Сб, 2024-05-04, 22:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 24 » Порошенко не засидиться в кріслі голови Мінекономіки. Дочасний міністр
18:58
Порошенко не засидиться в кріслі голови Мінекономіки. Дочасний міністр
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Петро Порошенко таки має стати міністром економіки. Історія, що тягнеться ще від січня, завершується, але не класичним політичним хепі-ендом: Петро Олексійович може виявитися міністром лише на кілька місяців, позаяк одночасно збирається йти на парламентські вибори по мажоритарному округу, пише Дмитро Коротков в статті "Порошенко таки буде міністром" в газеті "Сегодня".

За словами прес-секретаря Петра Порошенка Ірини Фриз, сьогодні він зустрічається з Віктором Януковичем, пише газета "Известия в Украине" в статті "Сьогодні Порошенко призначать міністром економіки". З чуток, голова Ради Національного банку погодиться з пропозицією президента - очолити пост міністра економічного розвитку.

Свою остаточну згоду пан Порошенко дав президенту Віктору Януковичу у середу, заручившись його підтримкою щодо реформування не тільки міністерства, а й економіки країни. У розпорядженні газети "КоммерсантЪ-Украина", а саме авторів статті "Постом вийшов" Валерія Калниша, Ольги Курішко та Юрія Панченка, опинився план дій Петра Порошенка на новій посаді. Він передбачає розв'язання завдань в трьох напрямках: досягнення прозорості економічної політики, свободи підприємницької діяльності та ефективності використання ресурсів.

Перший блок завдань, спрямованих на "запровадження європейських стандартів, виведення економіки з тіні", іде під заголовком "Прозорість економічної політики". Першочерговим завданням пан Порошенко визначив створення "прозорої, спрощеної та зрозумілої системи державних закупівель". Він також пропонує привести систему показників економічного розвитку до європейських стандартів. Зокрема, це передбачає "відкриту публікацію всіх статистичних показників" та "забезпечення громадськості та інвесторів інформацією про поточний економічний стан".

Втім, як зазначає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, можна говорити лише про закритість показників тіньової економіки: "Вся базова економічна статистика в Україні відповідає нормам СОТ і МВФ, і ці організації, часто критикуючи українську владу, ніколи не виступали з критикою нашої системи статистики".

Другий блок має назву "Свобода підприємницької діяльності". Петро Порошенко впевнений, що саме МЕРТ має стати на "захист бізнесу від силового тиску" і "ліквідувати можливість безпідставного втручання правоохоронних органів у господарську діяльність". У зв'язку з цим він запропонував ввести фінансову відповідальність за нанесення економічної шкоди. У цьому блоці перераховуються конкретні завдання, наприклад, створення спрощеної системи реєстрації права власності та відкритий доступ до Єдиного держреєстру підприємств і організацій України, "заборона на зворотні транзакції з офшорними юрисдикціями".

"Введення особистої відповідальності чиновників, які зараз можуть безкарно знищити будь-який бізнес - це дуже хороші ініціативи, які будуть позитивно оцінені підприємцями", - зазначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.

Третій блок - "Ефективне використання ресурсів" - спрямований на "забезпечення конкурентоспроможності" і "вирівнювання макроекономічних дисбалансів". Домогтися цього, на думку Петра Порошенка, можна, зокрема, за допомогою "дієвої підтримки експорту шляхом введення системи експортного кредитування, страхування ризиків, політичної підтримки українських виробників на зовнішніх ринках"; "захисту внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників"; "законодавчого врегулювання мінімальної ціни на землю і забезпечення розвитку інфраструктури села".

Прикметно, що пан Порошенко планує переглянути принципи залучення інвестицій в стратегічні інфраструктурні проекти. Систему нацпроектів пропонується трансформувати в перелік пріоритетних напрямів держпідтримки інвестицій. Цілком можливо, зазначає пан Геєць, що така ініціатива означає бажання пана Порошенка повернути МЕРТ функції контролю над ключовими інвестиційними проектами, які зараз курирує Нацагентство з інвестицій та управління національними проектами.

Джерела газети "КоммерсантЪ-Украина" стверджують - роботу в МЕРТ Петро Порошенко буде готовий залишити заради того, щоб стати народним депутатом.

Міністром Петро Олексійович стає не з доброї волі, пише газета "Сегодня". Тобто не зовсім з доброї: вже не раз писалося, що екс-секретар РНБО хотів у Кабмін, але на інше міністерство - фінансів, однак оскільки президент оголосив, що хоче бачити його в Мінекономіки, відмовляти "самому" якось не з руки. Можна опинитися серед недругів влади, що людині з серйозним бізнесом геть не потрібно. Тому згода треба було давати, але - маючи "запасний аеродром".

Саме таким "аеродромом" в оточенні Порошенка називають депутатський мандат, який Петро Олексійович, без сумніву, отримає на своєму старому окрузі у Вінницькій області. І потім матиме можливість вибору: чи то входження на нових умовах в новий склад уряду (в оточенні Порошенка впевнені, що зміна Кабміну буде), то чи робота у Раді зі створення власної депутатської групи.

Виникає логічне запитання: а навіщо Віктору Януковичу міністр на п'ять місяців? Але коли його поставили джерела в оточенні президента, то почули несподівану відповідь: "Не впевнений, що Порошенко взагалі піде на вибори. Думаю, йому просто потрібна причина, щоб його не записали в список Партії регіонів. Але якщо Петро Олексійович і правда вирішив піти на округ, то не виключено, що будемо шукати іншого міністра".

Політолог Вадим Карасьов вважає, що на вибори Порошенко таки піде і міністром залишиться: "Це взаємовигідний договір. Наскільки я знаю, Порошенко не тільки уникнув попадання в список ПР і домовився про можливість обиратися самому, а й отримає підтримку влади для деяких своїх людей на округах у Вінницькій області. А далі, думаю, що його переконливо попросять залишитися в уряді і після виборів".

Політичні соратники "останнього" помаранчевого "олігарха" виявилися розчаровані переходом Петра Порошенка на роботу в Кабінет міністрів, пише газета "КоммерсантЪ-Украина". "Мені важко це коментувати, я не розумію його логіки", - заявив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Пояснення цьому вчинку є у члена тієї ж фракції, народного депутата Андрія Павловського: "Порошенко - відомий бізнесмен, всі знають про його активи, зокрема про "П'ятий канали".

Я не виключаю, що на нього тиснули. Могли сказати людині: заберемо бізнес, і він на це погодився під таким шантажем, щоб зберегти свої ресурси".

Джерела газети "КоммерсантЪ-Украина" стверджують, що співпраця Петра Порошенка з Віктором Януковичем та Миколою Азаровим буде тимчасовою. За наявною інформацією, на одній із зустрічей пан Порошенко, крім викладених у плані пропозицій, висунув ще дві умови своєї роботи на посту міністра: він залишає за собою право самостійної участі в парламентських виборах (буде балотуватися по одному з округів на Вінниччині), а глава держави повинен зробити все можливе для звільнення політичних ув'язнених. Відповіді на ці умови Петро Порошенко має отримати сьогодні під час зустрічі з Віктором Януковичем.

В опозиції немає однозначної відповіді на питання: позитивно чи негативно позначиться на політичному майбутньому Петра Порошенко співпраця з владою. "Він сприймається як один з лідерів Майдану, а пішов на зближення з окупаційним режимом", - заявив пан Павловський. "У нас виборці вже до всього звикли, а той факт, що він іде по мажоритарці... Напевно, робота в Кабміні йому в цьому допоможе", - сказав народний депутат Олександр Бондар ("Наша Україна - Народна самооборона").

Петро Порошенко веде більш тонку гру, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Я б не перебільшував чутки про тиск на бізнес як один з мотивів його згоди - думаю, Петро Порошенко має на меті продовження своєї політичної кар'єри. Упевнений, що однією з умов цього призначення стало проходження до майбутнього парламенту групи депутатів, пов'язаних з Петром Порошенко. Одним з них, можу точно сказати, буде колишній вінницький губернатор Іван Домбровський".

Слід зазначити, що це можливо, якщо "групі депутатів" не будуть чинитися перешкоди в разі самовисування або ж вони підуть за списками Партії регіонів. У той же час раніше радник пана Порошенка Ірина Фриз категорично заперечувала можливість його балотування за списками "регіоналів".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1195 | Додав: adminA | Теги: крісло голови Мінекономіки, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ