Ср, 2024-04-24, 09:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 31 » Україна отримає статус спостерігача при ЄЕС. Янукович продовжує пошуки вектора інтеграції - преса
09:32
Україна отримає статус спостерігача при ЄЕС. Янукович продовжує пошуки вектора інтеграції - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
31 травня Україна і Митний союз (МС) підпишуть меморандум, який дасть Києву додаткові повноваження в цьому об'єднанні, але поки не надасть йому офіційного статусу спостерігача. У ході вчорашньої зустрічі в Астані перші особи МС підкреслювали - ведуться переговори про повноцінне членство України в союзі, це було умовою підписання меморандуму. Представники Києва не вважали за потрібне спростовувати їхні слова.

Учора, 29 травня, в Астані відбулося засідання Вищої Євразійської економічної ради, до якого входять президенти країн-членів МС. До участі в переговорах вперше за роки роботи даного органу запросили президентів Киргизстану (ця країна офіційно заявила про підготовку до вступу в МС) і України (яка до сьогодні спростовувала ведення такої підготовки).

Як і прогнозувалося, в ході зустрічі президенти узгодили текст меморандуму про поглиблення співпраці між Україною і Євразійським економічним співтовариством (ЄврАзЕС), в рамках якого діє МС. Згідно з домовленостями, Київ призначить представника при МС, який отримає доступ до проектів документів даної організації. Україна зможе брати участь у роботі Євразійської економічної комісії на всіх рівнях аж до президентського.

Документ не надає Києву формального статусу спостерігача в МС, оскільки він не передбачений статутними документами організації; можливо, пізніше в договори буде внесено необхідні зміни. Країни-члени МС пообіцяли зарезервувати для України особливий статус при створенні Євразійського економічного союзу (ЄЕС) - структури з більшим, ніж у МС, ступенем інтеграції.

"Главами держав підписано політичну заяву, що підтверджує наш намір стати спостерігачем у ЄЕС, який сьогодні перебуває у стадії становлення і почне роботу з 1 січня 2015 року", - заявив віце-прем'єр Юрій Бойко, який курирує співробітництво України і МС.

Про офіційно заявлені плани України продовжити європейську інтеграцію президент Віктор Янукович вчора не згадував (принаймні, у присутності преси). Пан Бойко, відповідаючи на відповідне запитання журналістів, заявив, що поглиблена співпраця України і МС не суперечить зобов'язанням Києва перед Брюсселем.

"Думаю, Європейська комісія не буде протестувати проти такого статусу, який ми отримали", - впевнений віце-прем'єр.

Брюссель, не ознайомлений зі схваленими документами, не коментував вчорашніх домовленостей. У МС тимчасом дотримуються іншої думки щодо рівня інтеграції України.

"Статус спостерігача надається тільки тим державам, які хочуть увійти в наш інтеграційне об'єднання... Оскільки ми домовилися надати Україні статус спостерігача в Євразійському економічному союзі, який зараз тільки формується, це означає намір України увійти в цей союз", - заявив заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв.

Про те, що Україна стане членом МС, заявив також президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на спільній прес-конференції з Віктором Януковичем. У відповідь на слова колеги український лідер розсміявся, давши зрозуміти, що вважає це жартом, і не став його поправляти. Тим часом і пан Янукович, і інші представники України витратили вчора чимало часу, переконуючи журналістів у привабливості Митного союзу.

"Практично всі рішення, які приймалися сьогодні і будуть прийматися в перспективі - це записано в усіх документах, - прийматимуться консенсусом. Це дуже важливий принцип, який закладений в основу роботи Митного союзу", - зазначив український президент.

"Головне, що ми з відкритими очима дивимося на майбутнє союзу (МС) і на наше місце в цьому союзі", - доповнив його Юрій Бойко.

Втім, не всі учасники саміту в Астані випромінювали впевненість в тому, що домовленості про поглиблення співпраці вигідні Україні. Одним з головних ньюсмейкерів став президент Бєларусі Олександр Лукашенко. У ході церемонії підписання кількох технічних документів Євразійської економічної комісії, яка відбулася після президентських переговорів, пан Лукашенко не звернув уваги на ввімкнений мікрофон.

"Янукович до нас, мабуть, вже ніколи не приїде!" - зі сміхом сказав президент Бєларусі, підписавши чергову угоду, пишуть Сергій Сидоренко, Андрій Колесников у статті "Між Союзом і Радою" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

У Росії ж наш новий статус оцінюють трохи інакше.

"Україна зможе спостерігати за всіма процесами, які відбуваються в Єдиному економічному просторі, - сказав перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов. - Це дозволить зробити правильний вибір між ЄС і майбутнім Євразійським союзом".

Погляд зсередини

Самі ж казахи до Митного союзу і Єдиного економічного простору ставляться прохолодно. Річ у тім, що за три роки перебування країни в цьому економічному об'єднанні ціни на більшість товарів зросли на 50-100%.

"У нас багато продуктів і товари були дешевші, ніж у Росії, - розповів один з місцевих жителів. - За останні ж роки ціни вирівняються. Адже бар'єрів для торгівлі не залишилося, і наші товари просто підтяглися до рівня сусідньої Росії. Хоча потрібно зазначити, що й доходи населення теж зросли за цей час, але не так відчутно".

Правда, підприємці, які ведуть бізнес з Росією, задоволені. Спростився порядок оформлення вантажів, та й зростання цін всередині Казахстану було їм на руку - їхні прибутки зросли.

Коли питали, чи варто Україні вступати в МС, то більшість співрозмовників говорили, що потрібно все уважно прорахувати. При цьому вони наполягали на тому, що нашим двом країнам потрібно збільшувати обсяги співробітництва. Адже за минулий рік Україна продала в Казахстан товарів і послуг на 1 мільярд доларів більше, ніж купила.

"Найуспішніша область України"

Взагалі Казахстан дуже гостинний для українців. Ще з часів СРСР тут живуть понад 300 тисяч наших співвітчизників, що становить близько 2% населення країни. Багато наших фахівців і сьогодні їдуть в цю країну на заробітки. І саме через те, що зараз там відроджуються багато великих підприємств, як у нас наприкінці дев'яностих. І фахівці там потрібні як повітря. За розповідями співрозмовників, на тих-таки хімічних підприємствах українці заробляють до 10 тисяч доларів на місяць. За рахунок того, що Казахстан має величезні запаси енергоносіїв, країна може платити фахівцям такі гроші, пишуть Тарас Козуб, Олена Галаджій у статті "Митний союз: три плюс два" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Політологи обережно оцінюють результат візиту президента до Астани.

"Якщо реалістично оцінювати - візит мало що міг дати, - каже Михайло Погребинський. - Але цього малого ми домоглися, тому візит був позитивний. Але тут питання: про що ми домовилися. Про статус спостерігача? Ні, ми домовилися підписати меморандум про створення такого статусу. І поки що в цю фразу "статус спостерігача при МС" не вкладено жодного сенсу: незрозуміло, що це означає. Потрібно прописати, які у нас з'являються права і обов'язки у зв'язку з ним. Ось тоді ми скажемо, домоглися ми чогось чи ні".

Володимир Фесенко більш оптимістичний: "Де-факто політично було заявлено, що Україна буде брати участь в органах, які приймають рішення в МС і ЄврАзЕС, а також у погодженні рішень, що стосуються економічної та митної політики. Цей дорадчий голос фактично означає, що ми вже отримуємо статус спостерігача. Хоча де-юре це буде розтягнуто на кілька місяців, а можливо, і до 2015 року", пишуть Зеленюк Христина, Олександра Захарова в статті "Україна однією ногою в МС? Підсумки зустрічі в Астані" в газеті "Сегодня".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: статус спостерігача, Україна, ЄЕС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ