Сб, 2024-04-20, 02:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 19 » Перший день саміту G8 завершився
12:20
Перший день саміту G8 завершився
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Перший день саміту Великої вісімки відбувся без численних протестів.

Зустріч глав країн G8 відкрилася 18 травня в заміській резиденції президента США Кемп-Девід, що розташована приблизно в 100 кілометрах на північний схід від американської столиці, передає РИА "Новости".

Незважаючи на те, що формально першим робочим днем саміту стане субота, в п'ятницю увечері глави держав зібралися на обід, за яким обговорили низку міжнародних питань і проблем, у тому числі ситуацію навколо КНДР, Ірану і Сирії.

Ще зранку в п'ятницю у районі Кемп-Девіда почали збиратися активісти різних протестних організацій. Вони розбивали намети в парках, що оточують резиденцію, готували плакати і провели три попередні акції: виставили кілька транспарантів вздовж шосе, що веде до резиденції Обами, зустрілися з жителями розташованого поруч містечка Термонт, запевнивши їх у тому, що не збираються громити вітрини і смітити на вулицях і в лісах, а також влаштували збори в бібліотеці розташованого неподалік адміністративного центру округу Фредерік. Всі акції були нечисленні, в них взяли участь кілька десятків людей.

Активісти, які майже всі представляли регіональні осередки руху "Захопи Уолл-стріт", в розмовах з журналістами визнавали, що не планували на п'ятницю будь-яких масштабних акцій.

"Більшість з нас дісталися до місця (проведення саміту) лише під вечір у п'ятницю, ми плануємо виступити в суботу. Хтось приїхав пізніше, хтось приїде лише вночі, ще не всі зібралися", - сказала учасниця групи "Захопи Вашингтон" Елісон.

За її словами, в учасників акцій протесту поки немає єдиної програми дій, а ідеї проведення акцій протесту активно обговорюються їх потенційними учасниками в соціальних мережах. Однак, пікетники розуміють, що їм не вдасться донести свою думку до лідерів країн G8, оскільки саміт відбувається у закритій для доступу резиденції і глави держав добиралися до неї вертольотами.

"Звичайно, з вертольотів вони не бачили наші плакати, але їх показали по телебаченню, про них розповіли по радіо і в інтернеті. Думаю, вони (лідери G8) все-таки почують про нас і наші вимоги. Ми хочемо тільки одного: хай вони припинять піклуватися про корпорації і повернуться обличчям до людей", - сказала Елісон, нарікаючи, що в п'ятницю в Термонті і околицях журналістів було більше, ніж пікетників.

Разом з тим, ймовірно, що у "окупантів" дійсно немає якоїсь загальної програми дій, до того ж велика частина з них відправилася відразу на саміт НАТО, який відбудеться в Чикаго 20-21 травня.

"Від нашої організації ("Захопи Вашингтон") в Чикаго поїхали кілька десятків людей, ще більше туди відправила Захопи Балтімор, приїдуть люди з Нью-Йорка, Філадельфії, Сан-Франциско. Вважаю, що там збереться більше активістів, ніж тут", - визнала співрозмовниця агентства.

Вона пояснила, що Кемп-Девід розташований на досить віддаленій відстані, на північному сході штату Меріленд, і потрапити до нього можна тільки на автомобілі, Чикаго ж більш доступний завдяки розвиненій транспортній інфраструктурі.

У свою чергу, місцева поліція заявляє, що готова до будь-яких акцій протесту і обіцяє зробити все, щоб запобігти зіткненню.

Великі міжнародні саміти часто супроводжуються демонстраціями антиглобалістів та представників протестних організацій. Останній великий саміт у США - зустріч "двадцятки" - відбувся в Піттсбурзі в 2009 році. Тоді кілька сотень демонстрантів двічі спровокували зіткнення з поліцією, спробувавши прорвати оточення, проте маніфестантів вдалося локалізувати.

В Термонті поліція заздалегідь зв'язалася з представниками руху "Захопи Уолл-стріт" і домовилася з ними про координацію дій.

"Ми перебуваємо в постійному контакті з учасниками руху, наші патрулі також обговорюють з ними плановані дії пікетників. Поки все проходить спокійно. Звичайно, ми намагаємося виявити найбільш агресивних учасників", - розповів журналістам у п'ятницю ввечері представник поліції, відповідальний за зв'язки з громадськістю в інформаційному центрі G8, Джейсон Уест.

За його словами, поліція також намагається пояснювати активістам, які прибувають до Кемп-Девіда, що не має наміру перешкоджати їх конституційному праву на мирний протест і вираження думки, але для того, щоб акції відбулися без зіткнень, просить дотримуватися порядку і законів.

"Ми стежимо і гарантуємо дотримання всіх поправок до конституції, але при цьому просимо всіх не порушувати закон", - наголосив Уест.

До речі, минулого року лідери "Великої вісімки" підтримали заяву президента США Барака Обами щодо необхідності створення палестинської держави в кордонах 1967 року. Також лідери "вісімки" підтримали принципи свободи Інтернету, але висловили стурбованість його можливим протиправним використанням.

Крім того, лідери "вісімки" вирішили надати понад 20 млрд доларів Єгипту та Тунісу для проведення реформ.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 921 | Додав: adminA | Теги: завершився перший день саміту G8
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ