Чт, 2024-04-25, 09:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 21 » Новий виток газової сварки: Київ хоче менше газу, а Москва - суду
13:23
Новий виток газової сварки: Київ хоче менше газу, а Москва - суду
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна демонструє Росії готовність знизити закупівлі газу. Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину, в порівнянні з контрактними обсягами. У Міненерго пояснюють, що для України зараз діють чи не найвищі ціни в Європі. А в російській монополії припускають звернення до суду, пише "КоммерсантЪ-Украина". Аналогічні позови у "Газпрому" вже виграли четверо європейських споживачів, нагадують юристи.

Високопоставлене джерело газети в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює зниження закупівлі газу високими цінами для України: "Сьогодні ціни для нас на 21% вищі, ніж для Польщі, на 24% вищі, ніж для Угорщини, і на 31% вищі, ніж для Румунії. Виникає питання: чим Україна заслужила таку високу ціну?". Чиновник зазначає, що середня температура цієї зими була вище за звичайну і тому в ПСГ накопичилися надлишки. "Претензії "Газпром" нехай висуває Гідрометцентру", - заявив співрозмовник видання в Міненерго.

Партнер юридичної фірми "Ільяшов і партнери" Роман Марченко вважає, що в разі розглядів між країнами шанси в України виграти набагато вищі, ніж у "Газпрому". Він нагадує, що "Газпром" торік програв позови грецькій компанії DEPA, італійській компанії Edison і німецьким RWE і E.ON, які домоглися зниження ціни і обсягів закупівлі газу в суді.

"Як правило, Паризький і Стокгольмський арбітражі беруть до уваги попередні рішення судів за аналогічними позовами. Якщо "Газпром" подасть на Україну до суду, щоб змусити її купити непотрібний газ, в результаті він може виявитися змушений знизити для країни і ціну, і обсяг продажу палива", - каже Марченко.

У Міненерго кажуть, що уряд неодноразово ставив перед російською стороною питання про перегляд цін, але "там вимагають несумірних поступок". "Спочатку від нас зажадали створити консорціум на базі газотранспортної системи. Коли отримали згоду, зажадали продажу трубопроводів. Коли ми і на це погодилися, вимагають, щоб ми їх продали втричі дешевше, ніж вони коштують", - заявило джерело.

Російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за 4 млрд дол, на що Київ відповів відмовою, говорило раніше джерело в Адміністрації президента. ГТС оцінювалася вже двічі: у 2007 році - в 24,8 млрд дол, в 2009 році - в 9,9 млрд дол.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима, вважає, що зараз стратегія "Нафтогазу" полягає в тому, щоб зробити "Газпром" більш поступливим. "Газпром" втрачає на відмові України купувати його газ 6 млрд дол, - зазначає Гудима. - Це серйозний аргумент для того, щоб російська монополія задумалася про поступки в переговорах про ціну. Тим більше, що в подальшому Україна буде купувати все менше російського газу". У найближчі десять років Україна, згідно з Енергетичною стратегією до 2030 року, повинна скоротити закупівлю російського газу до 5 млрд кубометрів на рік.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" імпортує в цьому році тільки 27 млрд кубометрів російського газу - такий обсяг вчора був затверджений Кабінетом міністрів в прогнозному балансі надходження та розподілу природного газу на 2012 рік. На підставі балансу "Нафтогаз" здійснює закупівлі газу, зміни до нього може вносити тільки Кабінет міністрів.

Ще 8 млрд кубометрів імпортує Ostchem Holding Ltd (об'єднує хімічні активи бізнесмена Дмитра Фірташа). При цьому загальний обсяг споживання в цьому році сягне 62,9 млрд кубометрів газу, з яких газ власного видобутку - 20,9 млрд кубометрів, а 7 млрд кубометрів передбачається відібрати з підземних сховищ газу.

Напередодні заяви України "Газпром" повідомив, що розраховує на виконання "Нафтогазом" контракту, в якому передбачена закупівля 41,6 млрд кубометрів газу цього року за принципом take or pay. Джерело видання в "Газпромі" заявило, що в компанії не виключають судових розглядів з Україною в разі невиконання зобов'язань.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: газової сварки, менше газу, Київ, Москва - суду
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ