Ср, 2024-04-24, 01:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 30 » Порошенко анонсував звільнення ще двох українців. ВІДЕО
09:50
Порошенко анонсував звільнення ще двох українців. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

За попередньою домовленістю розраховуємо на повернення в Україну засуджених у Росії Афанасьєва і Солошенка. А що до звільнення ще 25 українців, які утримуються бойовиками на Донбасі, - переговори на фінішній прямій. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу "Інтер".

"Я далекий від того, аби зараз давати якісь дати, обіцянки або називати багато прізвищ. Можу лише сказати, що за попередньою домовленістю ми маємо розраховувати на повернення додому Афанасьєва і Солошенка.

Також тривають переговори і задіяні усі ресурси, починаючи від нашої делегації у Тристоронній контактній групі і Нормандський формат, аби повернути ще 25 українців, які перебувають зараз на окупованій території. І ми на фінішній прямій щодо умов, термінів і процедури їх повернення", - розповів Порошенко.

Він також зауважив, що ще у 2009 році, коли був міністром закордонних справ, своїм першим пріоритетом виділив захист українців по всьому світу.

"Війна не може бути закінчена доти, доки останній полонений не повернений додому, коли останній загиблий - йому не віддані відповідні шана і повага, і коли останній зниклий безвісти не знайдений. І в цих умовах, безумовно, повернення заручників, як тих, які перебувають незаконно засуджені у Російській Федерації, так і тих, які знаходяться на окупованій території, - це є мій перший пріоритет. Штаб продовжує працювати", - наголосив глава держави.

Ні Надією, ні Україною я не торгую і торгувати не збираюсь – президент про звільнення Савченко

Президент Петро Порошенко розповів про етапи проведення переговорів та досягнення домовленостей щодо звільнення Надії Савченко.

"Ні Надією, ні Україною я не торгую і торгувати не збираюся", - підкреслив президент в інтерв'ю телеканалу "Інтер", відповідаючи на запитання чого Росія хотіла і що вона отримала, відпустивши Надію Савченко.

"Закон, право, правда була повністю на нашому боці", - зазначив глава держави, наголосивши, що Україна домоглася повернення українки додому.

Президент зауважив, що лише зараз може відкрито розповісти про деталі цієї операції. "З самого початку будь-яке втручання будь-якого політика, особливо необережні коментарі людини, яка абсолютно не задіяна в ці процеси, тягнули за собою зміну рішення росіян і чергове перенесення", - зауважив глава держави. За останній час, перед звільненням Надії Савченко, було визначено кілька дат – 18, 22 травня, але російська сторона щоразу їх переносила. Загалом спроб її звільнити було близько двох десятків, додав президент.

"Можу сказати, що сценарій обговорювався дуже довго. Нам пропонували, щоб ми віддали ГРУшників на 48 годин раніше і лише після 48 годин ми б змогли відправляти літак за Надією. Всі ці сценарії були відкинуті. В кінці було домовлено, що зліт літаків відбувається синхронно: наш – із Ростова, їхній – з одного із аеропортів Києва. І лише після приземлення ми даємо коментарі для преси", - розповів про подробиці звільнення української льотчиці Петро Порошенко.

"Щодо того, коли я остаточно повірив, що це вже невідворотно, що це відбулося, - я в це повірив тоді, коли оперативний черговий СБУ доповів мені про те, що літак з Надією торкнувся землі. І буквально через 5-6 хвилин Святослав набрав мене по телефону і я вдруге поговорив із Надією і привітав її на українській землі", - сказав президент і назвав дуже символічним те, як Надію зустрічали в Україні, і те, як ГРУшників зустрічали в Росії.

Глава держави зазначив, що в Міністерстві закордонних справ вже рік діє спеціальний штаб, який займався питаннями звільнення Надії, було проведено сотні годин у координації зусиль, були задіяні спецслужби, дипломати, окремі громадські діячі.

Президент наголосив на важливій ролі в питанні звільнення української бранки українських дипломатів по всьому світу. "Я впевнений в тому, що нам допомагав весь світ. Без санкцій – нічого б не було, без твердої позиції лідерів європейських країн, США, Японії, Австралії – нічого не було б, без рішучої позиції і резолюції Європарламенту - нічого не було б", - сказав він.

За словами президента, внаслідок інтенсивних переговорів з усіма партнерами з "Великої сімки", на цьому тижні під час саміту у Японії було прийнято рішення не просто про продовження санкцій проти Росії, а й у разі загострення або необхідності – про їх посилення.

Глава держави зазначив, що надзвичайно вдячний партнерам України за таку тверду позицію.

Президент додав, що потужна позиція всередині країни, зусилля мами Надії Марії Іванівни та великої кількості людей допомогли йому зробити можливим повернення Надії додому.

Як повідомлялось, 26 травня Верховний суд Чечні засудив Миколу Карп'юка до 22,5 року ув`язнення в колонії суворого режиму, Станіслава Клиха - до 20 років ув`язнення.

У Росії їх звинуватили в "участі у банді", вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що за часів першої Чеченської війни Карп'юк і Клих створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню.

Крім того, Карп'юк нібито наприкінці 1994-го і початку 1995 року сам брав у них участь. Також їм інкримінують участь у ті роки в УНА-УНСО (тоді це були дві окремі організації), забороненої в РФ із 2014 року.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Карп'юк і Клих повинні бути звільнені згідно з Мінськими угодами.

Суд РФ 22 березня засудив Надію Савченко до 22 років ув`язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України для інформаційного супроводу російських бойовиків. Також суд виніс рішення зобов`язати льотчицю сплатити штраф у розмірі 30 тис. рублів за "незаконний перетин кордону".

25 травня Путін підписав указ про помилування Савченко, цього ж дня її обміняли на російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

Після звільнення Савченко в Росії все ще утримують за ґратами щонайменше 31 українця, з яких 16 - кримські татари. Про це повідомила голова правління Центру громадянських свобод (ЦГС) Олександра Матвійчук.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: два українці, звільнення, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ