Ср, 2024-05-01, 23:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 1 » Огляд преси, 1 грудня: Привид Майдану налякав президента до напіввета
17:18
Огляд преси, 1 грудня: Привид Майдану налякав президента до напіввета
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вчора президент Віктор Янукович ухвалив рішення ветувати схвалений парламентом 18 листопада Податковий кодекс. Він доручив уряду спільно з представниками бізнесу до 2 грудня допрацювати спірні розділи документу. Підприємці, що вимагали ветувати кодекс, у відповідь заявили, що поки не почнуть згортати табір на Майдані Незалежності в очікуванні поправок і їх розгляду у Верховній Раді. Саме боязнь масових акцій протесту, подібних до "помаранчевої революції" 2004 року, змусила Віктора Януковича відмовитися від підписання кодексу, впевнені експерти, пише "КоммерсантЪ-Україна" в статті Наталії Непряхіної і Валерія Кучерука "Настало вето".

Голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутиннік розповів, що комітет подав свої зауваження до 12 пунктів кодексу і, зокрема, запропонував максимально виключити можливість зловживання повноваженнями з боку податкових органів, наприклад при обліку фінансових санкцій або адміністративного арешту майна. Крім того, в розділі про спрощену систему оподаткування комітет запропонував збільшити поріг річного доходу до 800 тис грн і кількість найнятих робітників до шести людей (у нинішньому варіанті - 600 тис грн і чотири людини), а також порогу застосування права амністії залишків товару. "Тобто підприємці запропонували легалізувати всі залишки, оскільки до моменту набуття чинності кодексу вони можуть не співпадати з річним об'ємом обігу", - пояснив Хомутиннік.

Політичні експерти сходяться на думці, що Віктор Янукович застосував право вето до Податкового кодексу через боязнь ескалації конфлікту в суспільстві. "Я думаю, що владою були реально оцінені загрози подальших акцій протесту, їх масштаб і характер, і саме це, на мою думку, стимулювало рішення президента, - заявив директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко.- Допустити розвиток цих суспільних процесів далі означало б непередбачувані наслідки для влади".

З ним згоден директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко. За його словами, ветування Віктором Януковичем документу - наслідок "комплексу Майдану у нинішньої влади". "Хоча нинішні акції не є прямою загрозою для влади, їх масштаби, гострота і сам факт цього конфлікту все-таки турбують президента, який не забув Майдан 2004 року, - підкреслив він.- Тому найкращий спосіб розрядити ситуацію, зняти соціально-політичну напруженість - через процедуру застосування права вето внести до кодексу поправки".

Газета "Сегодня" в матеріалі Дмитра Гомона "Вето для Майдану-2" відзначає, що варіант подолання вето або перенесення розгляду кодексу на майбутній рік не розглядається - країна повинна увійти до Нового року з новим Податковим кодексом і прийнятим на його основі бюджетом-2011.

"Кардинальних змін не буде, інакше всі повернули б в профільний комітет Ради", - говорить член Комітету з питань податкової політики Євген Царьков. Чисто теоретично можна було б розглядати НК не поспішаючи аж до 2012 року. "Але все зав'язано на переговорах з МВФ", - говорить Царьков. Одна з умов Фонду для отримання в листопаді-грудні траншу в 1,5 млрд доларів - щоб дефіцит бюджету-2011 склав 3,5% від ВВП (цього року, за прогнозами Кабміну, буде 5,5%). Якщо приймати бюджет на старій податковій базі, то забезпечити такий дефіцит не вдасться.

З нагоди вето по "місту свободи", як його називають мітингувальники, розвісили пару десятків національних прапорів. Для охочих відсвяткувати шампанським на вході повісили табличку "розпивати заборонено". Мороз, холодний вітер і сніг розігнали людей по наметах. Підприємці сперечаються один з одним. Одні говорять, що цілі добилися і пора б додому, працювати, інші не погоджуються, пише "Газета по-киевски" в матеріалі "Майдан знову переміг".

- А сенс нам йти? Потім буде Трудовий кодекс, Житлово-комунальний. Потрібно зараз за свої права боротися, потім буде пізно. Вимагатимемо відставки уряду Азарова, - міркує Наталія Грекова, підприємець з Донецької області і годувальниця наметового містечка.

- Поки рано радіти. Президент ветував кодекс частково, - говорить Вадим Лісовий, замголови КУПРу. - Ось коли побачимо в "Урядовому кур'єрі", тоді ухвалимо рішення.

У підприємців зараз наступні вимоги:

1. Президент повинен повністю заветувати Податковий кодекс.

2. Бюджет на 2011 рік повинен бути прийнятий на основі чинного законодавства.

3. Новий кодекс розробити наступного року за участю експертів від громадськості і ввести в дію на початку 2012 року.

4. Відставка уряду і вибори у ВР в березні 2011 року.

5. Припинити репресії від держорганів щодо учасників протестів.

Як стало відомо виданню з джерел в Кабміні, в уряді обговорюють майбутні кадрові перестановки.

- Очевидно, "підуть" замміністра фінансів Тетяну Єфименко, яка очолювала процедуру ухвалення кодексу від Кабміну (її на заслання віддадуть точно, все одно їй через два місяці на пенсію). Можливо, звільнять і першого зама голови Мінфіну Вадима Копилова (він не був на виду, але розсердив багатьох у Верховній Раді), - повідомляє джерело. - Поки не вирішено, чи відправились у відставку Михайло Бродський і Сергій Тігіпко - ті, хто найбільш дратує підприємців.

Парадокс в тому, що Сергій Тігіпко прямого стосунку до розробки кодексу не має, але узяв на себе відповідальність за нього, став його пропагандистом, вважає політолог Володимир Фесенко. "Падінням рейтингу він вже поплатився, тепер стане винуватцем проблем з ухваленням НК", - говорить експерт.

"Президент поки почекає з відставкою економічного блоку уряду, поки що Кабмін Миколи Азарова в колишньому складі повинен дожити до моменту, коли МВФ вимагатиме від України повернути 8 млрд доларів боргу або його реструктуризації на умовах МВФ", - розповів "Экономическим известиям" президент соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко в статті Галини Калачової "Податковий кодекс швидко перепишуть".

"Сегодня" нагадує, що 30 листопада ряд сайтів з посиланням на якісь джерела в групі парламентерів повідомили, що звільнять і Бродського, і Тігіпко (деякі навіть писали, що для Бродського відставка нібито вже підписана президентом). Офіційного підтвердження ці чутки не отримали. "Я брав участь в переговорах до 19:00. Вимоги про відставку Бродського і Тігіпко звучали. Щодо Бродського одноголосно, щодо Тігіпко були різні думки. Але ніякого рішення прийнято не було", - сказав керівник Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко. На сайті президента також не було "каральних" указів.

Президент зробив правильний і мудрий вчинок для свого іміджу і для збереження бізнесу в Україні. Але ми хочемо переконатися, що це дійсно крок назустріч підприємцям, а не якісь тактичні ходи. В Україні часто видають бажане за дійсне", сказав у статті "Кодекс "піддавок" газети "Україна Молода" прес-секретар координаційної ради підприємців Володимир Дорош.

Голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок вважає: "Вето Януковича на Податковий кодекс — це очікуваний політичний маневр влади. Партія регіонів зіграла в "поганого і доброго слідчого": "регіонали" спочатку ухвалили грабіжницький кодекс, а тепер руками свого очільника зробили жест милості — наклали вето. Усе це схоже на процедуру страти в середньовічній Європі, коли приреченого на смерть перед стратою смачно годували. Тепер підприємці, роз’їхавшись по домівках, попадуть під жорсткі репресії каральних органів". На думку лідера націоналістів, так "Янукович виконує основне завдання — збити в середнього класу революційні настрої... Розуміючи, що саме середній клас стане рушієм національної революції, режим Януковича робитиме все, щоб не дати більше жодного шансу на подібні виступи. Тепер підприємців добиватимуть поодинці".

Вето на Податковий кодекс — перша "червона картка" на парламентський закон, відколи Янукович заступив на посаду Президента. Досі всі органи законодавчої і виконавчої влади діяли одноголосно, під диктовку АП. Тож не виключено, що вся ця комбінація — знову режисура Банкової?



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 809 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ