Чт, 2024-04-25, 04:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Озброєна місія ОБСЄ повинна контролювати кордон до виборів на Донбасі - Порошенко
10:19
Озброєна місія ОБСЄ повинна контролювати кордон до виборів на Донбасі - Порошенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Петро Порошенко вкотре наголосив, що проведенню місцевих виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей передуватиме виконання всіх безпекових умов Мінських домовленостей. Про це заявив глава держави в інтерв'ю журналістам українських телеканалів, відповідаючи на запитання, коли все ж таки можуть відбутися ці вибори, передає прес-служба Порошенка.

"На сьогоднішній день ми маємо пропозиції України щодо "дорожньої карти", де ми чітко наголосили, що безпековий пакет має передувати пакету політичному", - заявив глава держави.

Він також зауважив, що їх проведення має підтримати український парламент.

"Скільки в нас було так, що ніби хтось кудись щось буде продавлювати? Не дочекаєтеся. Спочатку треба створити безпекові умови, виконати безпекову частину домовленостей: забезпечити припинення вогню, відведення, функціонування і доступ ОБСЄ, в тому числі і до кордону, забезпечити технічну перевірку, звільнення заручників і багато чого, а лише після цього ставити питання про затвердження законодавства про вибори", - підкреслив Петро Порошенко.

"Ніяких паралелей. Спочатку безпековий компонент, потім політичний компонент", - додав президент.

Глава держави акцентував, що волевиявлення громадян має бути вільним і демократичним, а для цього необхідно створити умови.

"Ми маємо створити умови для цих виборів. На сьогоднішній день і пані Меркель, і пан Штайнмаєр, і керівники багатьох держав Євросоюзу сказали: зараз умов для виборів на Донбасі немає. І в цьому полягає підтримка позиції України", - наголосив він.

Петро Порошенко констатував, що нині на окупованих територіях Донбасу присутня велика кількість російських військових, військової техніки та відсутні умови для проведення виборчого процесу, тощо.

"Саме тому на першому етапі, етапі до виборів, ми маємо отримати контроль над кордоном з боку озброєної місії ОБСЄ. Це записано в Мінську, я на цьому завжди наголошував. Контроль з боку озброєної місії ОБСЄ має припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Озброєна місія ОБСЄ на постійній основі має стати на кордон і перекрити постачання", - сказав президент.

"На другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону. Це є вже зараз у Мінську, і це має бути у "дорожній карті" з чіткою датою і з чіткою відповідальністю", - також додав глава держави.

Президент зауважив, що критика такого механізму дій лунає, однак інших варіантів або пропозицій вирішення проблеми немає.

"Той, хто пропонує скасувати "Мінськ" – він має запропонувати альтернативу. Альтернативи дві: військове вирішення конфлікту і відкритий наступ на РФ. Я прошу порівняти військові бюджети та можливості, прошу взяти на себе відповідальність за майбутні жертви", – заявив Порошенко.

"Якщо ми говоримо про відповідальність – це означає одне, що ті політичні сили, які проти "Мінська", ставлять на меті відмовитися від цих територій, побудувати там кордон і сповідувати логіку території в обмін на мир. Хочу розчарувати, що ці політичні сили та їхні прихильники, які проти "Мінська", не отримають ані миру, ані територій. Тому ці заяви абсолютно безвідповідальні", – додав президент.

Глава держави також спростував міф щодо того, що на переговорах на Україну тиснуть, "викручують руки" і хочуть "обміняти Україну на Сирію".

"Чітко наголошую, що Україна абсолютно самостійна в процесі ухвалення рішень. Я нікому і ніколи тиснути ні на себе, ні на Україну не дозволю. Друге – Україна має повну підтримку наших партнерів і союзників Німеччини та Франції. І третє – ніякого обміну позицій України на Сирію не відбувається", - підкреслив президент.

Він додав, що Україна довела, що чітко виконує всі свої зобов’язання, а Росія – ні.

Нагадаємо, Україна наполягає на тому, що політична частина Мінських домовленостей, зокрема проведення виборів, може бути реалізована тільки після того, як буде перекрито кордон з РФ, а також будуть виведені всі російські збройні формування і техніка з території Донбасу.

Протилежну позицію відстоюють РФ і бойовики.

Європейська сторона також виступає за виведення російських військ з території України, закриття кордону з РФ і лише після цього виконання політичної частини Мінських домовленостей. ПАРЄ визнала Росію агресором й заявила, що ОРДЛО не готові до виборів.

Про неможливість проведення виборів до органів місцевого самоврядування в ОРДЛО "з об'єктивних причин" влітку цього року заявляла і німецький федеральний канцлер Ангела Меркель.

Однак часом європейська сторона робить протилежні заяви. Так, 14 вересня в Києві глави МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро заявили, що після встановлення режиму тиші, який мав розпочатися 15 вересня, Київ має приступити до виконання політичних умов Мінських угод.

Крім того, нещодавно президент Франції Франсуа Олланд запропонував Україні спершу провести вибори на Донбасі, а вже потім вимагати доступу до східного кордону з РФ.

Україна, своєю чергою, виступає за узгодження "дорожньої карти", яка визначить фактичну реалізацію Мінських домовленостей.

Уночі проти 20 жовтня у Берліні понад 4 години тривали переговори нормандської четвірки: канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна.

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити "дорожню карту", яка стане основним документом з імплементації усіх Мінських угод - від 5 вересня та меморандуму від 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року.

Жодного документу за результатами зустрічі підписано не було.

Після зустрічі Меркель заявила, що першим є старт процесу виборів, і тільки після цього можна буде говорити про озброєну місію ОБСЄ. Контроль над кордоном Україна отримає в останню чергу, повідомила Меркель.

"Україна отримає остаточний контроль над власним кордоном тільки наприкінці процесу, а до того ми маємо згоду, що спостерігачі ОБСЄ можуть рухатися вільно аж до кордону. Інколи це можливо, інколи проблематично, і російський президент це зазначив", - сказала вона.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв зазначив, що Україна отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу.

Своєю чергою міністр закордонних справ Павло Клімкін тепер заявляє, що логіка Мінських домовленостей завжди передбачала, що Україна отримає контроль над кордоном лише після проведення виборів на Донбасі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 799 | Додав: adminA | Теги: озброєна місія ОБСЄ, контроль, кордон до виборів на Донбасі, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ