Вт, 2024-04-23, 16:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 30 » Опубліковано постанову в справі Кучми: як віддавався злочинний наказ
11:27
Опубліковано постанову в справі Кучми: як віддавався злочинний наказ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

До ЗМІ потрапили витяги з постанови про порушення кримінальної справи щодо екс-президента Леоніда Кучми, де детально описується, як він намагався зупинити активну громадську діяльність журналістів Георгія Гонгадзе і Олексія Подольського шляхом застосування "фізичного насильства та інших незаконних методів впливу".

Документ також був частково опублікований 30 березня виданням "КоммерсантЪ-Україна". У ньому детально описуються обставини, що призвели до вбивства Гонгадзе і побиття Подольського. Зокрема, за даними слідства, Кучма наказав розібратися з Гонгадзе "з метою помсти за його критичну журналістську діяльність та з метою її припинення".

Текст постанови починається з нагадування про те, що член Київського громадського правозахисного об'єднання "Ми" Олексій Подольський і журналіст інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе ще в ході президентської виборчої кампанії 1999 року активно займалися громадською діяльністю, публікуючи газети і листівки, які містили критику на адресу тодішнього президента Леоніда Кучми.

"Ознайомившись зі статтями та обурившись змістом критичних публікацій Подольського і Гонгадзе та їхньою громадською діяльністю, президент Кучма вирішив зупинити їхню діяльність шляхом застосування до них фізичного насильства та інших незаконних методів впливу із залученням співробітників правоохоронних органів", - йдеться в документі.

З цією метою в травні-червні 2000 року Леонід Кучма дав вказівку тодішньому міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку (у 2005 році Кравченка знайшли мертвим з двома вогнепальними пораненнями, офіційна причина смерті – самогубство) провести негласні оперативно-розшукові заходи щодо журналістів, а також застосувати до них "незаконний вплив з метою припинення їхньої журналістської та громадської діяльності".

Зі свого боку, Юрій Кравченко, через керівника апарату МВС Едуарда Фере (помер у 2009 році) дав незаконний наказ своєму підлеглому, тодішньому першому заступнику начальника Головного управління кримінального розшуку МВС Олексію Пукачу розібратися з активістом об'єднання "Ми" - вивезти його за місто, побити, підпалити двері його квартири. Передбачалося, що в результаті Олексій Подольський "в майбутньому не буде такий суспільно активний".

"12 червня 2000 року в приміщенні Адміністрації президента міністр Кравченко особисто доповів про виконання доручення президента Кучми, який схвалив дії співробітників міліції", - зазначено в документі.

Після цього, як вказано у постанові, Леонід Кучма дав Кравченку вказівку викрасти Георгія Гонгадзе, вивезти його за межі Києва і "застосувати до нього психічний і фізичний вплив як з метою помсти за його критичну журналістську діяльність, так і з метою її припинення".

Вимогу президента міністр передоручив Пукачу, після чого було організовано стеження за Гонгадзе. Однак журналіст зрозумів, що за ним стежать, і звернувся з відкритим листом до тодішнього очільника Генпрокуратури Михайла Потебенька.

"11 вересня 2000 року в приміщенні Адміністрації президента Кучма повідомив Кравченку, що Гонгадзе продовжує займатися журналістською діяльністю, висловивши невдоволення діями співробітників МВС, які не виконали його (Кучми - ред.) доручення. Виправдовуючись перед президентом Кучмою, Кравченко йому доповів, що причиною невиконання заходів стало виявлення ним (Гонгадзе - ред.) стеження з боку працівників міліції та направлення скарги до генпрокурора, і запевнив, що насильницькі дії щодо Гонгадзе будуть здійснені у стислі терміни", - йдеться в постанові.

Після цього, за версією слідства, Юрій Кравченко, керуючись особистою зацікавленістю та кар'єрними мотивами, а також не бажаючи ускладнювати свої стосунки з президентом, дав вказівку Пукачу вбити Гонгадзе, і при цьому "прямо посилався на вказівку президента". Нагадаємо, 16 вересня 2000 року співробітники МВС на чолі з Пукачем викрали Гонгадзе, після чого він був убитий поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.

"Таким чином президент Кучма, будучи посадовою особою, своїми умисними діями, які були виражені у наданні міністру внутрішніх справ Кравченку незаконних вказівок про проведення незаконних оперативних заходів щодо журналістів Подольського і Гонгадзе та здійсненні на останнього фізичного та психічного тиску з метою припинення їхньої журналістської та громадської діяльності, завдав істотної шкоди державним інтересам і правам та інтересам окремих фізичних осіб Подольського і Гонгадзе, що призвело до підриву авторитету органів державної влзавдав істотної шкоди державним інтересамади як в Україні, так і на міжнародній арені, і стало причиною тяжких наслідків у вигляді смерті Гонгадзе, та скоїв злочин, передбачений чКК у редакції 1960 року", - резюмується в постанові про порушення кримінальної справи.

Наведені в постанові факти підтверджуються заявами і свідченнями екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка, тодішнього лідера Соцпартії Олександра Мороза, звинуваченого Олексія Пукача, засуджених за вбивство Георгія Гонгадзе співробітників МВС Олександра Поповича, Миколи Протасова і Валерія Костенка, "вилученими копіями та оригіналами звукозаписів розмов у кабінеті президента Кучми про Гонгадзе і Подольського", а також висновками судових експертиз.

Нагадаємо, кримінальну справу щодо Кучми Генпрокуратура порушила 21 березня. Через кілька днів з нього взяли підписку про невиїзд, провели очну ставку з Олексієм Пукачем і висунули звинувачення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1138 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ