Чт, 2024-04-25, 23:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 7 » Покричавши на свіжому повітрі, молодь повернеться до комп'ютерів?
14:28
Покричавши на свіжому повітрі, молодь повернеться до комп'ютерів?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
$IMAGE1-left$

У вівторок в Москві зіткнулися віч-на-віч дві Росії: інтернет-покоління, що вихлюпнуло на вулиці протест проти підтасовувань на виборах і застою, та молоді люди, яких привезли з провінції, щоб під гуркіт барабанів висловити підтримку "ЄР". Блогери кидають виклик Путіну? Його супротивникам загрожує реальна небезпека, нагадують спостерігачі, при цьому сподіваючись, що в Росії "щось безповоротно змінилося".

Близько 5 тисяч маніфестантів вийшли в понеділок, 5 грудня, на вулиці Москви, протестуючи проти фальсифікацій на парламентських виборах і вимагаючи відходу Володимира Путіна, пише Le Monde. Російські спостерігачі далі повідомляють про жахливі фальсифікації, підкріплюючи свої свідчення відеороликами та документами. Їхні слова підтверджують і європейські спостерігачі, пригнічені "вкиданнями" і "втручанням держави в усі етапи виборчого процесу". Однак Кремль усе заперечує, а президент Дмитро Медведєв, оцінюючи вибори як "справедливі і демократичні", називає новий парламент "веселим".

Минула маніфестація красномовно свідчить про розчарування, що панує в Москві. З-поміж молодих людей, які вийшли на вулиці, багато хто віддав голос комуністам, соціал-демократам або ультранаціоналістам - партіям, здатним подолати 7-відсотковий бар'єр. Це було голосування "не за переконанням, а на знак протесту проти "Єдиної Росії", підкреслює газета.

"Нахабна брехня влади дратує. Молоді люди, які подорожують, читають і користуються Інтернетом, обурені тим, що їх приймають за дурнів", - пише Марі Жего.

Вчора в Росії знову проходили маніфестації проти махінацій на парламентських виборах, пише Corriere della Sera. Через два дні після виборів Путін визнав: "Так, є втрати, вони неминучі. Вони неминучі для будь-якої політичної сили, тим більше для тієї, яка несе тягар відповідальності за стан у країні вже не один рік". Те ж саме стосується і маніфестацій. "У країнах з набагато більш стійкою економікою і соціальною сферою мільйони людей на вулиці виходять", - сказав російський прем'єр.

Вчора Медведєв оголосив, що в найближчі дні зустрінеться не лише з керівниками партій, що увійшли до парламенту, а й з лідерами сил, які не увійшли в Думу. Ймовірно, йдеться про партії, які не зуміли подолати 7-відсоткового бар'єра, пише газета. Інші політичні сили поки що роблять ставку на площі, хоча результат не надто значний, пише кореспондент, згадуючи "300 маніфестантів у Санкт-Петербурзі і, можливо, дві тисячі в Москві, на Тріумфальній площі, де заарештували 300 людей".

"Для забезпечення громадського порядку в Москві було задіяно поліцейські формування по боротьбі з масовими виступами, а також підрозділи спеціальних сил, зокрема з елітної дивізії імені Дзержинського", - повідомляє кореспондент.

Поліція не церемониться з демонстрантами, свідчить і московський кореспондент Der Spiegel Беньямін Біддер.

У вівторок опозиційна партія "Яблуко" планувала провести на Тріумфальній площі акцію протесту, розповідає автор, але за кілька годин до цього площу заповнили співробітники правоохоронних органів і представники прокремлівських молодіжних організацій. Акомпануючи собі на барабанах, вони скандували: "Росія, Медведєв, перемога". В ході акції протесту, що все ж відбулася, було затримано понад 300 осіб - з-поміж них одного з лідерів опозиції, в минулому віце-прем'єра Бориса Нємцова. Напередодні, в понеділок, заарештували відомого блогера і одного з лідерів опозиції Олексія Навального - його засудили до 15 діб арешту. На думку головного редактора радіостанції "Эхо Москвы", арешт Навального лише зміцнить його популярність.

На цьому тлі російське керівництво перейшло в наступ. Так, Володимир Путін пообіцяв суттєві кадрові оновлення в уряді, а його прес-секретар Дмитро Пєсков сказав, що Росія отримає "нового Путіна", у якого "є внутрішні резерви для того, щоб поліпшити ситуацію в країні". Путін ніколи не пов'язував себе безпосередньо з партією, цитують Пєскова російські ЗМІ.

"Цілком певно кремлівські стратеги ламають голову над тим, як мінімізувати наслідки провалу "ЄР". Однак невдоволення росіян своїм правителем-"довгограєм" в кожному разі швидко не випарується. "Путін вже не улюбленець своєї країни", - констатує телекоментатор Володимир Познер.

Путін розповідав, як у дитинстві загнав щура в кут і той, зрозумівши, що йому нема куди бігти, кинувся на нього, пише оглядач The Times Тоні Хелпін. Російській антикремлівській опозиції варто згадати цю історію тепер, коли вона кидає Путіну найсерйозніший виклик за його 11 років при владі. Правда, сам Путін розповів історію про щура, говорячи про свою гнучкість у стилі управління. Однак, на думку журналіста, "якщо його загнати в кут, Путін, найпевніше, перейде в контратаку і буде битися не на життя, а на смерть, замість того, щоб смиренно підкоритися вимогам і піти у відставку".

Путін отримав суворе виховання і пройшов вишкіл у КДБ, де сила завжди брала гору над моральністю. Його супротивникам загрожує реальна небезпека для їхнього життя і свободи. "Їхня єдина надія - зібрати критичну масу протестувальників, досить велику, щоб пересилити жорстокий ЗМОП", - йдеться в статті.

У цій ситуації опозиція повинна не тільки деморалізувати режим, а й запропонувати альтернативний варіант, який стане популярний у народі. На даний момент, на думку Хелпіна, жоден російський опозиціонер не здатний втілити невдоволення Путіним у свою популярність. Опонентам Путіна доведеться позмагатися з ним у хитрості і витривалості, переконаний оглядач британського видання.

У вівторок ввечері в Москві зіткнулися віч-на-віч дві Росії, стверджує The Washington Post. Одна Росія - це покоління блогерів, що протестували проти нещодавніх виборів і усталеного стану справ, друга - студенти, яких привезли з провінції на автобусах, щоб ті висловили підтримку партії влади і зберегли усталений status quo.

Тим часом найвідомішого в країні блогера Олексія Навального засудили до 15 діб арешту. Цей вирок - найбільша помилка російського керівництва за останні тижні, вважає головний редактор "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов. "В опозиції багато полум'яних лідерів, але жоден не об'єднує і не надихає нову Росію, яка у вівторок зібралася з одного краю площі. Однак тепер влада, можливо, дала їй лідера - 35-річного Навального, який називає себе націоналістом-демократом" , - мовиться в статті. Найхарактерніша риса російської опозиції - розбіжності між її членами, підкреслюють автори статті.

Глава "Меморіалу" Олег Орлов сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу", що спостерігав учора на Тріумфальній площі абсолютну дискримінацію: активісти молодіжних рухів стояли під захистом поліції, били в барабани і скандували гасла. "Всіх решту, хто вигукував щось інше, забирають, тягнуть, б'ють", - повідомив він.

Зрештою всі розійшлися по домівках. "І ніхто не розумів: чи то молоде покоління, подихавши свіжим повітрям, повернулося за комп'ютери, чи щось безповоротно змінилося", - підсумовує газета.

Сьогодні в Москві відчувається безсумнівна, наснажлива і заразна ейфорія, вважає оглядач Foreign Policy Юлія Йоффе. Через добу після закриття виборчих дільниць близько 6 тис молодих росіян висловлювали своє невдоволення на Чистих ставках - вигукували "Путін - злодій" і "Росія без "Єдиної Росії". "Виняткове видовище в місті, де на мітинги опозиції рідко виходить більше кількох сотень людей похилого віку", - зауважує автор.

Втім, продовження під великим питанням, визнає Йоффе. "Опозиція - роздроблена група малочисельних організацій і одинаків, що їм співчувають, - повинна буде зробити колосальні зусилля, щоб прорватися до влади або змусити "Єдину Росію" поступитися хоча б на дюйм.

"До понеділка "Єдина Росія" перейшла в глуху оборону або принаймні спробувала зробити хорошу міну при поганій грі", - пише автор. "Це була перемога, а не протест", - сказав про результати цієї партії в інтерв'ю прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Він назвав результати цілком нормальними для країни, яка пережила економічну кризу. У зв'язку з цим Йоффе зауважує: "Про кризу ми почули тільки після виборів: останні два роки російська економіка зростає в здоровому темпі - на 4% за рік, і кремлівські чиновники невпинно нагадували нам про це на форумах для зарубіжних інвесторів".

А ось ще одна причина падіння популярності "Єдиної Росії", яка вас здивує, пише Йоффе. Радник Гризлова Юрій Котлер пояснив, що партія "зробила ставку на нові механізми, на відкритість", потім визнавши, що старий механізм був "монополією". За словами Котлера, гідних суперників у "Єдиної Росії" однаково не з'явилося.

Ця постійна скарга функціонерів-"єдиноросів" - мовляв, просто нема з ким поговорити - звучить трохи фальшиво з вуст представників партії, яка тільки зміцнювалася, поки решту політичного спектра систематично косили і випалювали, продовжує автор статті. До того ж дивно чути розмови про співпрацю чи відсутність співпраці "єдиноросів" з трьома іншими думськими партіями - "партіями, яких курирує, фінансує і жорстко контролює Сурков". До цих же партій - КПРФ, ЛДПР і "Справедливої ​​Росії" - і перетекли всі протестні голоси, підкреслює автор. У Думі нового скликання їхні фракції буде легко залякати або схилити подачками до співпраці з "ЄР", переконана журналістка.

На думку Михайла Горбачова, слід скасувати результати недільних виборів у Держдуму і провести нові вибори, пише газета La Repubblica.

"Кремль підійшов до червоної межі, яку не можна переступити. Ситуація серйозна. Навіть такий авторитетний політик, як Геннадій Гудков, який довгий час працював в органах безпеки, сказав: "Я ніколи не бачив таких брудних виборів", - переказує Горбачов. - Не можна загострювати протистояння, не можна підігрівати настрої. Я переконаний, що прем'єр-міністр і президент повинні виступити з ініціативою, щоб все тримати в рамках демократичного процесу. Нам належить ухвалити важкі рішення, здійснити великі і неминучі зміни, і це не слід робити без або проти громадян. Подібна брехня вбиває довіру до влади. Тому я думаю, що необхідно анулювати результати цього голосування і оголосити нові вибори", - переконаний екс-президент СРСР.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: скасувати результати виборів, ГОРБАЧОВ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ