Пт, 2024-04-26, 16:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 11 » Нову критичну резолюцію щодо України готує Європа
11:07
Нову критичну резолюцію щодо України готує Європа
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Європейський парламент (ЄП) готується схвалити нову критичну резолюцію щодо України. Цього разу ЄП може зажадати від органів влади ЄС призупинити переговори щодо угоди про асоціацію (УА) до розв'язання нагромаджених проблем.

Зараз у Брюсселі проходять переговори про пом'якшення цього формулювання, проте відмова Києва піти назустріч ЄС у питанні гуманізації законодавства може зіграти не на користь України. У ЄП стверджують, що вже отримали від Києва сигнали про те, що ст.365 Кримінального кодексу не буде декриміналізовано, і лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко не вийде на свободу, пише "КоммерсантЪ-Украина".

- 11.11.11 має стати вирішальним днем для долі України на шляху до Євросоюзу

Чергова резолюція ЄП є плановою, присвяченою переговорам України та ЄС щодо угоди про асоціацію. Цей документ може мати ключове значення для подальших переговорів щодо УА. Частина країн-членів ЄС, насамперед Німеччина, виступають за відмову від парафування УА в умовах погіршення ситуації з демократією в Києві. Але оскільки остаточна позиція Євросоюзу поки що не визначена, думка Європарламенту може виявитися вирішальною. 17 листопада на засіданні комітету ЄП з питань зовнішньої політики буде затверджено текст резолюції, який швидше за все залишиться незмінним до голосування на пленарному засіданні ЄП 1 грудня.

У розпорядженні видання опинився обговорюваний Європарламентом проект резолюції з поправками до нього. Раніше передбачалося, що цей документ, адресований не Україні, а інститутам ЄС, буде відносно нейтральним, до того ж 27 жовтня на хвилі обурення вироком Юлії Тимошенко ЄП вже ухвалював критичну резолюцію. Однак документи свідчать, що нова резолюція також може виявитися досить суворою.

У тексті буде згадано про судове рішення у справі екс-прем'єра, хоча формулювання цього пункту поки що не узгоджено. Європейська народна партія (ЄНП; партнер "Батьківщини" в Європарламенті) пропонує констатувати "акт помсти" нинішньої української влади щодо Тимошенко. Але найбільшу важливість мають поправки, що стосуються термінів парафування, підписання і набуття чинності угоди про асоціацію.

У вихідній редакції резолюції, підготовленої поляком, членом групи Європейських консерваторів і реформаторів (ЄКР) Ришардом Легутко, передбачається, що Європарламент рекомендує Єврокомісії, зовнішньополітичній службі й раді ЄС "досягти якнайшвидшого укладання угоди про асоціацію - не пізніше кінця 2011 року". Однак на сьогодні у низці політичних груп не згодні з таким формулюванням. У ЄП зареєстровано кілька пропозицій: видалити даний пункт або доповнити його жорсткими умовами.

Так, депутат ЄП Елмар Брок (група ЄНП, Німеччина) запропонував поправку, яка допускає завершення переговорів з Україною "тільки за умови, що вимоги резолюції від 27 жовтня буде виконано". У пропозиціях ЄНП підкреслюється, що до обов'язкових належить вимога про перегляд вироку Юлії Тимошенко. Ті ж умови висуваються до статей про необхідність підписання УА в першій половині 2012 року і про її передачу на ратифікацію до кінця 2012 року.

Жорстку позицію ЄНП не змінило навіть викладене в недавньому листі до європейських політиків особисте прохання Юлії Тимошенко - не пов'язувати її затримання з європейською інтеграцією України та не блокувати введення УА в дію. Партнери пані Тимошенко в ЄП пояснюють, що змушені йти на санкції щодо України, незважаючи на звернення їхньої соратниці. "Як ми можемо підтримувати авторитарний режим в Україні? Як ми можемо ігнорувати утиски опозиції та обмеження свободи слова? Україна повинна змінитися!" - обурився депутат ЄП Міхаель Галер (ЄНП, Німеччина).

Ініціативу ЄНП підтримують представники інших політичних груп. "Ймовірність ухвалення такої поправки досить висока", - з жалем визнав співрозмовник газети в ЄП, що заперечує проти висунення додаткових умов парафування УА. Втім, в ЄП немає гарантованої більшості, що підтримує призупинення переговорів з Україною. Поляки, що входять до складу ЄНП, група ЄКР і соціал-демократи (СД), які співпрацюють з Партією регіонів, відстоюють продовження інтеграції Києва в ЄС, хоч і визнають наявність проблем з демократією в Україні.

"Європарламент, звичайно, засуджує те, як погано працює ваша юридична система, але ж не можна ставити історичний процес у залежність від поточної ситуації. Я вірю, що асоціація України і ЄС допоможе вашій країні подолати останні негативні тренди", - заявив Марек Сівець (СД, Польща).

"Брок вимагає зробити звільнення Тимошенко умовою підписання угоди про асоціацію, хоча сама вона просить про зворотне і каже, що укладання договору допоможе становленню демократії. Схоже, проблема не в цьому, а в якихось прихованих мотивах, якими керується Німеччина в Раді ЄС і німецькі депутати в ЄП", - поділився з виданням інший депутат, який побажав залишитися неназваним.

Співрозмовники газети в ЄП зазначають, що текст поправки Елмара Брока може бути пом'якшений задля досягнення консенсусу між фракціями - тепер переговори про це ведуться. Втім, будь-яке формулювання, в якому залишиться вимога звільнити Юлію Тимошенко, як здається, призведе до провалу парафування договору - навіть партнери Партії регіонів у Брюсселі не вірять у можливість швидкого звільнення колишнього прем'єра.

"Ми отримали досить чіткі сигнали про те, що статтю 365 не буде декриміналізовано, принаймні поки що. До того ж є й інші кримінальні справи стосовно Тимошенко", - пояснив представник ЄП, який безпосередньо спілкується з українським керівництвом.

У МЗС України також готуються діяти в умовах, за яких Юлія Тимошенко не опиниться на волі і не зможе взяти участь у виборах. "Перша хвиля обурення минула, зараз напруга спадає. Європейці повинні будуть зрозуміти, що з Україною необхідно співпрацювати в ситуації, що склалася", - пояснив поінформований представник зовнішньополітичного відомства.

Поки що неясно, якими будуть подальші дії ЄС. У Брюсселі все ще сподіваються на звільнення лідера "Батьківщини" та її допуск до участі у виборчій кампанії, пояснив високопоставлений співробітник зовнішньополітичної служби ЄС. Європейські дипломати припустили, що рішення про це буде прийнято українською владою вже в 2012 році, ближче до старту виборчої кампанії.

Невідомо також, чи відбудеться в нинішньому році відкладений візит Віктора Януковича у Брюссель. Саміту Україна-ЄС, призначений на 19 грудня, найпевніше не буде скасовано, "якщо знову не станеться чогось екстраординарного", зазначають співрозмовники видання.

Як повідомлялося, на 19 грудня планується саміт Україна-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

20-й раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію (УА) між Україною та Європейським Союзом завершився провалом. Київ не відступив від вимоги фіксації в документі перспективи членства в ЄС і не пішов на компроміс з інших суперечливих моментів. Єдиним питанням, в якому досягли успіху, стала відмова від терміну "довгостроковий" щодо скасування візового режиму.

27 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій висловлюється необхідність надати Україні перспективу членства в Євросоюзі за умови повного дотримання всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права.

Важливим є те, що Київ отримав офіційну ноту Брюсселя з пропозицією провести саміт Україна-ЄС 19 грудня поточного року. У свою чергу, українська сторона направила ноту про свою згоду.

Заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін у Брюсселі заявив, що українська сторона впевнена, що немає потреби парафувати договір про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві.

Разом з тим питання про асоціацію з ЄС ще не узгоджені на 100 відсотків, раніше визнав Грищенко. Каменем спотикання на шляху України до ЄС може стати судове переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Багато лідерів Європи побачили в ньому політичні мотиви, яким не місце в європейській системі цінностей.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 908 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ