Вт, 2024-03-19, 09:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Березень » 26 » Порошенко - про боротьбу з бідністю, план звільнення окупованих територій та рух до НАТО та ЄС
10:14
Порошенко - про боротьбу з бідністю, план звільнення окупованих територій та рух до НАТО та ЄС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Про боротьбу з бідністю, план звільнення окупованих територій та рух до НАТО та ЄС: Порошенко у великому інтерв'ю "Прямому"

Президент України Петро Порошенко розповів про чіткий план щодо звільнення окупованих територій, міжнародну підтримку відновлення суверенітету та територіальної цілісності, а також наголосив, що для країни є надзвичайно важливим рух до Європейського Союзу і НАТО.

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Прямий".

Перше питання. Найбільшим очікуванням українців залишається завершення війни на Донбасі. Путін заявив, що з Порошенком "каши не сваришь", і публічно оголосив, що співпрацювати з чинною українською владою, тобто з вами, не буде. В Україні ж питання Донбасу поставлено на паузу через вибори. Але вибори закінчаться, звичайно. Як ви плануєте вирішувати конфлікт на Донбасі в разі свого повторного обрання?

- Я вітаю, Матвію, я вітаю всіх глядачів "Прямого". Мої вітання з Тернополя, де щойно закінчився багатотисячний мітинг. Було майже 10 тисяч людей. Люди чітко розуміють, люди заряджені. І люди розуміють відповідальність того вибору, який країна має зробити 31 березня. І відповідь на питання – в тому числі, і питання війни та миру. Бо ми розуміємо, що ключ від миру знаходиться не в Києві, як вам дехто намагається навішати локшину на вуха, і не в Брюсселі, і не у Вашингтоні. Ключ від миру знаходиться у Москві. І Путін зараз дуже прагне, щоб Україна обрала дуже лояльну для нього людину, і щоб це дозволило Путіну назад втягнути Україну або в "російську імперію", або в Радянський Союз, розпад якого Путін вважає головною геополітичною катастрофою ХХ століття. Не Голодомор, не дві світових війни – а саме розпад Радянського Союзу. І ми маємо абсолютно чіткий план, який вже реалізований, підписаний, до речі, Путіним, і від імені Європейського Союзу підписаний президентом Франції і канцлером Німеччини, в повній координації з нашими партнерами зі США, який передбачає: позиція перша – запровадження рішення Ради безпеки ООН, про яке в 14-15 роках ніхто навіть і говорити не хотів, а сьогодні це є спільна позиція всієї солідарної позиції з Україною всього світу.

І Росія вимушена буде прийняти рішення про миротворців ООН. Миротворці, які вичавлять окупаційні війська Росії з окупованої території, які роззброять незаконні збройні формування, які забезпечать виведення важкої техніки і артилерії з окупованої території, які забезпечать встановлення безпекових кондицій для початку політичного процесу, які повернуть український контроль над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону. Всі ці пункти є в підписаних Путіним Мінських домовленостях.

І сьогодні миротворці будуть гарантами виконання цих положень. І після того, як буде сформований безпековий компонент, ми почнемо політичний компонент – коли політичні партії України, відповідно до українського виборчого законодавства, зможуть провести вибори до місцевих органів влади і таким чином почати процес реінтеграції окупованих територій Донбасу.

І у нас є ще форма деокупації Криму. Вона сьогодні активно обговорюється з нашими партнерами, країнами-членами НАТО. Сьогодні ми твердо переконані, що ні інциденти, які є актом агресії проти нашої держави в Азовському і Чорному морях, в Керченській протоці, де-факто окупації Керченської протоки не є прийнятною. І мають бути вжиті рішучі заходи щодо деокупації і забезпечення свободи мореплавання, подолання і ліквідація наслідків незаконної анексії Криму. Росія вже платить високу ціну за це.

За оцінками Bloomberg, Росія більше 150 мільярдів доларів втратила внаслідок санкцій і окупації Криму, втратила 10% валового внутрішнього продукту. І це стає для Росії як "чемодан без ручки", і у Росії не буде іншого виходу, як сісти за стіл переговорів і виконувати ті міжнародні угоди, які були підписані, в тому числі, за участю Російської Федерації.
Ми маємо план, ми маємо графік, ми маємо сили, ми маємо міжнародну підтримку. І це є абсолютно реалістичний план. Альтернативи, коли українцям пропонують стати на коліна, повзти, плакати і вимолювати сьогодні пробачення у Путіна, – запам’ятайте, Москва сльозам не вірить. А ще в гімні української армії є абсолютно чіткі слова: "бо плач не дав нікому ще свободи". І тільки той, хто борець, той здобуває світ.

- В Конституції за вашої ініціативи таки закріпили курс на євроінтеграцію та вступ до НАТО. І ви зробили кілька днів тому, можна так сказати, небезпечно оптимістичну заяву – може, ви щось знаєте те, що ви не знаємо – про те, що не треба буде чекати 250 років, щоб кудись туди рухатись. Що далі з приводу НАТО, і які будуть наступні кроки? На ваш погляд, коли ми можемо рухатися до НАТО?

- Я можу лише підтвердити, що нічого важливішого для України, ніж вступ до ЄС і НАТО, немає. Нічого важливішого для кожного українця, ніж вступ до НАТО і ЄС, немає. І те, що сьогодні ми всі потребуємо – це єдності і віри в нашу перемогу. Бо свого часу колись нам намагалися нав’язати позицію, що ми не зможемо ратифікувати в умовах активної протидії Російської Федерації угоду про асоціацію, що не запрацює поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі, що Україна не отримає безвізовий режим, що Україна не отримає Томос.

Так само і зараз намагаються затягнути Україну в зневіру. Дорогі українці, не вірте цьому. Коли ми об’єднані. Ми можемо вирішувати будь-які завдання, які ми поставимо перед собою. Я особисто у 2018 році брав участь у форумі НАТО в Північноатлантичній раді НАТО в Брюсселі. І я особисто слухав виступи більше ніж 20 лідерів урядів і держав світу, членів НАТО. І в усіх виступах був не просто заклик тримати двері НАТО відкритими для України, а був заклик, включаючи і у виступі президента США Дональда Трампа, лідерів ЄС, лідерів Туреччини, лідерів усіх країн… Не просто тримати двері відкритими, а прискорити прийняття України в НАТО.

Сьогодні частина роботи – це є наше домашнє завдання, це необхідність проведення реформ, якими ми займалися всі 5 років. Це і прийняття закону про національну безпеку України, це і стратегічний оборонний бюлетень, це і реформування армії, і запровадження цивільного контролю, і переозброєння армії. І на сьогоднішній день вже українські Збройні сили виконують дуже важливі завдання для НАТО, не просто захищаючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави, а і забезпечуючи свободу, демократію в країнах-членах НАТО, фактично захищаючи східний фланг НАТО.

Це розуміють наші партнери, і це точно цінується нашими партнерами. І для мене є позиція абсолютно проста. Головний принцип НАТО – чому це так важливо для українців – що "один за всіх і всі за одного". І 30 країн-членів найбільшої військової машини світу пліч-о-пліч з українцями будуть боронити суверенітет і територіальну цілісність.

Бо НАТО є разом з українською армією справжнім гарантом нашої незалежності. Це є не просто безпека на наших кордонах. Це є безпека всередині країни, абсолютно нові і правильні стандарти, коли будуть забезпечуватися, і протидія російським загрозам, в тому числі і гібридним.

Європейський Союз – це верховенство права. Європейський Союз – це демократія. Європейський Союз – це свобода слова. Європейський Союз – це вільне волевиявлення громадян і вільні вибори. Але одночасно з цим Європейський Союз – це є ще й стандарти життя.

Подивіться, як сьогодні люди живуть в так званих зонах впливу Російської Федерації, і подивіться, як люди живуть і які в них стандарти життя, заробітна платня і пенсії в країнах-членах ЄС. І це абсолютно чітко перегукується зі ще однією важливою складовою наших реформ на наступних 5 років. Бо Україна не просто має відповідати стандартам демократії, не просто має гармонізувати своє законодавство, а ми ще маємо відповідати критеріям щодо рівня життя людей, рівня соціальних гарантій. І саме тому зараз над важливішою для України і над важливою складовою моєї програми є боротьба з бідністю. Перший етап – коли ми зробили надзвичайно рішучий крок з підтримки пенсіонерів вже зараз. І другий етап – коли зростання економіки має точно кореспондуватися зі зростанням добробуту кожного українця.

- Пане президенте, ви верховний головнокомандувач. На жаль, зараз у президентських перегонах дехто забуває, що президент України – він верховний головнокомандувач. Особисто він відповідає за безпеку країни і Збройні сили. Це в декого на периферії свідомості. Скажіть, будь ласка, як верховний головнокомандувач, чи відчуваєте загрозу прямого вторгнення військ Російської Федерації на територію України? І яка у нас армія зараз? Чи зможе вона стати на перешкоді такої ситуації, якщо вона станеться?

- Матвію, ви праві. Я дійсно не просто президент України, не просто гарант конституційних прав і свобод громадян України, але ще й, відповідно до Конституції, верховний головнокомандувач Збройних сил України. І я думаю, що ті, хто забувають про функції президента як верховного головнокомандувача, в тому числі і окремі кандидати, вони взагалі не розуміють, не знають або забувають, що Україна дає відсіч російській агресії. І це ніякий не заморожений конфлікт, а це щоденне прийняття військових рішень по наданню відсічі російській агресії. Це щоденне прийняття рішень про будівництво армії, про забезпечення належної обороноздатності Української держави.

Бо армія, а не будь-які меморандуми, є справжнім і надійним гарантом суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. І сьогодні можу твердо наголошувати, що кожен день з цих п’яти років, коли триває російська агресія, у нас не просто не виключається, а ми маємо тримати порох сухим, напоготові зброю, для того щоб дати відсіч тим багатьом дивізіям, які Путін розташував вздовж нашого кордону, і в будь-який момент готовий напасти.

І ті зміни, які відбулися за 5 років, ну просто значно підвищили ту ціну, яку заплатить агресор у випадку прийняття авантюрного, небезпечного, руйнівного рішення щодо продовження агресії всередину території України. Вже немає ілюзій того, що ніхто агресора не підтримує. Вже немає ілюзій того, що наша армія має унікальний бойовий досвід, і за ці 5 років визнана однією з десяти найкращих і найсильніших армій на континенті. І рівень мотивації, рівень підготовки, рівень патріотизму, рівень оснащеності українських воїнів є надзвичайно високий. І сьогодні це є головним стримуючим фактором для того, щоб цього не допустити.

Але розвиток армії, причому, я наголошую, армія була не відновлена, не модернізована, починалося будівництво армії в 14 році навіть не з нуля, а з мінусу. Армія була розкрадена, розграбована. Були розпродані військові містечка, були розпродані навіть військові шпиталі, були розпродані комплектуючі, запасні частини, було знищено… Списувалося з бойового чергування і розпродавалось просто по ціні металобрухту. І та зброя, яка як повітря була потрібна нам в перші місяці 2014 року, ми її просто не мали. І хочу наголосити, що тоді я займався не лише "броніками", "розгрузками", "наколінниками" чи "налокотніками", яких просто не було фізично на озброєнні. Їх навіть і не збиралися купляти. Не шоломами, а, вибачте, штанами, шкарпетками, білизною, закупівлею курток для того, щоб ми… Восени, з вересня місяця, привозили ці куртки і зимню форму з Австралії, з Канади.

І це був жах. І трималося це лише на зусиллях волонтерів, зусиллях добровольців і зусиллях справжніх бойових воїнів, солдатів, сержантів і офіцерів, які демонстрували абсолютно унікальні якості, коли боронили державу. І сьогодні ці вимоги, ці потреби нам потрібні навіть більше. Бо ціна, яка заплачена за те, щоб ми мали можливість будувати державу, занадто висока. 2959 воїнів віддали своє життя для того, щоб ми зараз мали можливість боронити і будувати Україну. Плюс, життя героїв Небесної сотні. Плюс, десятки тисяч загиблих цивільних. І ми не маємо аж ніяк про це забувати. І ми маємо надзвичайно відповідально підходити до того вибору, який зараз стоїть перед Україною.

- У своїй програмі, пане президенте, ви акцентуєте увагу на боротьбі з бідністю. От зараз, ми знаємо, якщо можна так сказати, монетизації "євроблях" зробили деякі виплати. Але ця допомога була одноразовою. Як ви бачите систему боротьби з бідністю? Систему.

- Я би не став вихоплювати той чи інший крок, бо це все кроки лише системні. І вони складаються сьогодні з тих, хто допомоги держави потребує в першу чергу. Хто? На кого в першу чергу будуть спрямовуватись зусилля держави, президента, для того щоб почати надзвичайно важливу для національної безпеки держави боротьбу з бідністю? Це є пенсіонери. Бо і зростання мінімальної заробітної платні, і зростання середньої заробітної платні… Для працюючих у нас на сьогоднішній день була вжита ціла низка кроків. Але коштів Пенсійного фонду просто фізично не було. Дуже важких втрат зазнала країна внаслідок війни, внаслідок агресії, внаслідок ембарго, внаслідок гібридної війни, коли були перекриті ринки Російської Федерації і транзити на ринки третіх країн, починаючи від Казахстану, Киргизстану, Узбекистану і завершуючи Китаєм.

Починаючи від розграбованих підприємств на окупованій території, стратегічних підприємств, які розпиляні на металобрухт, в яких демонтовано обладнання, де рівень безробіття сьогодні сягає майже 70%. І в цих умовах ми маємо і мали знайти ресурси для того, щоб підтримати пенсіонерів. І крок перший – це є індексація. Індексація робиться на постійній основі, з випереджаючими темпами зростання індексованих пенсій. І не можна сказати, що я щасливий. Я чітко розумію, що цього недостатньо. Я не з чужих слів… Я зустрічаюсь кожен день з пенсіонерами і знаю, як їм важко рахувати кожного дня гривні до пенсії. Саме тому, як тільки з’явилися можливості, перший ресурс був спрямований тим, кому пенсії індексуються.

Є ті, хто велику зарплату получав і пенсії мав великі. А компенсація? Компенсація спрямована для тих, хто отримує мінімальну пенсію. І тому за рахунок закриття чорних дір на українській митниці накопичено 13 мільярдів 600 мільйонів гривень лише за три місяці, навіть за 2,5 місяці. І всі ці кошти спрямовувалися напряму до Пенсійного фонду, без держбюджету. І це дозволило виплатити 2410 гривень і 1205 в березні. Друзі, я хочу привітати.

Сьогодні, 25 березня перша виплата закінчена. Всі, кому належало отримати ці гроші, вже їх отримали: і через відділення "Укрпошти", і через "Ощадбанк". Ми переговорили сьогодні з міністром соціальної політики. Якщо хтось має будь-які складнощі, ми домовились, що буде відкрита урядова "гаряча лінія" по телефону 1545, де кожен може отримати консультації.

Це знаходиться і на контролі прем’єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана, і на моєму контролі як президента України. І ми точно цю позицію закриємо. І буде така сама виплата ще в квітні. Ми не виключаємо, що тільки для тих, хто отримує нижчу і мінімальну, ми зробимо певний механізм, який можна буде умовно прирівняти як до 13-ї пенсії. І це буде те, що держава буде робити кроки до тих пір, поки не відбудеться загальне суттєве зростання пенсій.

Це два кроки. Третій – це монетизація субсидій. Ми також одним пострілом вбиваємо двох зайців. Перше – люди отримають "живі" гроші. І якщо вони перевірили лічильники, якщо вони скоротили споживання газу, а у нас був теплий лютий і теплий березень, і загальне споживання газу скорочено на 32%, – то 32%, як мінімум, якщо ти не прикрутив споживання газу, а споживаєш як раніше, то 32% від суми субсидій залишаються в кишені пенсіонера.

Бо ті, хто отримують субсидії, а це більше 70% з них – це також пенсіонери. І субсидії… 25 березня їх виплати також завершені. І в цей понеділок держава повністю розрахувалася по крокам, які були запропоновані президентом як боротьба з бідністю. І з квітня починаються наступні позиції.

Це вже є допомога багатодітним родинам. І народження третьої чи четвертої дитини після того, як родина стає багатодітною, вони точно не мають стати квитком бідності для багатодітних батьків. Навпаки, це має бути щастя.

І з 1 квітня на кожну дитину в 2019 році до шести років – третю, четверту і так далі. В 2020 році – до 12 років. А в 21 році вже до 16 років буде виплачуватися прожитковий мінімум.

В першій половині цього року це є 1626 гривень. У другій половині – це 1779 гривень. І це ніякі не разові виплати, а це буде проводитися постійно. Але головне – це зараз те, що зроблено і можна зробити вже. Не обіцянки, а те, що вже зроблено і звітується. Але ключова позиція – це є боротьба з бідністю, економіка майбутнього…

Це є випереджаюче зростання економіки України, це є абсолютна позиція, коли ми можемо робити все можливе для того, щоб зростання економіки здійснювалося проривом. Форсажем – якщо хочете. І кожен українець має відчувати зростання ВВП через зростання власного добробуту, власної кишені. І тоді зростання заробітної плати, випереджаючі зростання мінімальної заробітної плати позбавлять будь-якого сенсу, будь-якої мотивації для українців виїжджати за кордон, якщо ти можеш тут заробляти приблизно такі самі гроші.

У нас є локомотиви української економіки. Це є й аграрний комплекс, який буде розвивати переробну промисловість, і Україна здатна – і вона це продемонструвала у 2018 році – стати лідером, глобальним лідером аграрної і переробної промисловості. Може стати і розвиток логістичної інфраструктури. Бо Україна є справжніми воротами в Європейський Союз.

І ми точно це будемо використовувати, в тому числі, з розвитком дорожньої, портової і залізничної інфраструктури. Україна буде регіональним лідером з точки зору індустріалізації розвитку промисловості.

Подивіться, у нас приходять унікальні технології зараз, заходять інвестиції в енергетику. Ми будуємо зараз міст на Хмельницькій атомній електростанції. Розвивається енергетика. І ми впевнені, що це буде конкурентоздатна по відношенню до європейських країн інтеграція в єдину європейську енергосистему. І ми будемо мати пріоритетний розвиток відновлювальної енергетики і таке інше.

І останнє. ІТ-сектор. Я впевнений в тому, що ми перенесемо з аутсорсингу на креативний бізнес всередині країни. І я дуже оптимістично дивлюся на перспективи, коли через два роки у нас буде вже 400 тисяч зайнятих в ІТ-секторі, які зможуть виробляти до 10% валового внутрішнього продукту. Але ще одне головне. І тут, на Тернопільщині, ми мали в черговий раз в цьому переконатися, – це є можливість розвитку туризму. Приїжджайте і подивіться 16 замків Тернопільщини. Подивіться Збараж, подивіться храми Тернопільщини. Подивіться дивні краєвиди, покуштуйте кухню. І я впевнений, що велика кількість українців ще не бачили, яка красива Україна. І я наполегливо раджу обов’язково це зробити.

- Останнє коротке питання. Ви керівник силових структур, як президент України. Ми напередодні виборів. Скажіть, будь ласка, чи отримали ви запевнення від керівників силових структур, що втручання Росії в українські вибори не буде, і що вони пройдуть мирно, як і належить виборам в такій країні, як Україна?

- Я хотів би уточнити, що, відповідно до Конституції, я не є керівником силових структур. Я є верховним головнокомандувачем Збройних сил України і я несу точну відповідальність за оборону держави. А в безпековому середовищі є у нас і Національна поліція, і Міністерство внутрішніх справ, і... яка знаходиться в мене у підпорядкуванні як головнокомандувача Національна гвардія, і є у нас Служба безпеки України, яка має відповідний парламентський контроль.

Є прикордонники, є багато… Але я хочу наголосити: коли хтось з Російської Федерації, вище керівництво думає, що після того, як їм не вдалося на фронті вторгнутися, розколоти і знищити нашу державу, зараз сподіваються, що через вибори, а ще коли у них не получиться дестабілізувати ситуації всередині країни, зірвати вибори, організувати зіткнення, щоб пролилась кров, – я хочу подякувати українцям за їх відповідальність, виваженість, що не вдалося дестабілізувати ситуацію.

І ці колони так званих радикалів, які намагалися на сьогоднішній день забезпечити, щоб в Україні пролилась кров, українська кров, – це точно не український сценарій. Ніхто його зробити не дозволить. І, безумовно, я буду вживати всіх заходів та використовувати всі повноваження президента для того, щоби провести чесні вибори, прозорий виборчий процес, справедливий виборчий процес, якому би довіряли українці.

Процес, який би був абсолютно переконливим для наших партнерів, який би відповідав демократичним стандартам. І на сьогоднішній день для нас це аж ніяк не менш важливо, ніж інші завдання, які забезпечують європейський і євроатлантичний вектор руху нашої держави. І я закликаю всіх, щоб ми не велися на провокації, щоб ми захистили свій вибір.

І я окремо хочу звернутися до керівників правоохоронних органів – до поліції, до Служби безпеки, до Національної гвардії – сьогодні це аж ніяк не менш важливе завдання, ніж у наших воїнів, які зараз боронять суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої держави на фронті. Я довіряю вам, я покладаюсь на вас. І я впевнений, що все у нас вийде, все буде добре. Україна буде єдиною, демократія в Україні буде захищена, і європейський та євроатлантичний вектор переможе. Це залежить, дорогі українці, тільки від вас. Точно ми не будемо питати на це більше дозволу у Москви, в Кремлі, в Путіна.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 462 | Додав: adminA | Теги: порошенко, бідність, ЄС, НАТО, боротьба, звільнення окупованих територій
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ