Пт, 2024-03-29, 15:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 31 » Порошенко просить нардепів підтримати судову реформу
10:09
Порошенко просить нардепів підтримати судову реформу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів підтримати зміни до Конституції, які стосуються судової реформи, та нову редакцію Закону "Про судоустрій та статус суддів". Про це він сказав під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та депутатських груп Верховної Ради, пише Українська правда.

Президент констатував, що попередні "косметичні" зміни, починаючи від зміни процедури переобрання і закінчуючи зміною процедури переведення суддів, які до цього часу пропонувалися, ситуацію у судовій сфері не виправляють.

Порошенко висловив вдячність тим, хто проголосував за зміни до Основного Закону України щодо правосуддя у першому читанні.

"Це відкрило нам унікальну можливість доопрацювати цю позицію і забезпечити три кити, на яких має стояти незалежна система правосуддя. Це є незалежність судової гілки влади, деполітизація, ефективна відповідальність судової гілки влади і перезавантаження та оновлення суддівського корпусу", - сказав глава держави.

Президент зазначив, що реформою передбачається кардинальна зміна системи імунітетів суддів, що дасть можливість ефективно притягувати до відповідальності суддів-корупціонерів, які викривлюють систему правосуддя.

Він висловив переконання у доцільності ухвалення, разом зі змінами до Конституції в частині правосуддя, нової редакції закону про судоустрій.

Порошенко підкреслив, що новим законом передбачаються рішучі кроки з деполітизації судової системи, а також значно звужується вплив на судову систему і його як глави держави.

Зокрема, скасовується процедура призначення суддів президентом на п'ятирічний термін, залишається лише право підпису щодо тієї кандидатури, яка виноситься на розгляд Вищої ради правосуддя.

Крім того, ліквідуються вищі спеціалізовані суди, створюється касаційна інстанція, яка гарантує захист права на справедливість громадянина України, а до Вищої ради правосуддя додається громадська рада, яка забезпечуватиме реальний вплив громадськості на прозорість конкурсу і кандидатури.

Президент акцентував на тому, що проект змін до Конституції в частині правосуддя отримав повну підтримку з боку партнерів України - керівництва Єврокомісії, керівників країн-партнерів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Ради Європи, Венеціанської комісії, рекомендації якої були повністю враховані.

Глава держави звернувся до народних депутатів з проханням "зробити все можливе, щоб ми забезпечили результативне голосування".

"Спроба зруйнувати ухвалення цих змін надовго законсервує нинішню систему судоустрою, - наголосив Порошенко, - адже згідно з чинною Конституцією парламент зможе розглядати зміни до Основного Закону не раніше, ніж через рік".

Голова Верховної Ради закликав народних обранців до максимальної відповідальності під час голосування за зазначені зміни.

"Ми маємо унікальний історичний шанс піти на судову реформу. Всі інші реформи - правоохоронних органів, антикорупційні, будь-які інші, вони врешті-решт розбиваються, як хвилі об скелю, об корумповані суди", - сказав він.

"Є ті питання, які треба поставити за межі політичних дискусій. Ми можемо без перебільшення сказати, що. можливо, в нас найближчі кілька місяців більше не буде шансу на такий рішучий крок, адже ми всі знаємо специфіку роботи парламенту, ми всі знаємо, як важче буде в липні і в червні зібрати депутатів. Ми можемо мати шанс цього четверга зробити цей рішучий крок", - резюмував Андрій Парубій.

БПП: Судову реформу підтримають майже всі фракції

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів заявив, що майже всі фракції висловилися за підтримку судової реформи. Про це повідомляє прес-служба партії.

"Сьогодні на Погоджувальній раді було обговорення судової реформи. Фактично майже всі фракції висловилися за підтримку судової реформи. Окрім "Опозиційного блоку". Підтримку висловили і представники "Самопомочі2, на початку і Ляшко сказав, що він готовий його розглядати", - підкреслив він.

За словами Гриніва, нова редакція закону про судоустрій - "один з найбільш професійно пророблених законів".

Раніше в Адміністрації президента України повідомили, що навесні 2016 року Верховна Рада підтримає в цілому законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя і через три місяці після успішного голосування ці зміни почнуть реалізовуватися.

Зазначимо, Порошенко пропонував ВР ухвалити зміни до Конституції щодо правосуддя у червні. Про це він заявив на засіданні Ради з питань судової реформи, яка обговорювала проект змін до Конституції України стосовно проведення судової реформи, а також проект нового закону "Про судоустрій та статус суддів", йдеться в повідомленні прес-служби голови держави у п'ятницю, 27 травня.

Президент наголосив, що докладе максимум зусиль задля ухвалення змін до Конституції щодо правосуддя. Ці зміни обговорюються не лише в рамках коаліції у парламенті, а й з представниками всіх депутатських фракцій і груп, громадськістю.

"Зміни до Конституції не є питанням коаліції. Це є питанням всієї Верховної Ради і всього українського народу", - цитує голову держави його прес-служба.

Нагадаємо, Конституційний Суд дав висновок щодо відповідності даного законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

26 січня президент України вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокурору і відправляти його у відставку. У попередній версії документа парламент цього права позбавлявся.

Цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді у випадку непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість у підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

Після отримання висновку КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України приймається на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менш ніж 300).

Порошенко висловив сподівання, що Верховна Рада до 2 лютого проголосує в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції України стосовно правосуддя, "і навесні - на початку літа" в країні може початися "процес оновлення суддівської гілки влади".

2 лютого Верховна Рада попередньо схвалила законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". За таке рішення проголосували 244 із 356 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 780 | Додав: adminA | Теги: Судова реформа, порошенко, нардепи
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ