буде розглядати, так як це може викликати політичне напруження у суспільстві. Під час голосування Литвин був відсутній в кріслі голови, а його перший зам, комуніст Адам Мартинюк швидко поставив скандальний закон на голосування.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1023 | Додав: adminA | Теги: безпорадна, Нова Рада
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ