Чт, 2024-05-02, 12:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Жовтень » 5 » Основним фактором зменшення кількості земноводних є зміна клімату
00:29
Основним фактором зменшення кількості земноводних є зміна клімату
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Згідно з дослідженням зміна клімату стала основним фактором, що спонукав земноводних до вимирання, оскільки вони залишалися найбільш загрозливими хребетними протягом останніх двох десятиліть. Жаби, тритони, саламандри та інші холоднокровні істоти, що живуть у вологому середовищі, дуже вразливі до змін у навколишньому середовищі.

Оскільки вони дихають шкірою і не мають пір’я, волосся чи луски для захисту, сильна спека, пов’язана зі зміною клімату, означає, що вони швидко зневоднюються та втрачають місця розмноження, які потребують вологи. Більш часті, інтенсивні та тривалі шторми, повені та підвищення рівня моря можуть знищити їхні лісові середовища існування та місця розмноження.

"У багатьох випадках ці зміни відбуваються надто швидко, щоб вони могли адаптуватися", — сказала Келсі Нім з групи спеціалістів із земноводних у Комісії з виживання видів Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). "Зміна клімату є недооціненою загрозою для амфібій" і стане "більш очевидною", оскільки з’явиться більше даних, додала вона, передбачаючи "експоненціальний ефект". "Ми очікуємо, що зміна клімату підштовхне види до зникнення", — сказав Нім AFP.

Знакове дослідження 2004 року, Global Amphibian Assessment, показало, що амфібії є найбільш загрозливими хребетними у світі. У статті, опублікованій в журналі Nature у середу, дослідники ґрунтувалися на другому такому дослідженні, опублікованому минулого року, яке оцінило 8011 видів для Червоного списку МСОП.

Вони виявили, що майже 41 відсоток земноводних перебувають під загрозою у всьому світі, визначені як такі, що входять до категорій списку «під загрозою зникнення», «під загрозою зникнення» та «вразливі».

Це означає погіршення з 37,9 відсотка в 1980 році та 39,4 відсотка у 2004 році.

Зміна клімату була основною рушійною силою 39 відсотків погіршень статусу з 2004 по 2022 рік, вплинувши на 119 видів, із втратою середовища існування та деградацією на 37 відсотках. Зміна клімату також може посилити інші загрози, такі як пожежі, хвороби та зміна землекористування, відзначають автори.

Втрата середовища існування та пошкодження, пов’язані із сільським господарством, розвитком інфраструктури та іншими галузями промисловості, залишалися найпоширенішою загрозою, але не призводили до погіршення статусу. Навпаки, втрата середовища проживання та хвороби, особливо грибок хітрід, який знищував амфібій у всьому світі, починаючи з кінця 1990-х років, були відповідальними за 91 відсоток погіршень стану між 1980 і 2004 роками, лише один відсоток в основному через зміну клімату.

"Інвестиції в нашу планету"

Види, яким загрожує зникнення, були зосереджені в основному на Карибських островах, Мезоамериці, тропічних Андах, Камеруні, Нігерії, Мадагаскарі, гірському масиві Західні Гати в Індії та Шрі-Ланці. Найбільше постраждали саламандри та тритони. Наприклад, статус п’яти видів саламандр у США погіршився через пожежі та меншу вологість ґрунтів, спричинену посухами та лісовими пожежами, які, за словами вчених, погіршили кліматичні зміни.

Передбачається, що в деяких частинах Австралії та Бразилії зменшення кількості опадів, пов’язане зі зміною клімату, загрожуватиме розмноженню жаб, які залежать від високого рівня вологи в ґрунті та опалого листя, щоб запобігти висиханню яєць.

Автори закликали до збільшення інвестицій і політичних заходів для підтримки земноводних, які відіграють ключову роль в екосистемах і можуть допомогти боротися зі зміною клімату. Вони є здобиччю для ссавців, птахів і рептилій, сприяють переробці поживних речовин і допомагають підтримувати харчову мережу, яка без них зруйнувалася б, сказав Нім, який наголосив на необхідності захисту середовищ існування та скорочення викидів вуглецю.

"Захищаючи амфібій, ми захищаємо ліси та екосистеми, які є ключовими природними рішеннями для боротьби зі зміною клімату", — сказала вона AFP.

"Інвестиції в амфібії — це інвестиції в майбутнє нашої планети".

Невелике поширення амфібій часто робить їх більш вразливими до вимирання, ніж інших хребетних, але це також може полегшити зусилля щодо збереження, сказала співавтор дослідження Дженніфер Лудтке з групи спеціалістів з амфібій МСОП. Покращений захист середовища проживання та управління ним зіграли важливу роль у видах, які покращили свою категорію між 2004 і 2022 роками, додав Нім.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 280 | Додав: admin | Теги: клімат, Зміна, земноводний
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ