Ср, 2024-04-24, 15:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 29 » Обама: міжнародна коаліція зупинила "смертоносний наступ" Каддафі
09:55
Обама: міжнародна коаліція зупинила "смертоносний наступ" Каддафі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Міжнародна коаліція своєю військовою операцією зупинила "смертоносний наступ" лівійського диктатора Муамара Каддафі на опозиційні йому сили, заявив у понеділок у зверненні до нації президент США Барак Обама, передає РИА "Новости".

"Ми вдарили по силах правлячого режиму, який наступав на Бенгазі щоб врятувати місто і його жителів. Ми вдарили по військах Каддафі в Аджабіі, дозволивши опозиції вигнати їх. Ми завдали удару по його об'єктах повітряної оборони, що дозволило забезпечити безпольотну зону. Ми обрушилися на танки та військові об'єкти, знищили багато джерел поставок. І сьогодні я можу повідомити, що ми зупинили смертоносний наступ Каддафі. Американський народ має пишатися", - сказав Обама.

- Пентагон: США не підтримують безпосередньо лівійських повстанців
- Коаліція знищила бронетехніку Каддафі в Місраті
- У Тріполі закінчується бензин і продовольство

Це була перша промова американського президента з початку військової операції в Лівії, котра присвячена оцінці ситуації в цій країні та ролі США в військовій кампанії з санкцій ООН проти Каддафі, передає Бі-Бі-Сі.

Незадовго до виступу Обами в Національному університеті оборони Білий дім повідомив про те, що американський президент провів відеоконференцію з лідерами Британії, Німеччини та Франції, в ході якої вони погодилися, що Каддафі втратив легітимність і повинен залишити владу. Раніше в понеділок з подібним закликом виступили британський прем'єр Девід Кемерон і президент Франції Ніколя Саркозі.

У своїй промові Обама повідомив також, що вже в середу командування всіма військовими операціями у Лівії перейде до НАТО, що "істотно скоротить ризики і витрати як для американських військових, так і для американських платників податків".

"Підводячи підсумок, всього один місяць США працювали разом зі своїми міжнародними партнерами над створенням широкої коаліції, забезпеченням міжнародного мандата на захист цивільних осіб, зупинкою наступаючої армії, запобіганням бойні та створенню безпольотної зони. Для порівняння: коли люди в Боснії на початку 1990-х років піддавалися насильству, міжнародному співтовариству знадобилося більше року на те, щоб застосувати повітряні сили для захисту мирних людей", - сказав Обама.

У своєму виступі президент США постарався пояснити, що застосування сили - це дуже серйозне рішення, проте відмовлятися від цього не можна. "Іноді хід історії створює проблеми, що загрожують нашій спільній безпеці. Може, це й не проблеми однієї Америки, але вони важливі для нас, і ці проблеми варто вирішувати. І в таких обставинах ми знаємо, що найсильнішу країну в світі, США, часто закликають на допомогу", - підкреслив він.

Обама зазначив, що перш ніж почати військові дії, міжнародна громадськість зажадала від Каддафі виконати її умови та припинити насильство. Після того, як Каддафі цього не зробив, за словами Обами, вибору у світу не залишалося.

Також США проти наземної операції в Лівії, метою якої стало б повалення режиму Каддафі, заявив Обама. "Лівія і весь світ стали б кращим місцем без Каддафі при владі", - заявив Обама, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я разом з іншими світовими лідерами вітаю цю мету і буду активно домагатися її без застосування зброї. Але розширення нашої військової місії, яка б передбачала зміну режиму, стало б помилкою. Якщо ми спробуємо скинути Каддафі силою, наша коаліція розколеться", - зазначив при цьому президент США.

За його словами, для повалення Каддафі довелося б "висадити американські сили для проведення наземної операції або завдати ударів з повітря, що є ризиком для багатьох цивільних осіб". Обама зазначив, що США пішли цим шляхом в Іраку, але не мають наміру повторювати це в Лівії.

29 березня держсекретар США Хілларі Клінтон разом з представниками міжнародної коаліції, НАТО, ООН, Африканського союзу і Ліги арабських держав обговорять у Лондоні подальші кроки міжнародної спільноти щодо ситуації в Лівії.

Зазначимо, що 17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію, яка передбачає можливість проведення іноземної військової операції для захисту населення Лівії від військ лідера країни Муаммара Каддафі. Військова операція розпочалася 19 березня, в ній беруть участь США, Великобританія, Франція і низка інших країн.

Пентагон: США не підтримують безпосередньо лівійських повстанців

США до цих пір не підтримують безпосередньо лівійських повстанців, заявив представник Пентагону віце-адмірал Уільям Гортні на брифінгу в понеділок.

У міру переходу командування операціями до НАТО, США відкликають свої військові кораблі з Середземного моря. Так, командування вже відкликало одного з підводних човнів, відзначив представник Пентагону. Він також повідомив, що на даний момент коаліція випустила по лівійських об'єктах 199 ракет "Томагавк" і скинула 600 бомб.

Коаліція знищила бронетехніку Каддафі в Місраті

Винищувачі британських ВПС "Торнадо", які беруть участь в коаліційній операції по захисту місцевого населення та забезпеченню безпольотної зони над Лівією, в понеділок у місті Місрата знищили два танки і дві бронемашини військ лівійського лідера Муамара Каддафі, передає телеканал Sky TV з посиланням на представника британського штабу оборони генерал-майора Джона Лорімера.

Раніше в понеділок міністерство закордонних справ Лівії оголосило про припинення вогню в місті Місрата на заході країни, таким чином підкреслюючи готовність лівійської влади до перемир'я з бунтівниками.

Місрата є третім за величиною містом Лівії та останнім часом єдиним великим центром на заході країни, який контролювали повстанці. Проурядові сили в останні дні зосередили зусилля на поверненні цього міста. При цьому сили Каддафі змушені відступати з міст на сході країни під тиском повстанців, які намагаються пройти якомога далі на захід за активної підтримки західної коаліції з повітря. Як заявив представник лівійської армії, війська коаліції методично розчищають дорогу повстанцям, щоб ті захопили як можна більше нафтових родовищ і об'єктів, а також територій і "потім шантажували державу".

У понеділок ввечері лівійське державне телебачення передало, що західна коаліція завдала авіаударів по містах Гарьян, яке розташоване на сто кілометрів на південь від Тріполі, та Мізда - в 184 кілометрах на південь від лівійської столиці. Які саме цілі переслідували сили коаліції в цих містах, не повідомляється.

У Тріполі закінчується бензин і продовольство

У багатій нафтою Лівії почалися перебої з паливом через морську блокаду з боку західної коаліції. "Війська агресора не дозволяють морським судам з паливом зайти у лівійські порти", - сказало лівійському агентству JANA джерело в державній нафтовій корпорації. "Лівійські громадяни відчувають проблеми із заправкою автомобілів", - додав він.

Енергетичний комплекс Лівії сильно постраждав від заворушень і наступних бойових дій урядових військ проти повстанських загонів. За даними ЗМІ, в різних районах країни на заправних станціях спостерігаються черги за бензином.

Лівія є експортером нафти і має в своєму розпорядженні власний нафтопереробний завод, однак залежить від іноземних поставок нафтопродуктів.

У свою чергу, RT повідомляє, що в Тріполі почалися вичерпуватися запаси продовольства. "Проблема, яка багатьох тут хвилює, - це те, що НАТО встановило морську блокаду Лівії, каже кореспондент RT. Уряд країни повідомляв, що раніше до берегів Лівії надходило від 5 до 7 кораблів щодня, зараз же - жодного". "Повідомлялося також, що деякі з цих кораблів були завантажені припасами - паливом, продуктами і водою. Це питання стає одним з ключових тут, в Тріполі, оскільки наявні припаси починають вичерпуватися".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 967 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ