Пт, 2024-04-19, 11:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Опозицію за "хуліганство " на День незалежності може засудити підконтрольний владі суд- преса
15:47
Опозицію за "хуліганство " на День незалежності може засудити підконтрольний владі суд- преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В День Незалежності представники опозиційних сил організували в київському парку Шевченка мітинг, в якому брали участь від 5 до 10 тис чоловік. Після виступу партійних лідерів учасники акції вирішили пройти колоною до адміністрації президента і передати її співробітникам резолюцію мітингу. У документі, зокрема, містилися вимоги припинити політичні репресії в країні і випустити на свободу лідерів партії "Батьківщина" і "Народна самооборона" Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

Мирна хода закінчилася бійкою мітингувальників з бійцями спецпідрозділу "Беркут", які перегородили дорогу демонстрантам залізними щитами. У МВС заявили, що в результаті зіткнень постраждали шестеро співробітників міліції, і була відкрита кримінальна справа за ч. 3 ст. 296 Кримінального кодексу ("хуліганство"; передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років), нагадує про події 24 серпня Юлія Рябчун у статті "Міліція вийшла на "Свободу" в газеті "КоммерсантЪ-Украина".

Володимир Семків в газеті "Україна молода" в статті "Дні міліцейської залежності" повідомляє, що "міністерство внутрішніх справ почало масові допити осіб, причетних до участі в опозиційній акції 24 серпня та її організації". На думку автора статті за масштабами допитів ця кампанія нагадує масові виклики в міліцію учасників Податкового майдану.

Олег Портнов і Тарас Козуб пишуть для газети "Комсомольская правда в Украине" у статті "Учасникам бійки на День Незалежності світить 5 років", що "слідчі розкручують" справу про хуліганство" - саме так трактують спробу опозиції пройти по місту. Повістки з вимогою з'явитися до міліції отримали вже 17 народних депутатів і 20 громадських активістів".

Газета "КоммерсантЪ-Украина" повідомляє, що в суботу в МВС були запрошені народні депутати Олесь Доній ("Наша Україна-Народна самооборона", НУНС), Володимир Яворівський та Андрій Павловський (обидва - "БЮТ-Батьківщина"), проте ніхто з них на допит не з'явився. "В суботу мене не було в Києві, повістку принесли моїм батькам, - розповів газеті "КоммерсантЪ-Украина" Олесь Доній. - Там був вказаний телефон слідчого. Ми домовилися на вівторок, на 15.00".

Тим часом Володимир Яворівський відмовляється співпрацювати зі слідчими органами. "На вихідних я живу на дачі, а повістку доставили мені на адресу моєї київської квартири по вулиці Олеся Гончара, - пояснив газеті "КоммерсантЪ-Украина" пан Яворівський. - Я передзвонив слідчому і запитав, які у нього до мене можуть бути претензії або питання. Під час мітингу я йшов у другому ряду, а не в першому, ніс прапор, нікого не чіпав і в зіткненні не брав участь". Депутат додав, що слідчий спокійно сприйняв його відмову приходити на допит і нової дати не призначив.

А ось Левко Лук’яненко відмовився йти на допит. Він заявив: "Мене обурює влада, яка виставила озброєні підрозділи у сталевих шоломах, з дубинками і з захисними щитами проти мирних людей. Не пустила мирну ходу по вулицях Києва і застосувала сльозогінний газ. Відповідальність за порушення громадського порядку лягає цілком і повністю на владу, яка організувала зіткнення з демонстрантами", пише газета "Україна молода".

На відміну від народних депутатів, пише газета "КоммерсантЪ-Украина", в слідчому управлінні МВС побували четверо активістів Всеукраїнського об'єднання "Свобода": керівники Київської міської та Сумської обласної організацій Андрій Іллєнко та Ігор Мірошниченко, активісти Едуард Ігольніков і Руслан Андрійко.

Як повідомив газеті пан Іллєнко, слідчих цікавила діяльність Комітету спротиву диктатурі (КСД) і подробиці мітингу в День незалежності. "Мені задавали питання: хто планував і готував акцію, хто керував мітингом і віддавав накази йти до адміністрації президента. Питали, в чому полягає робота КСД і як вона організовується, а також що обговорюється на засіданнях КСД і які приймаються там рішення ", - сказав пан Іллєнко.

Також голова столичного міському ВО "Свобода" Іллєнко газеті "Україна молода" висловив своє бачення того всього, що зараз діється в країні. На його думку, "міліція діє за вказівкою вищої влади й за чітким принципом: будь-яка політична акція опозиції в Києві має завершуватися низкою кримінальних справ і пов’язаними з цим проблемами. Не думаю, що це когось залякає..."

Народний депутат від "НУНС" Олесь Доній зазначив у коментарі для газети "Україна молода", що, ініціюючи масові допити, влада має дві мети: залякати суспільство та відібрати час у громадських активістів. "Влада показує громадянам, чого можна очікувати від участі в політичних акціях, якщо навіть депутати з їхньою недоторканністю змушені ходити на допити. На певному рівні це може спрацювати як елемент залякування. Влада спрямовано сіє страх: якщо ви будете в опозиції - доведеться відповідати", - констатує Доній.

Також газета "Україна молода" повідомляє про те, що деяких активістів не лише допитували, а й схиляли до співпраці з міліцією. Принаймні так стверджує член "Свободи" Едуард Ігольніков. Хлопця викликали на допит і начебто пригрозили порушенням кримінальної справи за організацію заворушень у Львові 9 травня та в Києві 24 серпня, пише газета. "Після закінчення допиту Едуарду запропонували співпрацю з МВС в обмін на невідкриття проти нього кримінальних справ. Натомість Едуард мав інформувати міліціонерів про діяльність "Свободи" та активістів інших національно-патріотичних організацій".

"Повістки треба надсилати тим, хто здійснював провокації проти людей 24 серпня, хто ухвалював рішення блокувати мирну ходу, - заявив газеті "КоммерсантЪ-Украина" перший заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. - Саме цим людям треба надсилати не тільки повістки, але й порушувати щодо них кримінальні справи".

Далі "КоммерсантЪ-Украина" пише, що хоча не всі парламентарії мають намір ходити на допити, вони тим не менш збираються довести, що діяли законно, і це міліція порушила їхні права. Учора народні депутати від політичних сил, що входять в КСД, прийняли рішення створити в парламенті тимчасову слідчу комісію з розслідування дій МВС 24 серпня. Як повідомив депутат В'ячеслав Кириленко (НУНС), відповідний проект постанови незабаром буде зареєстрований в Раді, а питання про створення комісії буде підніматися вже в перший день сесії - 6 вересня.

Свою думку щодо викликів в МВС учасників акції 24 серпня газета "Комсомольская правда в Украине" висловив професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. "Швидше за все, порушникам присудять штраф - хоча за нинішньої ситуації очікувати можна всього, аж до ув'язнення. Сама ситуація абсурдна - адже була перекрита вулиця, рух по якій суд дозволив. Тому назвати конфлікт випадковістю не можна - сценарій був спланований заздалегідь", - сказав Гарань.

Андрій Уманець в статті "Суди ще більше попрацюють для влади" в газеті "Экономические известия" на тлі того, що відбувається в країні пише, що суди з кожним днем все більше будуть залучатися в політику - саме їм належить поставити фінальні точки при підведенні результатів парламентських виборів 2012 р. Щоправда, які саме точки суди налаштовані поставити, не складно передбачити вже сьогодні.

Газета "Экономические известия" пише, що коли впливові юристи чинної влади говорять про гучні успіхи торішньої судової реформи, вони не лукавлять - дана реформа дійсно вдалася на славу. Правда, виключно в інтересах нинішньої владної команди, яка вже цілий рік планомірно витягує із судів різноманітні вигоди і можливості з реалізації своїх інтересів.

Все це, ймовірно, є логічним наслідком того, що реальною метою реформи було не поліпшення роботи судів в інтересах мільйонів українських громадян, а в основному забезпечення домінуючих позицій регіоналів у сфері правосуддя. Як наслідок - сьогодні авторам судової реформи та їх соратникам вдалося взяти під свій абсолютний контроль всі ключові важелі впливу на судову систему. Мова йде про процедуру призначення, обрання та звільнення суддів, про процедуру призначення і звільнення керівників судів, а також про фінансування судових органів, пише газета "Экономические известия".

Наслідки такого стану справ є й помітні вже зараз: завершено побудову судової системи, повністю залежну і підконтрольну впливовим юристам Партії регіонів і лідерам трьох існуючих вертикалей судів. При цьому фактично виключається взагалі будь-яка колишня залежність суддів та органів правосуддя від українського суспільства.

Єдиний острівець, який завдяки захисту західних демократій та особистим зв'язкам Василя Онопенка все ще залишається непідкореним регіоналами, - це ВСУ, підсумовує газета "Экономические известия".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 896 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ