Сб, 2024-04-20, 01:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 9 » Окрилені рішенням КС "тушки" обіцяють конституційну більшість
12:16
Окрилені рішенням КС "тушки" обіцяють конституційну більшість
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Тільки вчора Конституційний суд України назвав чинну коаліцію легітимною, а в Партії регіонів вже прогнозують значне її поповнення.
"Рішення КС - це стимул для перельоту в коаліцію вже не окремими ластівками, а цілими зграями з БЮТ і НУ-НС", - заявив радник президента, нардеп-"регіонал" Михайло Чечетов, пише у п'ятницю газета "Сегодня".

- "Регіони" планують владарювати до 2012 року, а то й довше. Але БЮТ готує "зброю до бою"

За його словами, в умовах стабільності люди захочуть працювати на творення, а не на руйнацію.

"Андрій Портнов вже обрав цей шлях ( головний юрист Юлії Тимошенко Портнов був призначений на посаду заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича тиждень тому - ред.), і таких людей - десятки. До осені коаліція з союзниками становитиме 300 депутатів (конституційна більшість, або кількість, яка дозволяє змінювати Конституцію - ред.)", - сказав він.

А от голова опозиційного Кабміну Сергій Соболєв з цим не згоден: "У коаліції є великі гравці - КПУ і Блок Литвина, для яких подальший приріст коаліції може призвести до втрати "золотої акції". Тому вони зроблять все, щоб глобальне розширення коаліції не відбулося.

Як тільки ця цифра буде доходити до 260, у них завжди буде виходити мінус 20". Утім, якщо буде великий приплив "одинаків" з БЮТ і НУ-НС, від комуністів і від Блоку Литвина вже мало що залежатиме - недостачу їхніх голосів перекриють перебіжчиками.

"Верхівка комуністів не зможе більше шантажувати уряд і президента виходом з коаліції, - вважає політолог Вадим Карасьов. - Тепер представники президента самі зможуть встановити безпосередньо контакт з рядовими комуністами. У результаті у дрібних партійних фракцій зникнуть всякого роду золоті і срібні акції".

За інформацією ЗМІ, найбільш близька до переходу в коаліцію група Давида Жванії з "Народної самооборони". У її складі, за різними оцінками, - від 6 до 8 осіб, з яких двоє вже входять до коаліції.

Крім того, за підрахунками спікера Володимира Литвина, потенційних дезертирів у БЮТ знайдеться ще близько двадцяти людей. За підрахунками всередині фракції БЮТ, парламентська більшість може поповнити ще близько 25-27 перебіжчиків.

На сьогодні загальна кількість членів коаліції становить 240 депутатів. Останніми "тушками", які увійшли до "біло-блакитної" більшості стали "нунсівець" Олександр Бобильов і екс-голова одного зі штабів кандидата в президенти Тимошенко Петро Кузьменко.

Прихильники екс-прем'єра впевнені, що формувати коаліцію, залучаючи окремих депутатів, а не цілісні фракції, незаконно.

11 березня в КС надійшло подання - 56 народних депутатів від БЮТ, в якому вони просять визнати неконституційним положення статті 61 регламенту Верховної Ради про можливість участі окремих депутатів у формуванні коаліції. За цим поданням КС досі не відкрив провадження.

Проте вчора суд виніс рішення за іншим поданням - про офіційне тлумачення частини шостої статті 83 Конституції та частини четвертої статті 59 Регламенту Верховної Ради з приводу можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні парламентської коаліції в КС (звернулися 68 народних депутатів від фракції Партії регіонів). Це подання надійшло до КС 9 березня.

Конституційний суд ухвалив позитивне рішення з питання, чи може коаліція формуватися фракціями і окремими депутатами. "Окремі народні депутати, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, які ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у ВР, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій", - оголосив учора глава КС Андрій Стрижак.

"Це наймогутніший чинник стабілізації країни, - каже Чечетов. - Звичайно, окремі маргінальні політики погаласують, посвистять, але вони вже не відіграють ніякої ролі, оскільки ні країна, ні світ їх не підтримують".

Конституційний суд фактично з точністю до навпаки переглянув власне ж рішення від 17 вересня 2008 року, де однозначно сказано: "...словосполучення "коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України"... слід розуміти як сформоване на встановлених Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України засадах об'єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій".

Суд пояснив своє абсолютно протилежне рішення не зміною влади, а ухваленням регламенту, який у лютому підписав ще екс-президент < b> Віктор Ющенко.

Опозиція звинуватила КС у скоєнні злочину на замовлення влади. Тимошенко пообіцяла ініціювати відставку суддів і закликала світ дати оцінку рішенням суду. Щоправда, вона також визнає, що зараз рішення вже навряд чи можна буде повернути назад. "Але це сьогодні, а завтра країна зміниться і дасть належну оцінку", - пригрозила Тимошенко.

До речі, політолог Михайло Погребинський не виключає, що незабаром Тимошенко сама зможе скористатися вердиктом КС: "Уявіть собі, що на наступних парламентських виборах перемагає Тимошенко, але з невеликою перевагою, і для того щоб сформувати більш-менш стійку коаліцію, вона почне перекуповувати пропрезидентських депутатів. І це буде законно, оскільки зараз уже створено прецедент. Небезпечний прецедент".

Окрім того, в парламентських колах з'явилася думка, що формально залишаючись в опозиції, лідер БЮТ може співпрацювати з президентом України на парламентському рівні за допомогою перебіжчиків.

Проте колишній союзник Тимошенко і екс-президент в одній особі вважає, що такий вид співпраці буде помилкою, в першу чергу помилкою Януковича. "Це персональна загроза для нього... Думаю, він це чудово розуміє. Ці два ведмеді в один барліг не помістяться", - сказав Ющенко.

Рішення КС, як і очікувалося, було ухвалено до візиту президента України до США на конференцію з ядерного роззброєння, призначену на 11-14 квітня. Тобто, Янукович приїде до Вашингтона повністю легітимним.

Тим часом його графік перебування у Штатах ще утрясається. "МЗС зайнятий організацією повноцінної, а не 10-хвилинної зустрічі Януковича й Обами. У тому числі і сам міністр, у якого великі зв'язки у Штатах. Але розклад президента США розписано на рік уперед. Поки що все проблемно". Зате, за словами джерела, практично вирішено, що президент України і в США зустрінеться з російським колегою Дмитром Медведєвим.

"Регіони" планують владарювати до 2012 року, а то й довше. Але БЮТ готує "зброю до бою"

У Партії регіонів упевнені, що тепер, після рішення КС, нинішня конструкція влади проіснує щонайменше до чергових парламентських виборів 2012 року. А то й довше - якщо економіка підніметься, почне зростати рівень життя і країна успішно проведе Євро-2012, нинішня коаліція може перемогти на виборах (і до Ради, і, у 2015 році, президента).

Справді, в опозиції вже немає легітимних шляхів для руйнування нинішньої коаліції. Однак далеко не факт, що опозиція й особисто Тимошенко буде терпляче чекати виборів 2012 року.

"Регіонали" вважають, що як базу для "бунту" Тимошенко може використовувати Західну Україну, де новою владою вже незадоволені. Способів розгойдати ситуацію сила-силенна - перекриття доріг, блокування аеропортів, масове завезення до Києва протестувальників.

Поки що опозиція не буде виводити людей на вулиці. Про це повідомив народний депутат України від фракції БЮТ, тіньовий міністр сім'ї молоді та спорту Остап Семерак, коментуючи рішення КСУ щодо коаліції "тушками", пише ForUm.

"Це не обговорювалося. Вважаю, що у нас є інші методи тиску. Виводити людей на вулиці - це крайній захід. До нього треба вдаватися тільки у разі конечної потреби. Думаю, тут більш дієвим буде інструмент міжнародного аналізу події. Також у нас достатньо парламентських методів. Вони повністю не вичерпані. Але, якщо нічого не вийде, в разі крайньої лиха, слід звертатися до останньої інстанції - до суспільства, до виборців", - пояснив він.

З його слів, опозиційний Кабмін ухвалив рішення в середу, 14 квітня, розглянути питання про те, чи конституційне створення коаліції фракціями "плюс" персональна участь.

"Опозиція має право формувати порядок для ВР на середу. На сьогоднішньому засіданні нашого уряду вирішено ініціювати створення тимчасової слідчої комісії з питання тиску на суддів КСУ", - виступив із заявою "бютівець".

Семерак підкреслив, що "будь-яка розсудлива людина, навіть якщо він без юридичної освіти, розуміє, що закон про регламент не може мати більшої юридичної сили, ніж Конституція, а КСУ говорить, що може".

"Також це, напевно, винятковий в Європі КС, який прийняв два різних рішення з одного і того ж питання. Це все є ознаки тотального тиску на КСУ", - вважає нардеп.

"Я не сумніваюся у професійному рівні суддів КСУ як юристів. Я сумніваюся в чесності і порядності методів, якими з ними "працювали". Ймовірно, що судді, які проголосували за таке рішення, продемонстрували слабку політичну волю. Упевнений, що вони будуть шкодувати про скоєне", - резюмував Семерак.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1068 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ