Пт, 2024-04-26, 19:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 7 » Приватизувати титанову галузь вирішив кабмін . Потенційний покупець - Дмитро Фірташ
09:25
Приватизувати титанову галузь вирішив кабмін . Потенційний покупець - Дмитро Фірташ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Влада України почала процес приватизації титанової галузі, не зважаючи на її стратегічне значення для країни. Уряд оприлюднив постанову про реорганізацію одного з найбільших підприємств галузі - Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК), 49% якого отримає приватний інвестор в обмін на зобов'язання вкласти в підприємство 500-700 млн доларів. Основним претендентом на ЗТМК вважається власник Group DF Дмитро Фірташ, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 5 квітня, уряд опублікував постанову №243, датовану 23 січня, що передбачає передачу на баланс Фонду держмайна (ФДМ) держпідприємства "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК) і створення на його базі товариства з обмеженою відповідальністю із залученням інвестора. ФДМ внесе до ТОВ ЗТМК цілісний майновий комплекс підприємства і отримає 51-процентну частку в компанії, а інвестор - грошові кошти в обмін на 49% акцій у ній.

Своєю постановою уряд виключив ЗТМК зі складу державної холдингової компанії "Титан України". Таким чином влада України відмовилися від створення вертикально інтегрованого холдингу в титановій галузі - від видобування сировини (Вільногірський гірничо-металургійний та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати) до виробництва готової продукції ("Титан", "Кримський титан", "Сумихімпром" і ЗТМК).

Гендиректор "Титан України" Олександр Нечаєв заявив, що його основна мета – залучити інвестиції в активи, навіть якщо це призведе до ліквідації держхолдингу. "Один лише ЗТМК вимагає інвестицій в сумі 500 млн дол в найближчі три-чотири роки", - сказав він. На його думку, загальний обсяг коштів, яких потребує титанова галузь України, оцінюється в 2-2,5 млрд дол.

"Вже є інвестор, який готовий інвестувати в титанову галузь і розвивати підприємства", - заявив Нечаєв, відмовившись від докладніших коментарів. Наприкінці березня президент Віктор Янукович в Запоріжжі теж заявив про існування інвестора. "Я сьогодні вранці говорив з інвестором по телефону, він підтвердив, що готовий вкласти в підприємство 700 млн дол", - сказав тоді Янукович.

Найбільш ймовірним приватним інвестором ЗТМК вважається власник Group DF Дмитро Фірташ, який неодноразово заявляв про намір створити державно-приватний титановий холдинг "Титан України", в якому державі належатиме лише 25% акцій.

Вчора в Group DF підтвердили свій інтерес до українських активів у титановій галузі, відмовившись від докладніших коментарів. В уряді офіційно не пояснюють рішення відмовитися від ідеї залучення інвестора в "Титан України".

Проте, за словами джерел, близьких до ФДМ, на цьому наполягли представники інвестора. "Враховуючи те, що претендент на титанові активи України один, то ні про яку реальну конкуренцію не може бути і мови. У разі зміни влади в країні до інвестора можуть виникнути питання аж до повернення активів у держвласність. А так по кожному активу доведеться розбиратися", - говорить співрозмовник.

Нині за проектної потужності ЗТМК у 20 тис т губчастого титану на рік комбінат у зв'язку з високим зносом основних фондів щороку виробляє не більше ніж 10 тис т, каже віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко. Фінпоказники ЗТМК не розкриваються, але, за оцінками учасників ринку, щорічна виручка підприємства може перевищувати 100 млн дол, а вартість компанії – близько 500 млн дол.

Перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Бондар вважає, що сьогодні вся приватизація в Україні проводиться під конкретного претендента, і ЗТМК не виключення. "Змінити ситуацію можливо лише в разі зміни влади в Україні", - каже він.

Входження ЗТМК у Group DF дозволить Фірташу створити вертикально інтегровану структуру, зазначає народний депутат Григорій Смітюх (володіє компанією Antares - виробником титанових злитків в Україні). Фірташ вже контролює "Кримський титан", який орендує державні Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК, а також пакетом акцій італійського виробника титанових сплавів Tifast.

Як повідомлялося, уряд України на початку 2009 року вирішив створити ДХК "Титан України" і внести до її статутного капіталу 100% акцій ВАТ "Сумихімпром", ГАК "Титан" (володіє 50%+1 акція "Кримського титану") і казенного підприємства "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК) після перетворення його на ВАТ.

Крім того, уряд мав намір розірвати з "Кримським титаном" договір про оренду Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК і також долучити їх до складу держхолдингу. Проте, як і раніше, це питання так і не вирішено через корпоративний конфлікт держави з OstChem навколо двох вказаних підприємств.

У результаті ДХК "Титан України" було створено в липні-вересні 2009 року, проте в даний час вона фактично існує тільки на папері.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1055 | Додав: adminA | Теги: приватизувати титанову галузь, покупець - Дмитро Фірташ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ