Чт, 2024-04-18, 18:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Лютий » 15 » Понад 17 годин вперше у світі ШІ керував винищувачем
13:06
Понад 17 годин вперше у світі ШІ керував винищувачем
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Унікальний навчально-тренувальний винищувач американської компанії Lockheed Martin під назвою VISTA X-62A став першим тактичним літаком, яким повністю керував штучний інтелект понад 17 годин під час випробувального польоту з авіабази Едвардс у Каліфорнії.

Однією з неприємних проблем сучасних бойових літаків є те, скільки часу потрібно для їх розробки. Легенду Другої світової війни Supermarine Spitfire було поставлено на озброєння лише за три роки, а сучасному F-35 Lightning II знадобилося 20 років.

Існує також проблема підготовки пілотів до управління високопродуктивними літаками в різних варіантах. Сучасні військово-повітряні сили набагато менші, ніж вони були в минулому, через астрономічні витрати на будівництво та обслуговування винищувачів, тому важко вивільнити достатню кількість цих літаків для тренувань.

З розвитком штучного інтелекту інженери тепер мають інструмент, який може вирішити ці проблеми. Розроблений науково-дослідним центром Lockheed Martin Skunk Works у співпраці з Calspan Corporation, літак зі штучним інтелектом Variable In-flight Simulation Test Aircraft (VISTA) використовується в Школі льотчиків-випробувачів ВПС США в Едвардсі для імітації льотних характеристик різних літаків. Він також здатний працювати автономно.

VISTA X-62A — це модифікований літак F-16D Block 30 Peace Marble Il, який був оснащений авіонікою Block 40. Спочатку позначений як NF-16D, він був оголошений національним надбанням США та перейменований на X-62A в червні 2021 року.

Попри те, що VISTA X-62A може виглядати як яскраво розфарбований F-16, він приховує деякі передові можливості під обшивкою з алюмінієвого сплаву. Головною серед них є система моделювання VISTA (VSS), розроблена компанією Calspan, а також алгоритм слідування моделі (MFA) і система автономного керування моделюванням (SACS) компанії Lockheed Martin.

Останні два, які інтегровані разом, надають літаку нові можливості, що перетворюють його на літальний випробувальний стенд для ШІ. Система SACS включає корпоративну архітектуру відкритих систем (E-OSA) компанії Skunk Works, на якій працює корпоративний комп’ютер Mission Computer версії 2 (EMC2), також відомий як Einstein Box, який призначений для з’єднання старих систем для обміну даними між усіма доменами. Літак також має вдосконалені датчики та дисплеї планшетів Getac як у передній, так і в кормовій частинах кабіни.

За словами Lockheed, VISTA X-62A має не лише покращені можливості, але й може вносити швидкі зміни у програмне забезпечення для швидкого створення прототипів для прискорення розробки, а також збільшення кількості тестових польотів.

Зараз VISTA X-62A проходить перевірку, після чого відновить політ. Директор школи льотчиків-випробувачів ВПС США доктор М. Крістофер Коттінг зазначив:

"VISTA дозволить нам паралелізувати розробку та тестування передових технологій штучного інтелекту з новими конструкціями літаків без екіпажу. Цей підхід у поєднанні з цілеспрямованим тестуванням нових транспортних систем у міру їх виробництва дозволить швидко розвинути автономність безпілотних платформ і дозволить нам надати тактично відповідні можливості нашим бойовим винищувачам".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 225 | Додав: admin | Теги: ші, Винищувач, VISTA X-62A, керування
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ