Чт, 2024-05-02, 16:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2020 » Червень » 4 » Пентагон, генерали та експрезиденти виступили проти рішення Трампа - протести в США
17:03
Пентагон, генерали та експрезиденти виступили проти рішення Трампа - протести в США
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Протести в США. Пентагон, генерали та експрезиденти виступили проти рішення Трампа

Відразу кілька чинних та колишніх керівників Пентагону, а також експрезиденти США розкритикували реакцію Дональда Трампа на протести через вбивство поліцейськими в Міннесоті афроамериканця Джорджа Флойда. Армійські генерали розкритикували ідею президента США використовувати армію для придушення протестів.

Ексміністр оборони США Джеймс Меттіс, який очолював Пентагон майже два роки в адміністрації Трампа, звинуватив президента в тому, що той навмисне намагається розколоти суспільство. Генерал підтримав демонстрантів, які, на його думку, виступають за збереження американських цінностей.

Висловилися з приводу протестів і колишні американські президенти Барак Обама, Джордж Буш-молодший, Білл Клінтон і Джиммі Картер.

"Порушення конституційних прав"

Чотирьохзірковий генерал Джеймс Меттіс очолював Пентагон з січня 2017 до грудня 2018 року. Він пішов у відставку, після того як Трамп вирішив вивести американські війська з Сирії. Відтоді він майже не висловлювався з приводу політичної ситуації в країні. Але в середу журнал The Atlantic опублікував його жорсткі висловлювання з приводу нинішньої ситуації.

"Дональд Трамп - перший президент на моїй пам'яті, який не намагається об'єднати націю. Він навіть не вдає, що намагається. Навпаки, він намагається нас роз'єднати. Зараз ми спостерігаємо наслідки його цілеспрямованих зусиль в цій сфері за останні три роки", - сказав Меттіс.

Загибель афроамериканця від рук поліцейського спровокувала масові протести в десятках містах США.

У деяких випадках, вони супроводжувалися зіткненнями з поліцією та мародерством, але цього тижня, за повідомленнями кореспондентів BBC, кількість винятково мирних акцій збільшилася. У низці штатів запровадили комендантську годину.

Два дні тому Трамп сказав про намір у разі необхідності відправити до деяких штатів війська. Відповідно до закону Posse Comitatus Act, ухваленому 1878 року, збройні сили не можуть діяти всередині країни без дозволу Конгресу.

Але Трамп, за його власними словами, має намір використовувати закон Insurrection Act, ухвалений в 1807 році - востаннє його застосували 1992 року під час заворушень та мародерства в Лос-Анджелесі.

"Неможливо уявити, що колись нашим військам віддадуть наказ порушити конституційне право своїх співгромадян", - коментує Меттіс рішення влади про застосування військової сили. На його думку, це прямий шлях до глибокого конфлікту між цивільними і військовими.

Він також заявив, що зловживання владою, свідком якого стала вся Америка, неприпустиме, а тих, хто знущається з конституції, треба притягнути до відповідальності.

Трамп назвав Меттіса "переоціненим генералом" і опублікував низку дописів в Twitter, в яких стверджує, що відставка Меттіса не була добровільною, нібито президент США сам звільнив його.

"Мені не подобався його стиль управління, і взагалі мало що в ньому подобалося, і багато хто зі мною погодився. Дуже радий, що він зник", - написав Трамп в одному з повідомлень.

В іншому повідомленні він написав: "Можливо, єдине, що у нас є спільного з Бараком Обамою, це те, що нам обом випала честь звільнити Джима Меттіса, найбільш переоціненого генерала в світі. Я попросив його подати мені заяву про відставку і не сумнівався в своєму рішенні. У нього було прізвисько "хаос", але мені воно не подобалося і я змінив його на "скажений пес".

Сам Меттіс раніше повідомив, що прізвиськом "скажений пес" його нагородили журналісти.

Пентагон проти

Про незгоду з вимогою використовувати війська для придушення протестів раніше заявили кілька чинних і колишніх керівників Пентагону.

Глава Пентагону Марк Експер в середу заявив, що його відомство не має наміру використовувати армію для виконання поліцейських функцій. За його словами, закон, ухвалений в 1807 році надає президенту таке право, але може використовуватися в США тільки в найнебезпечніших і критичних ситуаціях. На застосуванні цього закону наполягав Трамп.

Також в середу голова комітету начальників штабів, генерал Марк Майлі, нагадав колегам з військової верхівки країни, що вони заприсягнули дотримуватися конституційних прав громадян, зокрема, права на мирний протест.

"Ми все присвятили свої життя Америці і її ідеям. Ми залишимося вірними своїй присязі і американському народу", - написав Майлі.

Експрезиденти теж проти Трампа

Кілька колишніх президентів США також висловилися з приводу протестів: республіканець Джордж Буш-молодший, демократи Барак Обама, Джиммі Картер і Білл Клінтон сказали, що вважають реакцію Білого дому на протести надмірною.

Нинішні протести Обама назвав найбільш осмисленими з усіх, що він бачив у житті. Експрезидент закликав американців використовувати цей шанс і вирішити проблему, яка існує в американському суспільстві.

"Занадто часто насильство застосовують люди, які мають служити вам і охороняти вас. Я хочу, щоб ви знали: ви, ваші життя, ваші мрії мають велике значення. Ми спостерігаємо зміни в способі мислення, осмислення того, що все може бути набагато краще", - сказав Обама.

Обама не прокоментував дії конкретно Трампа, але закликав мерів міст переглянути свою політику застосування сили.

Буш назвав смерть Джорджа Флойда шокуючим провалом системи, яка допускає расизм в країні, і закликав свого однопартійця Трампа прислухатися до протестів замість того, щоб тиснути на них.

"Єдиний спосіб побачити себе в реальному світі - це прислухатися до голосів тих, хто сумує і кому боляче. Ті, хто намагається заглушити ці голоси, не розуміють, що таке Америка, і як вона може стати кращою", - написав у заяві Джордж Буш.

Джиммі Картер заявив, що мовчання так само смертельно, як і відкрите насильство.

"Люди у владі, наділені привілеями, і просто люди совісті мають спільно сказати рішуче "ні" расовій дискримінації з боку поліції і судової системи, аморальній економічній нерівності між білими і чорношкірими, а також діям уряду, який підриває нашу демократію", - сказав Картер.

Демократ Білл Клінтон в своїй заяві сказав, що ніхто не заслуговує померти так, як помер Джордж Флойд, але білій людині в Америці така смерть і не загрожує.

"Чому подібне продовжує відбуватися? Що ми можемо зробити, щоб поліція ставилася як належить до представників будь-якої громади?" - запитує Клінтон.

Він закликав адміністрацію Трампа відмовитися від поділу на "ми і вони", визнати провину і взяти на себе відповідальність за виправлення ситуації.

Протести, викликані загибеллю Джорджа Флойда, тривали в ніч на четвер в десятках американських міст, попри комендантську годину.

Здебільшого акції були мирними, влада Лос-Анджелеса і Чикаго навіть послабила заходи контролю.

Судмедексперти встановили, що на початку квітня Флойд перехворів на коронавірус, але експерти підкреслюють, що в його смерті це не зіграло жодної ролі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 492 | Додав: adminA | Теги: Протести, пентагон, Трамп, генерали, США, експрезиденти
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ