Пт, 2024-04-26, 06:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 17 » Останній іспит для президента Януковича-опозиціонери мають бути негайно звільнені
21:49
Останній іспит для президента Януковича-опозиціонери мають бути негайно звільнені
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Фракція "БЮТ-Батьківщина" вимагає від президента Віктора Януковича звільнити з-під варти представників опозиційних сил та членів уряду Юлії Тимошенко. Про це йдеться у заяві фракції, повідомляє її прес-служба.

У фракції нагадали, що більш як 100 народних депутатів звернулися до генпрокурора та голови СБУ з клопотанням про звільнення з-під варти представників опозиції та екс-урядовців. "Ані формально, ані відповідно до законодавства України немає жодних підстав утримувати представників опозиції у слідчих ізоляторах", - зазначається у заяві.

- Депутати вже попросили Пшонку видати їм Луценка на поруки

"Ми переконані, якщо кримінальні справи проти представників опозиції було відкрито за ініціативою слідчих ГПУ та СБУ, то ми звертаємося до президента з вимогою припинити правове свавілля в цих органах і звільнити тих, хто сьогодні незаконно перебуває під вартою", - наголосили у БЮТ.

"Це останній іспит для президента Януковича. Якщо він справді готовий утверджувати в українському суспільстві демократичні цінності, зміцнювати принципи верховенства права, то опозиціонери мають бути негайно звільнені", - зазначається у заяві.

"Якщо ж арешт і незаконне утримання безневинних громадян проводились тільки за ініціативою слідчих, то ми вимагаємо негайно усунути їх від виконання своїх обов’язків і притягнути до відповідальності за незаконні дії", - заявили у БЮТ.

Також фракція вимагає "припинити правовий нігілізм у судах, які всупереч букві закону неодноразово продовжували термін ув’язнення невинуватим людям, зокрема тим, хто потребував серйозної медичної допомоги".

"Заяви Лавриновича, що влада "не має на меті обов’язково покарати чиновників уряду Тимошенко" "є спробою виправдати злочинні дії режиму Януковича", - вважають у БЮТ. "Міністр юстиції визнав: представники опозиції перебувають під арештом абсолютно безпідставно і фактично є політичними в’язнями", - зазначається у заяві.

"Вони не здійснювали жодної кримінальної діяльності, а дії слідчих Генпрокуратури та СБУ щодо них – це політична розправа за прямими вказівками президента, яка немає нічого спільного з розкриттям злочинів і боротьбою з корупцією", - наголосили у фракції.

Відзначимо, що депутати фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна - Народна самооборона" звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням видати на поруки затриманих опозиційних політиків. Депутати висловили сподівання, що генпрокурор задовольнить їхнє прохання.

Депутати зважилися на таке рішення у зв'язку з ухваленими Верховною Радою змінами Кримінально-процесуального кодексу, за якими посадовці уряду Тимошенко, які нині перебувають за ґратами, можуть розраховувати на заміну запобіжного заходу і звільнення з-під арешту.

У свою чергу 10 лютого генеральний прокурор України Віктор Пшонка пообіцяв народним депутатам переглянути питання щодо доцільності подальшого утримання під вартою деяких колишніх чиновників.

Тим часом лідер партії "Батьківщина" Тимошенко переконана, що президент України персонально дає вказівки щодо кримінального переслідування лідерів опозиції. "Тому я вимагаю від Януковича звільнення всіх політв'язнів: Юрія Луценка, Анатолія Макаренка, Ігоря Діденка, Шепітько і тих хлопців, яких заарештували в Запоріжжі нібито за те, що вони підняли руку на пам'ятник Сталіну", - заявила вона.

Депутати вже попросили Пшонку видати їм Луценка на поруки

Депутати фракцій "БЮТ-Батьківщина" і НУ-НС спрямували генпрокурору клопотання про звільнення Юрія Луценка з-під варти шляхом узяття його на поруки. Про це сказав депутат НУ-НС Юрій Гримчак газеті "Комерсант-Україна".

За його словами, це клопотання, підписане 89 депутатами фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна - Народна самооборона", було передано Віктору Пшонці в середу. "Ми гарантуємо належну поведінку обвинувачуваного Луценка Ю.В. після звільнення його з-під варти й виконання останнім процесуальних вимог слідства, прокурора чи суду, в тому числі явку обвинувачуваного на вимогу цих органів", - йдеться у клопотанні.

Голова прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко прокоментував це так: "Депутатам буде дано відповідь відповідно до чинного законодавства - протягом 10 днів. Потім вони (депутати) вам розкажуть, який зміст цієї відповіді". Він також заперечив провину співробітників Генпрокуратури в тому, що адвоката Луценка Ігоря Фоміна не був вчасно повідомлено про судове засідання, на якому термін утримування екс-голови МВС під вартою було продовжено ще на два місяці - до 26 квітня.

"Ви повинні розуміти, що про проведення засідання повідомляє секретар суду, а не прокурор", - сказав Бойченко.

У середу, 16 лютого, Печерський райсуд Києва продовжив термін утримування Луценка під вартою до 26 квітня. Адвокат Фомін був відсутній на засіданні суду, бо лише за 10-15 хвилин до його початку дізнався від представників Генпрокуратури про нього. Крім того, суд заборонив представникам ЗМІ бути присутніми у залі засідань під час оголошення рішення.

Адвокати Луценка збираються оскаржити це рішення Печерського райсуду в суді вищої інстанції.

У той же час у Верховній Раді збирали підписи під клопотанням до Генпрокуратури про звільнення з-під варти екс-керівників уряду Тимошенко. Як повідомив Гримчак, клопотання стосується Луценка, Георгія Філіпчука, Валерія Іващенка та інших.

Раніше партія "Народна самооборона" розпочала збір підписів на підтримку лідера партії, екс-міністра внутрішніх справ Луценка. Зокрема у Києві розпочалась акція зі збору підписів на підтримку Луценка з вимогою його негайного звільнення з-під варти. "Мета акції - зібрати один мільйон підписів українських громадян, які не згодні з політичними репресіями, розгорнутими проти опозиційних політиків", - повідомили в партії.

Нагадаємо, що Луценко перебуває у Лук'янівському СІЗО. Кримінальну справу проти нього було порушено ще 5 листопада. Підставою для порушення стали обставини кар’єри, яку зробив його особистий шофер Леонід Приступлюк у системі МВС із 2005-го по 2010 рік, коли Луценко двічі був міністром.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 961 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ