Ср, 2024-04-24, 22:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 18 » Охоронців озброїли і дозволили проводити допити
10:02
Охоронців озброїли і дозволили проводити допити
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Народ побоюється, що тепер люди у формі матимуть більше влади, а в фірмах кажуть, що охорона стане дорожчою. Сьогодні, 18 жовтня, набуває чинності новий закон про охоронну діяльність, пише газета "Сегодня".

Як вже повідомлялося, віднині охоронні фірми з ліцензією зможуть видавати своїм співробітникам вогнепальну зброю, наручники, кийки, газові балончики, також у них з'явиться право на використання службових собак і проведення допитів.

Закон здебільшого торкнеться охорони держоб'єктів підвищеної важливості, але тепер їх зможуть охороняти і приватні фірми, пояснив один з авторів закону, позафракційний депутат Олександр Буджерак.

"Наприклад, супермаркет теж може найняти таких охоронців. Звичайно, навряд чи зі зброєю дозволять ходити по залу, але на вході і виході цілком можуть стояти люди з пістолетами. В охоронної фірми повинна бути спеціальна кімната для зберігання зброї, і всі співробітники після роботи повинні її здавати, а ліцензію їм видадуть у МВС", - сказав депутат.

Охоронців "з вулиці" (не співробітників фірм з ліцензією) закон не стосується.

В охоронних фірмах не всі задоволені законом.

"Щоб мої підлеглі отримали право на прописану в законі зброю, потрібно, щоб вони пройшли навчання і здали екзамен в МВС, - сказав директор однієї з охоронних фірм Віталій. - А це все зайві гроші, я не зможу собі дозволити такі витрати".

За словами керівника фірми Миколи, з новим законом зросте вартість охоронних послуг.

"Якщо я зможу навчити своїх співробітників і видати їм зброю, то і вартість наших послуг зросте, тому я вважаю для себе закон вигідним. Зараз мінімальна вартість у держохорони - від 18 тис грн за пост (цілодобовий за місяць, незалежно від кількості охоронців), у приватників - від 13 тис. З новим законом всі будуть прагнути до ціни послуг ДСО", - стверджує керівник.

В одному з великих столичних супермаркетів столиці нас запевнили, що до фірм звертатися не будуть.

"У нас свій штат професійних охоронців, це переважно колишні військові. Вони працюють без зброї, і ми нічого міняти не будемо: вам би хотілося купувати продукти, коли за вами стежать охоронці зі зброєю?" - сказала фахівець зі зв'язків з громадськістю Олена Разумова.

А, приміром, у ТРЦ "Караван", де нещодавно розстріляли трьох охоронців, і зовсім набирають охорону через Інтернет.

Президент Української федерації професіоналів безпеки роз'яснив права охоронців

Відповіді на запитання, які ж охоронні структури зможуть отримати право на зброю, застосування наручників, травматичних кийків та інші спецзасоби, поки що немає, каже президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта, пише "Комсомольская правда в Украине".

"Закон визначив лише право на використання спецзасобів. Їхній перелік і зони поширення будуть визначені спеціальною постановою Кабінету міністрів, яку почнуть розробляти, коли документ набуде чинності. Тобто ні сьогодні, ні в найближчі дні зброя в охорони не з'явиться, - запевняє Шабовта. - Хочу також нагадати, що мова йде тільки про травматичну зброю - так звані спецзасоби для відстрілу гумовими кулями. За однією з версій, їх можуть отримати компанії, які мають централізований пульт охорони і транспорт реагування. Це три найвищі з шести категорій кваліфікації охоронців, які діють тепер в Україні. Такі люди будуть проходити попереднє навчання в спеціальних центрах.

Шабовта також запевнив, що законом вже передбачено, що спецзасоби охорона зможе застосувати тільки після попередження у разі очевидної загрози для себе або для іншої особи. Без попередження - тільки в разі раптового нападу. Додаткові деталі мають бути прописані пізніше.

"Охоронцям, які одержали право на зброю, також буде заборонено носити її на вулиці в позаслужбовий час. Міністерство внутрішніх справ після постанови Кабміну визначить порядок обліку, зберігання і видачі зброї. Вважаю, що він буде подібний до того, який існує в міліції: перед чергуванням прийняв, після чергування здав. Інша річ, що деякі охоронні фірми раніше знайшли лазівку в законодавстві: отримували дозвіл на травматику як члени громадських формувань з охорони порядку. Там зброю купують фізичні особи, і з нею вчиняють на свій розсуд. У контексті закону йдеться про те, що зброя буде купуватися юридичними особами, тобто відповідальним буде не якийсь Вася, а керівництво фірми", - пояснив президент Української федерації професіоналів безпеки.

Що стосується озброєної охорони в супермаркетах, то це практично виключено.

"Стаття 16 закону чітко говорить, що застосування спецзасобів неприпустиме в багатолюдних місцях. Крім того, існує небезпека, що запідозрений у крадіжці покупець може вихопити в охоронця пістолет і відкрити стрілянину", - каже Шабовта.

Також категорично відкидається обшук - його може проводити тільки міліція в присутності понятих, якими виступають сторонні особи - не охоронці, які затримали людину.

"Все, що має право зробити охоронець, це оглянути особисті речі тільки за згодою їхнього власника. Якщо людина відмовиться піти за охоронцями і пред'явити речі для огляду, то охорона зобов'язана викликати міліцію, але має право утримувати підозрюваного до її приїзду", - запевняє Шабовта.

Прості українці все ж стурбовані тим, що в магазинах може з'явитися озброєна охорона.

"Ставлюся до закону з настороженістю, - каже киянка Ксенія. - Серед охоронців зустрічаються куди більш неприємні люди, ніж самі магазинні злодюжки. А якщо я нічого не крала, а йому треба "план" виконати?"

"Зброя у охорони - це, з одного боку, добре, - говорить Світлана. - Але сподіваюся, що наймати будуть адекватних людей".

Зазначимо, що згідно зі ст.11 Закону України "Про охоронну діяльність" охоронцем може стати людина, яка досягла 18-річного віку і пройшла професійну підготовку. Для працевлаштування необхідні довідки з псих- і наркодиспансерів, про відсутність судимості, про дієздатність, про стан здоров'я, про реєстрацію за місцем проживання.

Як повідомлялося, з 18 жовтня набуває чинності закон "Про охоронну діяльність", який дозволить працівникам приватних охоронних фірм носити травматичну зброю, гумові кийки та інші спецзасоби.

Один з авторів закону "регіонал" Василь Грицак підкреслював, що зброю видадуть не всім і не з моменту набуття законом чинності, а тільки спеціально підготовленим охоронцям. Також, додав він, повинен бути розроблений кодекс поведінки охоронця.

На думку Грицака, якби охоронці з "Каравану" були підготовлені і мали спецзасоби, то хтось із них міг би вижити.

"Якби були спецзасоби у працівників" Каравану ", то можна було б уникнути кількох жертв. Третій охоронець міг встигнути розпилити сльозогінний газ і захистив би і себе, і пораненого", - сказав Грицак.

26 вересня в торговельно-розважальному центрі "Караван" на Оболоні в Києві покупець розстріляв чотирьох охоронців. Вбивці вдалося сховатися. Охоронець, який вижив, дав свідчення. Інтерпол оголосив підозрюваного Ярослава Мазурка в розшук.

Правозахисник Едуард Багіров вважає, що цей закон дозволить посилити відповідальність охоронців за свої дії.

"Бувають випадки хамства і необґрунтованої агресії з боку охоронців, загальна культура не дуже висока. Охоронці - це люди здебільшого без освіти або ті, що втратили роботу. Вони влаштовуються на таку посаду, щоб тимчасово підзаробити. І тут все залежить від керівника. Якщо він серйозно ставиться до справи, то буде посилати своїх співробітників на курси, в спортзали, контролювати їхню роботу, припиняти хамство. Також громадяни повинні вести себе активно. Якщо вас образили, йдіть в міліцію, пишіть скаргу - і охоронна структура буде піддаватися позаплановій перевірці. На жаль, наші громадяни не тримають слова. Вони погрожують звернутися в міліцію, а потім спускають все на гальмах, ось охоронці і почувають себе безкарними, - розповів правозахисник Едуард Багіров. - Цей закон дозволить посилити відповідальність охоронців за свої дії. У моїй практиці часто траплялося, коли у торговельних центрів пропадали відеозаписи, камера раптом не писала в потрібний час або сама стерла запис. Таким чином охоронці намагаються приховати наклеп або ж свої провокаційні дії стосовно покупців. На жаль, в охоронці часто йдуть колишні рекетири або звільнені з органів колишні міліціонери".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1096 | Додав: adminA | Теги: допити, Охоронців озброїли
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ