Чт, 2024-03-28, 22:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Липень » 13 » Про вік коричневих карликів розкажуть піщані хмари
00:35
Про вік коричневих карликів розкажуть піщані хмари
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

вік коричневий карлик піщані хмари Архівні дані телескопа Spitzer дозволили розглянути хмари силікатних частинок в атмосферах десятків коричневих карликів і визначити умови, при яких виникає така "піщана хмарність".

Хмари утворюються не тільки в земній атмосфері, але і на багатьох інших небесних тілах. Вони можуть сильно відрізнятися від звичних нам клубів водяної пари. Наприклад, у водневій атмосфері Юпітера хмари утворюються аміаком, а на розпеченій екзопланеті MASCARA-2 – залізом та іншими металами. Відомі хмари і на коричневих карликах – об’єктах, які займають проміжне місце між найбільшими планетами і найбільш мініатюрними повноцінними зірками. Їм присвячена нова робота Генаро Суареса (Genaro Suаrez) і Станіміра Метчева (Stanimir Metchev) з канадського Університету Західного Онтаріо, про яку вони пишуть у статті, опублікованій в журналі MNRAS.

Ще в 2000-х спостереження телескопа Spitzer показали, що хмари коричневих карликів складаються з частинок силікатних мінералів – кварцу і олівіну, немов звичний нам пісок. Такі “піщані хмари” були виявлені лише на декількох карликах, хоча теоретично вони повинні зустрічатися набагато частіше. Тому нещодавно астрономи звернулися до архівних знімків Spitzer, який вже закінчив роботу і проаналізували дані по всіх невеликих зірках і коричневих карликів, які потрапили в його об’єктив – в цілому, 113-ти об’єктів.

Дійсно “піщані хмари” були знайдені на більшості коричневих карликів. Однак ці дані дозволили простежити нову цікаву залежність. У карликів, розігрітих вище 1700 ° С, хмар не спостерігається: їх атмосфери занадто гарячі, і навіть силікати в них присутні в газоподібній формі. Хмари з цих силікатів виявляються у більш холодних коричневих карликів, а максимум «хмарності» досягає при 1300 °С. Нарешті, у карликів з температурою нижче 1000 °С хмар знову не видно: вони йдуть на глибину їх атмосфер.

Температура коричневого карлика може вказувати на його вік. Термоядерні реакції на них ніколи не досягають такої сили, щоб компенсувати втрати енергії, тому молоді карлики гарячі, але з плином часу остигають. Судячи з нових даних, ці “вікові зміни” повинні позначатися і на хмарності в атмосфері. Новонароджені карлики ще недостатньо прохолодні для того, щоб тут конденсувалися частинки «піщаних хмар». Поступово умови стають більш придатними, поки вже старий карлик не виявляється занадто холодним для хмарності.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 334 | Додав: admin | Теги: вік, карлик, Хмара, піщана, коричневий
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ