Сб, 2024-04-20, 13:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 1 » Парламент пікетують журналісти, невдоволені законопроектом про наклеп
11:41
Парламент пікетують журналісти, невдоволені законопроектом про наклеп
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Під будівлею комітетів Верховної Ради, у якій має відбутися засідання погоджувальної ради, відбувається пікет проти ухвалення законопроекту про запровадження кримінальної відповідальності за наклеп, передає кореспондент NEWSru.ua.

У пікеті беруть участь близько 200 учасників, здебільшого - представники ЗМІ. Вони тримають білі аркуші паперу і проголошують промови проти ухвалення згаданого законопроекту.

Регламент роботи Верховної Ради не передбачає відкликання законопроекту народним депутатом після першого читання. З цього випливає, що автор законопроекту Віталій Журавський не має права відкликати свою одіозну ініціативу, а значить, все залежить від депутатів Верховної Ради.

Тому співробітники ЗМІ і громадяни, які турбуються про свободу вираження думок і поглядів, влаштували пікет з білими транспарантами біля будівлі парламенту.

Як стало відомо, законопроект щодо внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу про посилення відповідальності за посягання на честь та гідність внесений до порядку денного на наступний пленарний тиждень.

У порядку денному, розданому журналістам перед початком погоджувальної ради 1 жовтня, проект закону про наклеп має бути розглянутий у другого читання орієнтовно 16 жовтня.

Нагадаємо, 24 липня народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) зареєстрував у Верховній Раді України законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)". Змінами до Кримінального кодексу, серед іншого, передбачено, що наклеп, тобто поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію, карається штрафом у розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до одного року.

Після цього депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов, коментуючи відповідну пропозицію "регіонала" Віталія Журавського, повідомив, що питання посилення кримінальної відповідальності ЗМІ за образи та наклепи не обговорювалося під час засідань ради фракції Партії регіонів.

"Пропозиція Віталія Журавського посилити кримінальну відповідальність за образи та наклепи - це його особиста позиція. Для Партії регіонів право журналістів на свободу висловлювання - непорушне і принципове", - зазначив парламентар.

2 серпня міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловила стурбованість з приводу цієї законодавчої ініціативи. Організація нагадала народним депутатами України, що Держдума Росії ухвалила подібний закон 13 липня, і це рішення засудила Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), крім того, він серйозно вплинув на міжнародну репутацію РФ.

18 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

19 вересня "Репортери без кордонів" рішуче засудили ухвалення в першому читанні законопроекту, що криміналізує дифамацію, та вимагали його відхилення.

А депутат Європарламенту Чарльз Теннок заявив, що криміналізація наклепу є потужним знаряддям обмеження свободи слова.

22 вересня керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що президент Віктор Янукович не підпише закону про наклеп. Хоча й перед підписанням закону про мови вона говорила, що президент може ветувати законопроект.

21 вересня провідні інтернет-ЗМІ України виступили з протестом проти ухвалення закону про наклеп. 25 вересня в Мережі стартувала акція протесту проти "регіонального" законопроекту про наклеп. Журналісти виступили із солідарним заявою, щодо того, що "до наклепів можуть віднести будь-яке публічне висловлювання або коментар в ЗМІ, якщо суд вирішить, що воно може завдати шкоди честі та гідності людини".

В свою чергу, віце-прем'єр - міністр інфраструктури України Борис Колесніков вважає, що за наклеп в ЗМІ має бути передбачена фінансова відповідальність видання, яке публікує такі матеріали. "Ніякої кримінальної відповідальності для журналістів бути не може. У цьому немає здорового глузду, це - чистий ідіотизм", - заявив Колесніков.

25 вересня Журавський відкликав свій законопроект про наклеп.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: наклеп, Журналісти пікетують парламен
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ