Чт, 2024-04-25, 17:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 9 » "Північний потік" позбавляє Україну 700 млн дол
11:51
"Північний потік" позбавляє Україну 700 млн дол
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Для України запуск газопроводу Nord Stream ("Північний потік"), яким російський газ піде в Європу прямо, в обхід України та Бєларусі, означає втрату 700 млн дол щорічних надходжень від транзиту. А "Газпрому" це дає додатковий аргумент у переговорах про створення спільного підприємства на базі української ГТС, вважають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Запуск Nord Stream - вкрай неприємна новина для України, яка ризикує втратити частину доходів від транзиту російського газу до Європи. Торік українська ГТС прокачала в європейському напрямку 95,4 млрд кубометрів російського газу, тобто дві третини експорту "Газпрому" в далеке зарубіжжя. На транзиті цього обсягу НАК "Нафтогаз Україна" заробила 1,3 млрд дол чистого прибутку (розрахунки компанії "Трійка Діалог"). Плани Росії будувати Nord Stream і South Stream президент Віктор Янукович називав "снарядами, які підриваються все ближче".

- "Нафтогаз" виплатив "Газпрому" 1 млрд доларів за постачання газу в жовтні

Голова "Газпром експорту" Олександр Медведєв вчора підкреслив, що транзит скоротиться саме на українському напрямі. Прокачування газу через Бєларусь (близько 30 млрд кубометрів на рік), яка погодилася віддати "Газпрому" контроль над своєю ГТС, не постраждає. Наскільки саме знизиться транзит через Україну, Олександр Медведєв уточнювати не став, сказавши лише, що це "буде залежати від попиту на газ в Європі і стане зрозуміло до кінця наступного року".

Напередодні запуску Nord Stream представник компанії Сергій Купріянов заявив, що з моменту старту потужність прокачування становитиме 8,5 млрд кубометрів. Але вже в 2012 році газопровід має вийти на повну потужність, тобто прокачувати 27,5 млрд кубометрів. Він також заявив, що частка російської монополії на ринку Європи збільшиться до 2030 року з 25% до 30%. Він додав, що "Газпром" підписав контракти на додаткові обсяги поставки 22 млрд кубометрів газу по Nord Stream. У компанії поки що не розраховують на швидку окупність. Представник холдингу зазначив, що газопроводи працюють протягом 30-50 років - виходячи з цього і будується бізнес-модель таких компаній, як Nord Stream.

Сергій Купріянов нагадав, що цей газопровід стане третім експортним коридором "Газпрому", і постачання по ньому задовольнять потреби покупців палива на півночі Європи. Він також підкреслив необхідність будівництва South Stream, який дозволить споживачам на південному сході Європи отримати додаткову можливість купувати російський газ. Початок його експлуатації намічено на кінець 2015 року.

Офіційно в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості та прес-службі НАК "Нафтогаз України" запуск Nord Stream не коментували. Однак, на думку джерела видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго, через появу нових російських газопроводів Україна вже наступного року може втратити до 700 млн дол.

"Безумовно, для України запуск цього проекту болючий, але не смертельний. Набагато серйозніше по нас може вдарити введення в експлуатацію South Stream", - заявив співрозмовник газети. Втім, міжнародне рейтингове агентство Fitch учора оголосило, що запуск Nord Stream матиме негативні наслідки для "Нафтогазу", рейтинг якого зараз - CCC - всього на один ступінь вище за дефолтний рівень.

У заяві Fitch сказано, що виручка НАК може знизитися наступного року приблизно на 20%. "Ситуацію погіршує ще й те, що фінансове становище "Нафтогазу" з кожним місяцем погіршується. Грошей не вистачає навіть на розрахунки з "Газпромом", - зазначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

У розпорядженні видання опинився документ, згідно з яким розрахунки щодо газових контрактів з "Газпромом" за листопад були проведені за рахунок кредиту російського "Газпромбанку", наданого "Нафтогазу" в розмірі 550 млн дол. "Це свідчить про те, що у НАК вже не вистачає грошей на оперативні розрахунки", - каже старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров.

Запуск Nord Stream і погіршення фінансового становища "Нафтогазу" грають проти України на переговорах щодо перегляду газових угод з Росією, зазначає пан Боровик. Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що Україна і РФ до кінця жовтня вийдуть на підписання нової угоди щодо ціни газу. Проте переговорний процес затягується, і міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що переговори триватимуть щонайменше до кінця листопада.

Раніше, як розповіло джерело в Міненерго, Україна в переговорах робила ставку на рішення Печерського суду у справі Юлії Тимошенко, який постановив, що договори з "Газпромом" були підписані з порушенням законодавства. Однак ця стратегія себе не виправдала. У "Газпромі" заявили, що ніякий суд не засумнівається в контракті, який підписаний на основі загальноєвропейської практики та відповідно до норм міжнародного права", - повідомив співрозмовник.

Нагадаємо, вчора у Німеччині президент Росії Дмитро Медведєв взяв участь у церемонії відкриття трубопроводу Nord Stream. Тим самим він поставив крапку в проекті, який з початку 2000-х просував його попередник і наступник Володимир Путін. Заодно Медведєв підвів риску під власним президентством, яке з самого початку було тісно пов'язане з газовою темою: у лютому 2008 року тоді ще кандидат у президенти Дмитро Медведєв виступив як лобіст газогону South Stream в Сербії та Угорщині.

Президент РФ особливо виділив той факт, що російський газ вперше буде надходити в ЄС безпосередньо. "Підводна траса проходить через економічні зони п'яти країн балтійського регіону. Природний газ з Росії допоможе забезпечити надійне енергопостачання споживачів континенту і зробить життя людей більш комфортним", - не перестаючи усміхатися, говорив Дмитро Медведєв. Він також підкреслив, що в основі Nord Stream лежать суто економічні мотиви.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 816 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ