Пт, 2024-03-29, 08:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 28 » ПАРЄ Голодомор в Україні не вважає геноцидом українців
21:37
ПАРЄ Голодомор в Україні не вважає геноцидом українців
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/


Парламентська Асамблея Ради Європи відмовилася визнати Голодомор геноцидом українського народу. Відповідні поправки до проекту резолюції з даного питання більшістю парламентаріїв Асамблеї були відхилені, передає "Інтерфакс-Україна".
За визнання Голодомору геноцидом українського народу проголосував 21 депутат, 55 проголосували проти.

Проте, Парламентська Асамблея Ради Європи визнає, що сталінський тоталітарний режим став причиною масового голоду на початку 30-х років минулого сторіччя на території колишнього СРСР.

"Тоталітарний сталінський режим, що існував в Радянському Союзі, призвів до страшних порушень прав людини, що позбавили мільйони людей їх права на життя. І однією з найбільш трагічних сторінок став масовий голод в регіонах країни, що виробляють зерно, який розпочався в кінці 1920-х років і досяг свого апогею в 1932-33 роках", - йдеться в резолюції ПАРЄ.

Парламентарі ухвалили документ в середу після обговорення доповіді "Дань пам'яті жертв великого голоду (голодомору) в колишньому СРСР", підготовленого нинішнім головою ПАРЄ Мевлютом Чаушоглу (Туреччина).

У резолюції наголошується, що "мільйони ні в чому не повинних людей в Бєларусі, Казахстані, Молдові, Росії і Україні, що входили тоді до складу СРСР, позбавили життя в результаті масового голоду, викликаного жорстокими навмисними діями і політикою радянського режиму".

"В Україні, яка постраждала найбільшою мірою, особливо сильно великий голод вдарив по селянству. (...) Ці трагічні події відомі як голодомор (політично мотивований голод) і визнані українським законом як акт геноциду українців", - наголошується в резолюції.

У цьому документі констатується, що в Казахстані "рахунок жертв масового голоду також йшов на мільйони, причому передбачається, що число загиблих по відношенню до всього населення було найбільш високим серед народів колишнього СРСР".

Тут же наголошується, що в Росії голод забрав мільйони життів її жителів, як в селах, так і в містах. "За оцінками, в абсолютному вираженні населення Росії зазнало найбільших втрат в результаті радянської сільськогосподарської політики", - йдеться в резолюції ПАРЄ.

Тут наголошується, що "сотні тисяч селян також загинули в Бєларусі і Молдові".

"Асамблея шанує пам'ять всіх, хто загинув в результаті цієї безпрецедентної людської катастрофи, вважаючи їх жертвами жорстокого злочину радянського режиму проти власного народу", - наголошується в резолюції.

ПАРЄ рішуче відкинула "будь-які спроби виправдати подібну згубну політику" і вітала зусилля, "спрямовані на розкриття історичної правди про цю подію".

Асамблея закликала владу і всіх країн колишнього СРСР розкрити свої архіви і спростити доступ до них як вітчизняних дослідників, так і експертів європейських держав.

"Асамблея закликає істориків всіх країн колишнього СРСР, потерпілих під час великого голоду, а також істориків інших країн здійснити спільні незалежні дослідження для того, щоб повно, неупереджено і без політизування встановити справжні обставини цієї людської трагедії", - йдеться в резолюції.

ПАРЄ вітає рішення української влади заснувати національний день пам'яті жертв великого голоду (голодомору) в Україні і закликає владу інших країн пострадянського простору зробити те ж саме щодо власних жертв.

Напередодні Янукович у ПАРЄ висловив думку, що Голодомор був загальною трагедією народів СРСР, а не лише українців.

Зазначимо, що колишнє керівництво України неодноразово висловлювало надію на те, що ПАРЄ визнає Голодомор 30-х років геноцидом українського народу. Українська делегація внесла пропозицію обговорити на засіданні ПАРЄ тему Голодомору навесні 2008 року. Проти цієї ініціативи рішуче виступили представники Росії.

ПАРЄ не могла не дослухатися до оцінки Голодомору, яку дав Янукович, вважає Лавров

Заява Януковича з проблеми Голодомору на Україні є свідченням об'єктивного підходу до історії, і ПАРЄ не може не дослухатися до нього, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Мені здається, це просто відновлення абсолютно нормального, розумного, об'єктивного підходу до історії. Переконаний, що ПАРЄ не зможе не дослухатися до такого об'єктивного факту", - сказав глава МЗС РФ журналістам в середу в Страсбурзі.

Лавров наголосив, що "заява українського лідера не повинна сприйматися як сенсація". "Це може з великою натяжкою розглядатися як сенсація, враховуючи аномальну позицію попереднього українського лідера, який виключно трактував голод середини 30-х років як геноцид українського народу, хоча цього не було і бути не могло", - додав глава російського МЗС.

За його словами, страшний голод в СРСР в середині 30-х років минулого століття був пов'язаний з рішеннями тодішнього керівництва СРСР. Від голоду постраждали "і росіяни, і українці, і казахи, і білоруси, і багато інших народів, які жили на території Радянського Союзу", - сказав міністр.

"Це просто об'єктивний історичний факт", - наголосив глава російського МЗС.

Він висловив надію, що більше не буде "якихось спроб і далі політизувати тему цього голоду замість того, щоб всім тужити за багатонаціональними жертвами того періоду".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 1093 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ