Чт, 2024-04-25, 18:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 15 » Пекло на землі: цілі міста знищено, береги Японії всіяно тілами
15:29
Пекло на землі: цілі міста знищено, береги Японії всіяно тілами
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Влада Японії кинула всі сили на ліквідацію наслідків найбільшого в історії країни стихійного лиха, викликаного землетрусом і цунамі. У пошуково-рятувальних операціях задіяно майже весь наявний склад збройних сил країни, а вчора вперше за весь післявоєнний період в армію почали призивати резервістів. Тим часом країну далі стрясають землетруси, кількість яких за останні чотири дні вже перевищила 150, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті Василя Головніна "Японія переживає страшне потрясіння".

Незважаючи на те, що від 9-бального землетрусу і цунамі, що виникли слідом за ним, сильно постраждало лише 10-15% території Японії, влада насилу справляється з ліквідацією наслідків стихійного лиха. У пошуково-рятувальній операції задіяно весь склад ВМС і ВПС країни, а також 2/3 складу її сухопутних сил (близько 100 тис осіб), але цього виявилося недостатньо. Вчора було ухвалено рішення про призов 40 тис резервістів - на такі екстрені заходи японці пішли вперше після Другої світової війни.

Рятувальну операцію ускладнюють три чинники: збитки, заподіяні інфраструктурі країни землетрусом і цунамі; повторні поштовхи, що тривають уже п'яту добу, і вибухи на АЕС. Влада невпинно повторює, що загрози радіаційного зараження немає, проте американські рятувальники покинули район лиха. Зафіксувавши підвищення радіаційного фону, командування Сьомого флоту ВМС США вирішило відкликати всіх своїх рятувальників із зони лиха і відвести від берегів острова Хонсю атомний авіаносець Ronald Reagan, який мав стати базою для координації гуманітарної операції.

Рятувальникам досі не вдається проникнути в деякі з найбільш потерпілих населених пунктів - дороги зруйновані або завалені. Тисячі людей чекають допомоги в підтоплених і ізольованих, але все ж уцілілих школах, лікарнях і монастирях. Дістатися до них можна тільки вертольотами.

Вчора рятувальникам вдалося зняти з даху одного з лікарень поблизу міста Сендай (префектура Міягі) більш як 300 лікарів, медсестер і пацієнтів. Перші поверхи будівлі було зруйновано або заповнено водою і брудом, уцілів лише горішній поверх і дах. Лікарі за допомогою рушників і простирадл виклали на ньому букви SOS і цифру "300". Їх могли б врятувати раніше, але японським рятувальникам катастрофічно бракує вертольотів.

Саме з вертольота вчора було зроблено страшну знахідку: більш як 2 тис трупів, викинутих водою на берег. "Це кадри з пекла, абсолютний кошмар. Такого я ніколи не бачив", - заявив агентству Reuters співробітник Червоного Хреста Патрік Фюллер.

На сайті Червоного Хреста є таблиця, в яку родичі зниклих безвісти можуть внести їхні імена. Про абсолютну більшість людей відомостей немає, і лише зрідка біля чийогось імені з'являється значок "живий".

Рятувальники і місцева влада заледве дають раду тій кількості тіл, які вже вдалося знайти. Не вистачає ні мішків, ні трун. Влади регіонів, яких не торкнулася катастрофа, готові надати потерпілим все необхідне, зокрема воду, продукти і медикаменти, але доставляти все це в ізольовані райони вдається з великими труднощами.

З багатьма потерпілими районами досі відсутній телефонний зв'язок. Так, у місті Мінамі-Санріку безвісти пропали близько 10 тисяч людей - більше половини населення міста, а серед розвалин знайдено тіла більше тисячі загиблих. У іншому місті, Оцуті, префектура Івате, залишається невідомою доля більш ніж 50 тисяч осіб, повідомляє "Комсомольская правда в Украине" в матеріалах Євгена Лук'яниці "Кількість жертв росте щохвилини".

Безвісти зниклими в префектурі Міягі значаться більш як 10 тисяч японців. Через зруйновані хвилею цунамі дороги поліція не може забрати їхні тіла і евакуювати тих, хто вижив. Всього ж понад 63,2 тисячі будівель було повністю або частково зруйновано, а 550 тисяч осіб були вимушені покинути свої будинки.

Влада відселила майже 450 тисяч мешканців із Міягі та п’яти інших постраждалих префектур на півночі Японії в тимчасові табори, організовані у школах та інших громадських будівлях. Уже зараз у зруйнованих регіонах відчувається брак питної води, харчів та пального, зазначає Олександр Шиманський в статті "Японське цунамі з "чорнобильським" присмаком" для газети "Україна молода".

Стриманість і дисциплінованість японців викликають захоплення і пошану. У постраждалих районах організовано видачу безкоштовної їжі, питної води, предметів першої необхідності. Люди терпляче стоять в чергах, не скупчуються, не лаються. Ніхто не намагається отримати щось двічі. Такі ж спокійні черги з сотень людей шикуються біля супермаркетів у містах, які не постраждали так сильно.

В суботу, 12 березня, вранці японці, не чекаючи розпоряджень або прохань влади, вийшли на прибирання вулиць. Тисячі добровольців беруть участь в розчищенні доріг, пише Наталія Терех в статті "60-річний японець, якого змило цунамі, через два дні був знайдений живим за 15 кілометрів від берега" газети "Факты и комментарии".

Кількість врятованих у зоні лиха становить близько 15 тисяч осіб, заявив вчора прем'єр-міністр Японії Наото Кан. Деякі випадки заслуговують на те, щоб назвати їх дивом. Саме вони дарують людям, які нічого не знають про долю своїх близьких, надію. Так, в одному з автомобілів, який гігантською хвилею змило з дороги і з силою ударило об стіну будинку, військові знайшли живими трьох літніх людей.

Ще одну пенсіонерку врятував килимок для підлоги. Цунамі зруйнувало її будинок вщент. Жінку разом з дочкою винесло на вулицю. Пенсіонерці вдалося зачепитися за гілки дерева, а дочка зникла. Через кілька годин немолода жінка побачила килимок, що пропливав поряд, і схопилася за нього. Потік ніс її від будинку до будинку, від дерева до дерева. Вона двічі непритомніла, але килимок не відпускала. Це тривало всю ніч. Вранці її виявили рятувальники.

Весь світ облетіла історія 60-річного Хіромуцу Шинкави з міста Мінамісома. Після першого підземного поштовху він разом з дружиною повернувся в свій будинок. Там їх і застала хвиля заввишки 10 метрів, яка винесла подружжя назовні. "Я встиг вхопитися за дах будинку, а моя дружина ні, - розповів Хіромуцу журналістам. - Її забрало". Дах будинку не витримав натиску води. За кілька хвилин вода потягнула за собою Хіромуцу, який стискав в руках уламок дерев'яного перекриття.

Знайшли Шинкаву тільки в неділю, опісля двох діб після цунамі, за 15 кілометрів від берега! Його забрало у відкрите море. "Я бачив вертольоти рятувальників над собою, їхні катери. Намагався кликати на допомогу, махав рукою, але мене не помітили", - згадує Хіромуцу. І провини рятувальників у тому немає. Берегова лінія та прибережні води і сьогодні нагадують звалище. У воді плаває величезна кількість уламків, сміття. Розгледіти серед всього цього людину практично неможливо. Шинкава каже, що прив'язав до якоїсь палиці шматок промоклої наскрізь червоної ганчірки. "Я вже не сподівався. В неділю вранці сказав собі - це твій останній день!" - розповідає Хіромуцу. Але саморобний прапорець врятував йому життя. Червону ганчірку помітили з вертольота. Тут же послали катер, який і підібрав Шинкаву.

Від міста Мінамі-Санріку практично нічого не залишилося. До землетрусу тут проживали більш ніж 20 тисяч мешканців. Встигли евакуюватися близько 10 тисяч. З моменту попередження про цунамі до приходу хвилі часу було украй мало. Жителям містечка доводилося залишати в будинках людей похилого віку і хворих, тих, хто не міг пересуватися самостійно. Після того, як вода зійшла, уціліло лише декілька будівель. Рятувальники і військові шукають тих, що вижили, але знаходять тіла загиблих. Дев'ять тисяч 500 людей в Мінамі-Санріку, половина населення міста, вважаються зниклими безвісти.

Але навіть тут, в цьому просоченому смертю і горем хаосі, жевріє життя. Японські телеканали другу добу показують одні і ті ж кадри: батька, який сяє від щастя, притискаючи до себе немовля! Ця маленька сім'я - з-поміж тих 42 людей з Мінамі-Санріку, яких знайдено живими.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1895 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ