Пт, 2024-04-26, 19:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 20 » ОБСЄ не визнає Лукашенко президентом, ЄС вимагає звільнити всіх затриманих
20:31
ОБСЄ не визнає Лукашенко президентом, ЄС вимагає звільнити всіх затриманих
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Глава Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки й співробітництву в Європі (ОБСЄ) Герт-Хайнрих Аренс на прес-конференції в Мінську в понеділок заявив, що місія не визнає легітимними вибори президента в Бєларусі, повідомляє ИТАР-ТАСС.

- Кетрін Ештон призвала Мінськ до негайного звільнення всіх затриманих

Як відзначають в ОБСЄ, Олександр Лукашенко використовував на виборах адміністративний ресурс. Як заявив Аренс, очікування міжнародної організації на проведення демократичних виборів у Бєларусі не виправдалися, і їм не можна дати "більш позитивну" оцінку. На виборах були присутні 329 короткострокових спостерігачів від ОБСЄ.

Як відзначається в прес-релізі ОБСЄ, розповсюдженому в понеділок, чинний президент і інші кандидати змагалися в нерівних умовах. В організації відзначають, що, зокрема, загальнонаціональні телеканали Бєларусі присвятили більш 90% новин Лукашенко. "Відсутність різноманітності в подачі матеріалів ЗМІ знизило можливість виборців зробити усвідомлений вибір", - уважають в ОБСЄ.

У спільній доповіді ОБСЄ й Парламентської Асамблеї ОБСЄ відзначається, що президентські вибори в Бєларусі не повністю відповідали її зобов'язанням перед ОБСЄ. "Минулі вчора президентські вибори показали, що Бєларусі ще треба пройти значний шлях для того, щоб відповідати своїм зобов'язанням перед ОБСЄ, хоча спостерігалися й деякі поліпшення", - говориться в документі.

Вечір дня голосування "був затьмарений затримками більшості кандидатів на пост президента, а також сотень активістів, журналістів і представників громадянського суспільства", підкреслюється в документі. По даним МВС Бєларусі, у результаті сутичків були затримані сотні людей, у тому числі сім кандидатів у президенти. На волі залишилися тільки Ярослав Романчук і Віктор Терещенко.

Як відзначають в ОБСЄ, міжнародна організація чекає, що уряд Бєларусі дасть роз'яснення із приводу арештів кандидатів на президентський пост, журналістів і правозахисників.

"Я дуже сподівався, що цього разу ми зможемо дати більш позитивну оцінку", - заявив на прес-конференції Герт-Хайнрих Аренс, який був главою довгочасної місії спостереження ОБСЄ на минулих виборах. Як відзначив керівник місії, на жаль, поки зробити це неможливо у зв'язку з порушеннями в ході підрахунку голосів і різкою реакцією влади на вчорашні демонстрації. Зокрема, за словами Аренса, місія "серйозно розчарована тем, як був проведений підрахунок голосів після закриття виборчих дільниць", повідомляє РИА "Новости".

Кетрін Ештон призвала Мінськ до негайного звільнення всіх затриманих

Верховний представник ЄС з іноземних справ і політиці безпеки Кетрін Ештон засудила застосування сили проти демонстрації опозиції в Мінську.

Вона призвала владу країни до негайного звільнення всіх затриманих. Про це говориться в повідомленні прес-служби Високого представника Європейського Союзу Кетрін Ештон про ситуацію в Бєларусі після виборів.

У заяві прес-служби Верховного представника ЄС із жалем відзначається, що події минулої ночі не відбивають того відносного прогресу, який спостерігався в Бєларусі в передвиборний період. А спостерігачам від СНД вибори здалися прозорими й демократичними.

Зазначимо, опозиційні кандидати заздалегідь готувалися протестувати проти результатів голосування, які, на їхню думку, буде сфальшовано. В день виборів у Мінську було відключено всі соціальні мережі, через які здійснювалася координація протестувальників проти фальшування виборів президента.

Близько 23 години на площі повністю вимкнули світло. Деякі учасники намагалися прорватися до Будинку уряду, що спровокувало зіткнення зі спецназівцями. В результаті сотні людей було затримано і побито, зокрема відомих журналістів і кандидатів у президенти Некляєва, Саннікова, Константинова, Статкевича, Римашевського.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Бєларусі Анатолій Кулєшов повідомив, що за фактом безладів у Мінську порушено кримінальну справу за ст.293 КК Бєларусі (масові безлади), ця стаття передбачає позбавлення волі від 5 до 15 років.

Нагадаємо, кандидат в президенти Бєларусі Володимир Некляєв постраждав при сутичці зі ЗМОПом, який розігнав колону мітингувальників з прихильників опозиції 19 грудня. Цього дня в Бєларусі пройшли вибори президента.

Раніше у місії ОБСЄ вважають, що процедура підрахунку голосів за підсумками президентських виборів у Бєларусі не відповідала нормам організації.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1103 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ