Ср, 2024-04-24, 12:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Грудень » 9 » Польща і Грузія вийшли на Євромайдани: "Януковича - під арешт!"
11:39
Польща і Грузія вийшли на Євромайдани: "Януковича - під арешт!"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
8 грудня у Варшаві відбувся Євромайдан. Він розпочався на Замковій площі, у самому серці столиці Польщі, неподалік від Королевського Палацу. На Марш солідарності організатори запросили підтримати українців на київському Майдані усіх бажаючих — незалежно від національності та громадянства. Прийшло понад тисячу учасників, пише Gazeta.ua.

Під колоною Зиґмунта ІІІ — символом центра Варшави — майоріли українські, польські, бєларуські прапори.

- Українці для нас, поляків, є натхненням, - говорить молодий поляк, який був спостерігачем у Києві під час Помаранчової революції. - Ми трохи їм заздримо, що вони мають такий дух. В історії були герої різні, не завжди спільні, але коли сьогодні ми кричимо "Героям — слава!", то не знаю, як ви, а я думаю про те, що сьогодні справжні герої — це ті, хто стоять на Майданах Львова, Києва, Харкова, Ялти, Хмельницького, Тернополя, Крима. Саме ці люди є справжніми героями!

Після виступів мітингувальники утворюють широку і довгу колону, на чолі якої величезні український та європейські прапори. У супроводі поліції колона вирушає в напрямку Посольства України центральними вулицями Варшави. Ідучи, люди співають Гімн України, українських народних пісень. Час від час вигукують "революційні" гасла: "Разом — ми сила!", "Разом — і до кінця", "Київ — Варшава — спільна справа!", "Разом нас багато і нас не подолати!", "Янукович — під арешт!".

- Ми вийшли з-під Посольства України у центр Варшави для того, щоб показати полякам, що українці прагнуть до Європи і не будуть толерувати такого підходу до громадян України, як тиждень тому, коли був розігнаний Майдан! - говорить у мегафон Юрій Таран, ідучи попереду колони. - І тепер, коли ми отримаємо таку міцну допомогу від варшаваків, можемо сказати ще раз: "Київ — Варшава — спільна справа!".

Мітингувальники кілька разів повторюють фразу гучним хором. З вікна будинку, до якого наближається колона, жінка відкриває вікно і, високо піднявши руку догори, махає учасникам Маршу. Люди тепло вітають її доброзичливими вигуками та махають у відповідь.

Проходячи повз Президентський Палац та пізніше повз Міністерство закордонних справ Польщі, колона голосно скандує "Дя-ку-є-мо!" - на знак вдячності Польській владі за підтримку євроінтеграції України.

На протилежному тротуарі люди зупиняються і зацікавлено спостерігають за колоною Маршу. Працівник піцерії вийшов на вулицю і махає рукою учасникам варшавського Євромайдану. Вони привітно відгукують і махають у відповідь.

- Ходіть з нами! - хором скандують мітингувальники.

- Я знаю, що хочуть українці і абсолютно їх підтримую, оскільки тут йдеться про почуття гідності людини, - говорить Дорота Тарновска, 40 років, вчителька польської мови. - Не треба нічого насаджувати силою, але тих, хто бореться — ми підтримуємо, - запевняє жінка.

- А тепер від імені всіх українців — усім полякам, які нас підтримують, хочемо подякувати, - говорять у мегафон ведучі.

- Дя-ку-є-мо! Дя-ку-є-мо! - скандують кілька разів українці польською мовою.

Приблизно за годину колона досягає Посольства України у Польщі. На мітингу беруть слово українці, поляки і білоруси, які живуть у Варшаві.

- Дорогі мої, я дуже зворушена, тим що я тут з вами, - говорить Дорота Куронь, удова відомого польського антикомуністичного діяча Яцека Куроня, який народився у Львові. - І, коли думаю про Яцека, то уявляю собі, як би він хотів бачити вас тут усіх, як би він радів, що ви є єдиною незалежною державою. Ви історично є частиною Європи. Україна завжди належала до Європи — географію змінити не можна. Політичні кордони можна так чи інакше встановити, але історія є історією, і Україна належить до Європи — завжди так було, так є, і так буде. Ваша культура, ваша чудова поезія, ваша чудова література — яку мало знаємо, але читаємо — Тарас Шевченко, Іван Франко...

Виступ переривається гучними вигуками мітингувальників на знак захоплення і подяки.

- Леся Українка, - продовжує пані Дорота. - Це — європейські письменники, це — українські письменники. І поки існує велична українська культура, Україна завжди буде в Європі!

Мітингувальники гаряче скандують "Дя-ку-є-мо" польською, а потім — українською мовами.

Яцек Янковський, 65 років, біохімік, на пенсії, приїхав з Канади.

- Ми прийшли сюди, щоб підтримати свободу від Путіна, від Лаврова, від Росії, - говорить чоловік англійською мовою. - Немає жодної імперії, яка б вижила. Кожна імперія впала — Османська імперія, Британська. І Путінська чи Сталінська імперія також має впасти. Можливо не завтра, але післязавтра, - додає чоловік.

- Ми підтримуємо Україну тому, що ми, українці, заслужили того, щоб добре жити, - говорить підприємець Лариса Григоренко, 51 рік. - Живучи у цій країні, я ніби частково набула ментальності поляків, - додає жінка, але все одно моя частинка залишилася в Україні, я дуже переживаю, з приводу того, що мій дорогий народ не байдужий до того, що з ним буде.

Варшавський Майдан збереться наступного разу вже сьогодні, 9 грудня, о 18:00 під Посольством України у Варшаві. Це — єдиний закордонний Майдан, який збирається щодня.

8 грудня жителі Вроцлава також виразили солідарність з українцями.

Нагадаємо, після відмови уряду Миколи Азарова від євроасоціації 21 листопада по всій Україні розпочалися масові акції протесту громадян. Після жорстокого розгону "беркутівцями" Євромайдану в ніч на 30 листопада в Києві акції протесту по всій країні поновилися і посилилися.

У Тбілісі пройшла акція на підтримку Маршу мільйонів у Києві

Акція на підтримку Маршу мільйонів у Києві і за євроінтеграцію України відбулася в Тбілісі в неділю 8 грудня. На території поблизу старої будівлі парламенту в центрі грузинської столиці зібралися десятки людей під прапорами України, Грузії і Євросоюзу, передає "Новости-Грузия".

"Мета нашої акції в тому, щоб надати людську підтримку людям, які борються за свою гідність і за свою свободу. І які зазнають дуже жорсткого тиску і небезпеки. Потрібна велика стійкість, щоб не злякатися і продовжувати боротися. Ми хочемо показати, що ми за своїх друзів", - заявив один з організаторів акції Отар Каралашвілі.

В акції у Тбілісі взяли участь як громадяни Грузії, так і України, які перебувають зараз у грузинській столиці.

"Я сама зі Львова, і ми там всі підтримуємо Україну і євроінтеграцію. Зараз я в Тбілісі, це чудове місто, і коли побачила акцію за Україну, то не змогла пройти мимо. Ми з друзями постояли тут на підтримку нашої Батьківщини. Україна, ми з тобою!", - заявила учасниця акції, громадянка України Жанна Гурленова.

Акція біля парламенту Грузії тривала близько двох годин. Люди, що зібралися на ній, заявляли, що вони прийшли висловити свою громадянську позицію.

"Мені подобається те, що відбувається на Майдані, мені подобаються обличчя людей, які збираються в центрі Києва, підтримуючи курс євроінтеграції країни. Ми за вільну Україну!", - заявила учасниця акції, громадянка Грузії Ганна Лохвицька.

За словами учасників акції в Тбілісі, вони сподіваються на те, що мітингувальники в Києві зможуть добитися своєї мети і Україна буде з Європою.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: Польща і Грузія, арешт!, Януковича, євромайдан
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ