Пт, 2024-03-29, 12:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 28 » Опозиція не вилазить з прокуратури: допитують лідера "За Україну!"
15:42
Опозиція не вилазить з прокуратури: допитують лідера "За Україну!"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Лідера партії "За Україну!", народного депутата України (фракція НУ-НС) В'ячеслава Кириленка допитали у Слідчому управлінні прокуратури міста Києва у вівторок у справі про бійку в залі пленарних засідань Верховної Ради України 16 грудня нинішнього року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мені невідомо про виклики когось ще. Можливо, я перший. Можливо, є якесь обмежене коло осіб - це питання не до мене, а до правоохоронних органів. Але, думаю, що є загальна тенденція, яка покликана опозицію зробити більш стриманою у своїй поведінці у Верховній Раді Україні, а це вже не питання правоохоронних органів, а питання політичних свобод в Україні", - заявив Кириленко, виходячи з будівлі Слідчого управління столичної прокуратури.

Всього лідер партії "За Україну!" провів на допиті в прокуратурі близько години. Як повідомлялося, перед допитом він не знав, у якій справі його будуть допитувати, і припустив, що у справі про події у Верховній Раді України 27 квітня нинішнього року під час ратифікації харківських угод про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні.

Як повідомлялося раніше, після подій у парламенті 16 грудня порушили кримінальну справу за фактом втручання в діяльність державних діячів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов'язків. За словами заступника генерального прокурора Євгена Блажівського, встановлено, що 16 грудня "група окремих депутатів", починаючи з 09.30, перешкоджала в сесійній залі парламенту виконання депутатами своїх обов'язків. Надалі близько 19.00 між присутніми депутатами виникло "силове протистояння із застосуванням фізичної сили", внаслідок чого "окремі народні депутати отримали тілесні ушкодження".

Раніше, 27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на українській території. Голосування проходило в атмосфері напруженості у сесійній залі. Відразу після відкриття пленарного засідання у бік президії полетіли яйця. Спікеру парламенту Володимиру Литвину довелося ховатися від них під парасолями. Пізніше у залі спрацювали кілька димових шашок, а між депутатами від коаліції та опозиції виникали бійки. 28 квітня 2010 було порушено кримінальну справу за фактом хуліганства, скоєного групою окремих депутатів.

Нагадаємо резонансні справи проти опозиції.

15 грудня Генпрокуратура заявила про порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко за фактом нецільового використання коштів, одержаних у рамках Кіотського протоколу.

20 грудня генеральна прокуратура України змінила статус для Тимошенко з підозрюваної на обвинувачувану та обрала проти неї підписку про невиїзд як міру запобіжного заходу.

Також Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього заступника голови правління Пенсійного фонду України. Вона нібито всупереч вимогам чинного законодавства "погодила економічно необґрунтовану ціну закупівлі в одного з комерційних товариств Києва послуг з розробки, виготовлення та доставки безконвертних іменних повідомлень на суму 17 мільйонів гривень та підписала відповідний договір".

22 грудня Генпрокуратура затримала екс-заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука за зловживання, скоєні на посаді першого заступника міністра юстиції, при цьому не уточнивши, які конкретно зловживання ставляться Корнійчуку в провину.

Генеральна прокуратура оголосила в розшук екс-голову Державного казначейства Тетяну Слюз, яку звинувачують у причетності до нецільового використання коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу. Тоді ж Генпрокуратура затримала екс-міністра транспорту, колишнього чиновника в уряді Тимошенко Віктора Бондаря. Проти екс-міністра транспорту Бондаря порушили кримінальну справу за пособництво в умисному знищенні чужого майна.

27 грудня екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка взято під варту терміном на 2 місяці.

У Генпрокуратурі стверджують, що Луценка затримано у зв'язку з небажанням знайомитися з матеріалами кримінальної справи щодо нього, а також необхідністю змінити йому запобіжний захід на арешт. Про це у понеділок на брифінгу в Києві сказав керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.

"Він затриманий за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст. 365 і ч.5 ст.191. Це звинувачення йому було висунуто 13 грудня... Юрій Віталійович до сьогодні уникав виконання вимог (про необхідність ознайомлення з матеріалами справи). Ми попереджали його, що якщо він буде затягувати ознайомлення, йому буде змінено запобіжний захід. Відповідно, його й затримали вчора", - сказав Бойченко.

За словами Бойченка, Луценка затримано не за новим звинуваченням за ч.3 ст.64, а саме через небажання ознайомитися з матеріалами справи про перевищення повноважень і розтрату коштів.

У Генпрокуратурі також наполягають на тому, що Луценко не з'являвся до слідчого, "тим самим грубо порушивши вимоги, передбачені підпискою про невиїзд".

У свою чергу, екс-голова МВС на судовому засіданні звинуватив Генпрокуратуру у брехні. За його словами, під час відвідин прокуратури, куди його викликали кілька разів, він прочитав усі надані йому матеріали справи - два томи. Інформацію, нібито він ухилявся від викликів до ГПУ, опозиціонер назвав брехнею, оскільки "весь час погоджував усі походи до прокуратури зі слідчим".

Також Луценко вважає, що було порушено закон під час його затримання. "У всякому разі, до мене, по-перше, не допустили адвоката з моменту затримання. По-друге, мені не дали з ним зв’язатися. Мені не вручили постанови і не пояснили, чому обрано такий запобіжний захід. У нас цих документів на руках немає", - сказав він.

Луценко каже, що слідчий йому усно повідомив, що його затримано у справі про отруєння Ющенка. "Слідчий мені усно про це повідомив, але паперів у руки не дав, щоб я не оскаржив. Вони ж бояться в суд ходити. Я ж ту справу, у якій я тут зараз, оскаржив. І вони двічі не приносили матеріалів до суду, щоб тягнути час. А потім за два дні закрили слідство, щоб унеможливити засідання. Зараз обрано таку саму тактику", - впевнений Луценко.

"У них була чітко вказівка. Здивувалися, чому Луценко не сидить. І вигадали повний ідіотизм – арештувати мене у справі, за якою взагалі немає жодних підстав. Вночі зрозуміли, що там підстав немає. Бо як я можу продовжувати злочин посадовий, якщо я вже майже рік як не на посаді. Отож, уночі почухались, проконсультувались і вирішили написати в заяві заднім числом, що я щось там порушую при читанні справи", - додає він.

А 7 серпня слідчі Генпрокуратури порушили кримінальну справу проти Богдана Данилишина за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі терміном від трьох до шести років.

Крім того, з чиновників уряду Тимошенко заарештовано екс-першого заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, колишнього главу Держмитниці Анатолія Макаренка та колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка.

Опозиція наполягатиме на проведенні до кінця року позачергового засідання ВР, заявив Кириленко

Опозиція наполягатиме на проведенні позачергового засідання Верховної Ради до кінця нинішнього, 2010 року, повідомив лідер партії "За Україну!", народний депутат Кириленко, передає УНІАН.

Він сказав, що опозиційні фракції парламенту почали збір підписів, і мають намір передати їх до Верховної Ради. "Далі вже слово за керівництвом Верховної Ради", - додав він. Кириленко наголосив, що опозиція очікує на проведення цього засідання найближчими днями, до кінця цього, 2010 року. "Чим швидше воно відбудеться, тим більшою може бути ефективність від нього", - додав депутат.

27 грудня, фракція "Наша Україна - Народна cамооборона" заявила, що ініціює збір підписів народних депутатів для скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради для заслуховування генерального прокурора щодо вибіркового застосування кримінального законодавства з метою політичних переслідувань.

"Приводом для такого заслуховування стали останні події, зокрема, затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, безкарне побиття наших колег в сесійній залі 16 грудня", - заявили у фракції. Фракція НУ-НС висловила сподівання на підтримку цієї ініціативи з боку всіх депутатів Верховної Ради, які стурбовані ситуацією в Україні.

Кириленко вже знає, яку справу влада реанімує наступною

Кириленко вважає, що допити в прокуратурі - це тиск на політиків, які мають незалежну позицію. Про це він повідомив по закінченню допиту в ГПУ стосовно кримінальної справи, порушеної по факту подій у Верховній Раді 16 грудня.

Він підкреслив, що для справді опозиційних політиків виклики до прокуратуру й допити стають буденністю. Кириленко зазначив, що послуговуючись подібною логікою влада може реанімувати справи проти учасників Студентської революції на граніті 1990 року.

"Я вважаю, що це неправильно, і політичні переслідування будь-якого ґатунку я особисто рішуче засуджую. Я не вважаю, що це метод з’ясовування політичних стосунків", - сказав лідер "За Україну!".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1170 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ