Пт, 2024-04-26, 10:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 3 » Омбудсман Карпачова каже, що порушення прав людини міліцією стало систематичним
19:36
Омбудсман Карпачова каже, що порушення прав людини міліцією стало систематичним
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини (омбудсман) Ніна Карпачова заявляє, що щороку до неї надходить близько 5 тис звернень про порушення прав громадян співробітниками міліції, в основному - про факти жорстокого ставлення, тортур, а також неналежного розслідування справ і незаконного притягнення до кримінальної відповідальності.

Виступаючи з доповіддю на слуханнях парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності "Про дотримання прав людини в роботі органів внутрішніх справ" Карпачова повідомила, що тільки в 2010 році вона, реагуючи на ці звернення, направила 32 подання, з них 17 - президенту України, 10 - Генеральному прокурору України, 5 - міністру внутрішніх справ України, передає "Інтерфакс-Україна".

Акцентуючи увагу на резонансній справі 20-річного студента Ігоря Індила, омбудсман зазначила, що його загибель навесні 2010 року в Шевченківському райуправлінні внутрішніх справ Києва стала наслідком застосування співробітниками міліції насильницьких дій і нанесення тяжких тілесних ушкоджень, підтвердивши це в процесі розслідування, в ході якого було опитано більше 300 осіб. Карпачова також зазначила, що після жорстокого побиття співробітниками того ж райуправління в липні 2008 року помер 32-річний Тимур Федас, проте начальник Шевченківського райуправління зумів благополучно звільнитися на пенсію, уникнувши якої б то не було відповідальності.

"На превеликий жаль, за останні три роки почастішали факти катувань правоохоронцями правопорядку затриманих, що призвели до їхньої загибелі ... Жертвами насильницьких дій міліціонерів стали Роман Стасюк у місті Сокаль на Львівщині, Сергій Кунцевський в Чернігові, Олександр Козак в Євпаторії, Микола Сулименко у Донецькій області, Євген Воробйов на Полтавщині, Михайло Стадник у Львові, Анатолій Вітровчак на Хмельниччині, Григорій Бондаренко на Сумщині", - констатувала Карпачова.

Як повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Карпачова нагадала присутнім на слуханнях про рішення Євросуду "Вінтерверп проти Нідерландів", згідно з яким "довільне затримання ніколи не може вважатися законним". Затримання вартою правопорядку Тернополя Віталія Сиротюка - помічника народного депутата України Івана Стойка - було саме проявом сваволі, що також встановлено провадженням омбудсмана, констатувала омбудсман.

Вона також звернула увагу на неприпустимі умови утримання ув'язнених в ізоляторах тимчасового утримання, які принижують людську гідність і є одним із видів катувань. Згідно з моніторингом Уповноваженого з прав людини, встановленим стандартам не відповідає чверть ізоляторів тимчасового утримання, перш за все в Євпаторії, Саках, Бахчисараї, Сімферополі, Бердянську, Одесі.

Разом з тим омбудсман зазначила, що "в системі органів внутрішніх справ працює, нерідко з ризиком для власного життя, багато чесних, сумлінних і відданих справі людей". На думку Карпачової, ситуація в правоохоронних органах України відображає в цілому проблеми нашого суспільства, а тому тільки спільними зусиллями можна подолати ганебні явища масових порушень конституційних прав і свобод співвітчизників.

Зазначимо, що у травні, в Шевченківському райвідділі Києва загинув 19-річний студент Ігор Індило, якого доставили до райвідділу міліції нібито за дебош у гуртожитку. Головне управління Міністерства внутрішніх справ у Києві назвало причиною смерті Індила закриту черепно-мозкову травму після падіння у міліцейському відділку через сильне алкогольне сп'яніння.

28 травня прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень співробітниками Шевченківського райуправління у зв'язку із загибеллю студента. Як заявив міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов, всі особи, які причетні до загибелі студента Індила у Шевченківському РВВС, відсторонені від роботи.

Зараз прокуратура Києва проводить комплексну перевірку всіх районних відділень міліції столиці на предмет дотримання законності під час адміністративних затримань громадян.

А 13 червня у Святошинському райуправлінні міліції Києва покінчив життя самогубством 25-річний чоловік. У міліції заявили, що мають у своєму розпорядженні відео, на якому показано самогубство чоловіка. Керівництво столичної міліції призначило службову перевірку.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1136 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ