Сб, 2024-04-20, 02:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 30 » Обама хоче озброїти лівійських повстанців, які відступають
15:48
Обама хоче озброїти лівійських повстанців, які відступають
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент США Барак Обама у інтерв'ю американським телекомпаніям пояснив, що готовий постачати зброю лівійської опозиції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, буде чесно заявити, що якщо б ми хотіли постачати зброю до Лівії, то, ймовірно, змогли б це зробити. Ми шукаємо для цього будь-які можливості", - заявив він.

Американський президент також пояснив, що Вашингтон готовий обговорити компромісне розв'язання конфлікту з лівійським лідером Муаммаром Каддафі, але тільки за умови, що лівійський полковник відмовиться від влади, як закликають США та їхні союзники.

"Я думаю, що табір Каддафі, люди навколо нього, починають розуміти, що їхні можливості обмежені і їхні дні полічені", - заявив Обама американським телекомпаніям.

"Але, можливо, що це ще не дійшло до Каддафі, і я думаю, зараз ще дуже рано говорити про початок офіційних переговорів", - додав президент США.

Щодо операції міжнародної коаліції з блокади повітряного простору Лівії Обама заявив, що "Каддафі точно знає, що потрібно зробити, щоб зупинити постійні бомбардування, яким він піддається".

"Може бути, це підштовхне його до рішення про те, як вести переговори про його відхід, але я не думаю, що ми вже досягли цього моменту", - сказав президент США.

"Спочатку необхідно показати Каддафі, що лівійський народ більше не бажає терпіти його правління, що вистачить 40 років тиранії", - цитують Обаму телекомпанії.

"Якщо він прийме рішення (залишити владу - ред.), я думаю, що міжнародне співтовариство збереться і визначить, які кроки будуть найбільш придатними, щоб організувати його відхід", - сказав Обама.

Разом з тим, Обама зазначив, що сили міжнародної коаліції й далі завдаватимуть повітряних ударів по силах Каддафі, які загрожують цивільному населенню Лівії, незважаючи на передачу командування військовою операцією НАТО.

"Одним з питань, на які ми хочемо отримати відповідь, є питання про те, чи досягли ми такого етапу, коли сили Каддафі знешкоджені настільки, що необхідність у постачанні зброї лівійської опозиції відпаде?" - додав президент США.

Зауважмо, питання постачання зброї лівійським повстанцям розколює міжнародну коаліцію. Крім того, за даними НАТО, серед лівійських повстанців є елементи, пов'язані з терористами "Аль-Каїди", а також з ліванським угрупованням "Хезболла".

З іншого боку, в Лівії швидке просування повстанців на захід, яке їм вдалося здійснити 28 березня за підтримки сил коаліції з повітря, до середини тижня обернулося панічним відходом до колишніх позицій, назад на схід. Війська Муаммара Каддафі розгорнули масований наступ, спрямувавши на бунтівників шквал артилерійського вогню.

Військова операція проти Лівії розпочалася 19 березня. 28 березня операцію очолила НАТО.

Резолюція РБ ООН не забороняє постачати повстанцям зброю

Резолюція РБ ООН №1973 забезпечує законну основу для постачань зброї лівійським повстанцям, вважає заступник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Філіп Гордон.

"Резолюція №1973, зокрема, підкреслює, що незалежно від положень попередньої резолюції №1970, яка передбачає збройне ембарго для всієї країни, держави можуть вживати всіх необхідних заходів для захисту цивільного населення (Лівії - ред.)", - заявив Гордон.

Тому, за словами американського дипломата, "якщо справа дійде до цього (постачання зброї лівійським повстанцям), нам видається, що це було б законно". "Однак я хотів би підкреслити, що це не політичний вибір США", - зазначив Гордон.

Армія Каддафі відібрала у повстанців кілька міст

Війська лівійського лідера Муаммара Каддафі 30 березня відновили контроль над містом Рас-Лануф, розташованим за 600 км на схід від Тріполі. Повстанці під натиском армії змушені швидко відступати на схід, у бік Ель-Укайлі. Однак представники опозиції опираються, стверджуючи, що й досі залишаються в Рас-Лануфі і чинять опір силам голови Джамахірії, передає NEWSru.com.

Один із очевидців заявив агентству Reuters, що армія застосувала проти заколотників масовані атаки артилерії. За словами іншого свідка, бої між повстанцями і урядовими військами продовжуються як у самому Рас-Лануфі, так і в його околицях. Ще один очевидець розповів агентству, що бачив втечу багатьох заколотників з нафтового міста - його покинули цілі колони машин.

Незабаром покинутий революціонерами Рас-Лануф піддала авіанальоту іноземна авіація. За свідченням одного з повстанців, "французькі літаки бомблять віддані Муаммару Каддафі підрозділи, які зайняли місто". Кореспондент Reuters повідомив, що чув у небі рев реактивних двигунів і згодом звуки кількох сильних вибухів. При цьому репортер не зміг точно сказати, чи були вибухи результатом авіаударів.

Рас-Лануф має стратегічне значення, оскільки там працювали один з найбільших переробних заводів країни і нафтоналивний термінал. З початку збройного заколоту місто стало ареною запеклої боїв між урядовими силами і бойовиками, які протистоять режиму Муаммара Каддафі, і неодноразово переходило з рук в руки. 27 березня бойовикам укотре вдалося встановити контроль над місцевим нафтовим терміналом, але, як виявилося, ненадовго.

30 березня лівійські повстанці під натиском урядових військ змушені були також покинути місто Сирт у центральній частині країни, повідомляють агентства. Вони відійшли на 150 км до міста Бен-Джавад. Колони пікапів і джипів опозиціонерів зі встановленими на них великокаліберними кулеметами, зайняли позиції на автотрасі, що з'єднує Бен-Джавад і Рас-Лануф.

Без підтримки авіації західних союзників повстанці демонструють безпорадність, констатує Reuters. Армія Каддафі, навпаки, показує непогану підготовку. Так, віддані диктатору війська заманили в засідку автомобільний конвой повстанців біля Сирту, а потім обійшли ворога з флангів і змусили їх відступати. Цей тактичний маневр вимагає дисципліни і вишколу, яких так не вистачає заколотникам, зазначає агентство.

Великобританія вважає від'їзд Каддафі у заслання виходом з лівійської кризи

Голова МЗС Великобританії Вільям Хейг пояснив, що Великобританія могла б погодитися на від'їзд лівійського лідера Муамара Каддафі у заслання, і це могло б стати виходом з лівійської кризи.

Хейг стверджував, що від'їзд Каддафі у добровільне заслання став би зміною, яку хотіла б бачити переважна більшість, як у світі, так і серед жителів Лівії.

"Все залежить від нього. Немає сумнівів у тому, що якщо полковник Каддафі відійде від влади, куди б він не пішов, це буде серйозною зміною в ситуації - цього хоче більшість у світі, і, можливо, більшість лівійського народу. Це вирішувати йому, а не нам", - сказав Хейг.

При цьому британський міністр зазначив, що сам він хотів би, щоб Каддафі було притягнуто до відповідальності.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1118 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ