Чт, 2024-04-25, 09:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 16 » Президент Киргизстану Бакієв подав заяву про відставку
10:02
Президент Киргизстану Бакієв подав заяву про відставку
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Голова тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва підтвердила відставку Курманбека Бакієва з посади глави держави, передає "Інтерфакс-Україна".

"У ці трагічні дні я (Курманбек Бакієв - ред.) усвідомлюю відповідальність за майбутнє народу, за збереження цілісності Киргизстану, і відповідно до 50-ї статті Конституції я подаю у відставку", - йдеться в заяві Бакієва, яке процитувала Отунбаєва.

Про те, що новому уряду Киргизстану факсом надійшла заява Курманбека Бакієва, у якому він повідомляє про складання з себе повноважень глави держави, повідомило джерело в керівництві республіки, передає ИТАР-ТАСС.

За даними джерела, заяву тепер уже екс-президент підписав ще у четвер увечері, а факсом до штабу нового уряду вона надійшла сьогодні вночі.

Бакієв разом з родиною залишив межі Киргизстану напередодні о 19.00 за місцевим часом (16.00 за Києвом). На невеликому літаку він вилетів з аеропорту обласного центру Джалал-Абад в казахстанське місто Тараз.

Джерела в новому уряді стверджують, що всі брати і близькі соратники екс-глави держави залишилися в республіці.

Крім того, Отунбаева, яка 7 квітня очолила уряд народної довіри, також нагадала про кримінальні справи, порушені стосовно родичів Бакієва. За її словами, матеріали розслідування проти "Бакієвих" передані, в тому числі, й у Казахстан, де, за її словами, "деякі з них перебувають".

Вже арештовано колишнього міністра оборони Бакитбека Калієва, найближчим часом його доставлять у Бішкек. Крім нього, за організацію стрільби по мітингувальниках у розшук були оголошені керівник Служби державної охорони рідний брат президента Жанибек Бакієв, екс-прем'єр Даніяр Усенов, голова Державної служби нацбезпеки (ДСНБ) < b> Мурат Суталінов і працівник ДСНБ старший син президента Марат Бакієв.

Жанибек може здатися владі республіки вже у п'ятницю вранці, повідомило у четвер обізнане джерело в Бішкеку.

У квітні Киргизстан охопило безладдя. Розгорілася справжня боротьба за владу. Опозиція хотіла повалити главу держави.

Тимчасовий киргизький уряд звинувачує його у масових вбивствах, і вважає, що саме він віддавав наказ стріляти в демонстрантів у центрі киргизької столиці 7 квітня. "З цього приводу зараз йдуть відповідні переговори", - додало джерело.

Тимчасовий уряд ухвалив декрет про позбавлення Бакієва недоторканності. Голова тимчасового уряду Отунбаєва зажадала суду над Бакієвим.

Він, у свою чергу, заявив, що піде у відставку тільки в тому разі, якщо тимчасовий уряд гарантуватиме безпеку йому і його близьким.

Коментуючи квітневі події в Киргизстані, Отунбаєва підкреслила, що країні вдалося уникнути внутрішнього конфлікту між регіонами, який протягом останніх років провокував режим Бакієва. За її словами, нова влада "втримала ситуацію", і тепер "бакієвщину пройдено".

У Киргизстані та Росії впевнені, що Бакієв вчинив правильно

Президент РФ Дмитро Медведєв також заявив, що відставка Бакієва з посади президента Киргизстану стала важливим фактором, який дозволив зупинити кровопролиття в цій країні.

Медведєв підкреслив, що для врегулювання поточної політичної ситуації в Киргизстані, нинішньої кризи "в цьому довелося взяти участь різним політичним силам з різних країн".

"Не тому, що ми хотіли втручатися в цю ситуацію, це суверенна справа будь-якої держави, але потрібно було уникнути кровопролиття, все могло закінчитися повномасштабною громадянською війною і - як наслідок - розколом держави на частини", - сказав Медведєв.

Він висловив надію на те, що "цей сценарій зараз виключений, у тому числі через те, що колишній президент подав у відставку".

Відповідаючи на запитання про можливість повторення киргизького сценарію в інших державах СНД, Медведєв підкреслив, що "все можливо і на інших територіях, якщо люди незадоволені владою, а влада не докладає необхідних зусиль, щоб підтримати людей, вирішити їхні найважливіші проблеми".

"Такий сценарій може повторитися будь-де у той момент, коли влада втрачає контакт з народом", - сказав він.

Саме цим Медведєв пояснив появу окремі заяви зарубіжних лідерів за підсумками киргизьких подій. "Ці заяви продиктовані деякими побоювання, які виникли у керівництва низки країн за підсумками цього конфлікту", - сказав він.

Як зазначив Медведєв, "щоб таких побоювань не було, потрібно грамотно займатися управлінням власною державою, а такого роду кризи дуже небезпечні".

ОБСЄ готова надати Киргизстану всебічну підтримку

Тим часом із заявою з приводу ситуації в Киргизстані виступив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. У поширеній у четвер заяві генсек висловив готовність до роботи з новою владою країни.

У свою чергу, директор центру по запобіганню конфліктів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Герберт Салбер у четвер заявив, що відхід у відставку Бакієва буде сприяти стабілізації ситуації в країні.

Салбер, який завершив свій візит до Киргизстану, зазначив також, що тимчасовий уряд країни прагне здійснити конституційну реформу, а також провести президентські і парламентські вибори протягом шести місяців.

ОБСЄ буде докладати зусиль задля забезпечення стабільності в країні, заявив генеральний секретар організації Марк Перрен де Брішамбо.

"ОБСЄ як платформа для діалогу буде докладати зусиль у забезпеченні стабільності в Киргизстані через дотримання всіх аспектів безпеки, в тому числі у військово-політичному, економічному, екологічному напрямах, а також в галузі забезпечення прав і свобод людини", - сказав він.

Генсек нагадав, що ОБСЄ має свій центр у Бішкеку, який працює з 1998 року. Крім того, в областях республіки, в містах Іссик-Куль, Талас, Джалал-Абад, Баткен і Нарин працюють регіональні співробітники центру, зауважив він.

"Вважаю, що організація може надати Киргизстану весь спектр всебічної підтримки, що включає гарантування державної безпеки, сприяння законодавчої реформи, надання допомоги виборчої кампанії та здійснення контролю в галузі прав і свобод людини", - зазначив генсек ОБСЄ.

Головою ОБСЄ в цьому році є Казахстан.

Тим часом Бакієв наразі залишається в казахстанському місті Тараз, куди він прибув літаком увечері в четвер, повідомило по телефону джерело в силових структурах Казахстану.

За інформацією джерела, "розглядаються два варіанти: або Бакієв залишається поки що в Таразі, або далі летить літаком до Туреччини чи до Латвії", де, ймовірно, перебуває зараз його син Максим.

За припущенням джерела, рішення буде ухвалено до ранку п'ятниці.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1298 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ